Pages

19 March 2008

Obamini problemi

Obama je prethodnih dana bio meta žestoke kritike (recimo, ovde) jer su u javnost izašli snimci govora pastora iz njegove crkve u Čikagu u kojima žestoko kritikuje Ameriku, američku istoriju i američku spoljnu i domaću politiku. Budući da je Obama dvadeset godina išao u tu crkvu i slušao Rajtove propovedi, postavilo se pitanje da li se on možda slaže sa svim tim.

Obama je juče u Filadelfiji održao jedan od boljih političkih govora (tekst ovde) koje sam čuo u poslednje vreme. Sa mnogim izjavama se naravno ne slažem, ali se ne može sporiti da je govor bio veoma dobar. Voleo bih da vidim nekog našeg političara da priča 37 minuta iz glave, a da ne napravi nijednu veliku grešku.

Kakav je ukupni efekat cele ove priče? Izgleda da je za sada blago negativan, verovatnoća da Obama bude predsednički kandidat Demokratske stranke je pala sa oko 87% na oko 73%. Tek ćemo videti reakcije na jučerašnji govor.

3 comments:

Slaviša Tasić said...

Sjajan govor, ali ipak nije skroz iz glave, Obama kao i svi kandidati koristi teleprompter.

Mike Huckabee je bio jedini od sadašnjih kandidata koji je govorio iz glave.

Marko Paunović said...

Da, moja greska... Toliko ga dobro koristi, da se i ne vidi da ne govori iz glave.

Onda se postavlja pitanje - zasto to ne rade i nasi politicari? Ne verujem da zato sto je skupo.

Slaviša Tasić said...

Rekao bih da je zato što su margine male, pa su i takve stvari kao govorništvo jako važne. U čemu se toliko razlikuju Obama i Hilari? Uglavnom u stavu, dopadljivosti, govoru... A kod nas su još pitanja života i smrti, bolje govorništvo ništa ne rešava.