Pages

21 March 2008

Baždarenje

Maja Gojković kaže u Politici da je bila suviše liberalna za radikale:

Kako kaže, zastupaće politiku centra, koji je, po njenim rečima, potpuno prazan na političkoj sceni Srbije: „svi su ekstremno levo ili ekstremno desno” A onda na drugom mestu Politika pita: Da li je taj Vaš liberalizam bio prisutan i ranije, kada ste bili aktivni u rukovođenju strankom i kada ste bili na državnim funkcijama, ili ste Vi evoluirali, a stranka je ostala na istom? A M.Gojković odgovara: Pa eto neka javnost kaže kakvo je bilo moje ponašanje u političkom životu Srbije kada sam bila aktivni član SRS-a i spremna sam da razgovaramo o svemu, o svakoj mojoj političkoj izjavi i političkom potezu onda i sada. Ali, definitivno su se mnoge stvari desile još u izbornoj kampanji 2004. godine kada sam iskreno obećala i odlučila da ću biti gradonačelnik svima jednako, a ne samo jednoj političkoj stranci...

Kad god vidim ovakvu otresitu raspravu osetim se kao nesrećnik kome dadoše binarni sat pa ne zna što s njime...Vidim da je novinarki jasno, vidim da je Maji jasno a meni su te njihove nule i jedinice i dalje skroz ezoterične...

Kakvu skalu Maja koristi i kako je ona izbaždarena? Ako je to intervalna skala, ko je ekstremno levo a ko desno? Čega to centar ima manje od leve strane skale i čega manje od desne strane? Zašto Maja misli da postoje samo ekstremna levica i desnica i kako je to tako precizno izmerila? Kako je moguće ontološki razumeti centar - kao mesto spajanja materije i antimaterije ili nekako drugačije? Zašto je centar=liberalizam?

I dalje to ne razumem. Zato uvek kada politikolozi i Maje samouvereno pričaju o CENTRU ja zlobno kažem ono što je jedan novinar rekao za Gidensov/Blerov Treći put:

One observer described it as the Loch Ness Monster of British politics - everyone's heard of it , there are occasional sightings but no-one is sure the beast really exists.

1 comment:

Anonymous said...

zato sto centar jeste blizi liberalizmu od levice ili desnice. pogledaj i dvodimezionalni prikaz gde su na jednoj osi odnos prema ekonomiji a na drugoj odnos prema socijalnim pitanjima npr gej pravima, drogama itd.

takvim prikazom dobijas 5 politickih grupa; liberale koji su i za ekonomske i za drustvene slobode, konzervativce koji su samo za ekonomske slobode, socijaliste koji su samo za socijalne sloode, autoritarce koji su protiv i ekonomsih i socijalnih sloboda i one koji su na centru-relativno indiferentni ili zauzimaju neki relativno neutralan stav. to sto je dosta tesko identifikovati ovu grupu je druga prica. a ovo za treci put se ne slazem. to je politika laburista u britaniji ili clintonova politika u USA za koje smatram da su bile dosta dobre u svakom slucaju mnogo bolje od njihovih ranijih istomisljenika.

mislim da Maja moze da prodje dosta dobro na nasem politickom trzistu. u prilog joj ide to sto je uspela u nekom poslu nevezano za politiku i ngo sektor. a kod nas liberala bi morala da ima plus bas zbog toga.