Pages

01 February 2008

Zanimljiv tekst

U jučerašnjem The Washington Times-u je izašao tekst o Srbiji i Kosovu čiji značaj je teško preceniti, imajući u vidu da su ga potpisali bivši američki ambasador u UN, bivši državni sekretar i bivši pomoćnik sekretara odbrane, zadužen za međunarodnu bezbednost.

Osnovna teza je da SAD treba da odlože odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. Kao argumenti se navode već poznate stvari - teškoća da se nezavisnost Kosova ne smatra presedanom, nepotrebno pogoršavanje odnosa sa Rusijom zbog, za Ameriku, nebitne stvari, dovođenje EU u loš položaj, pogoršavanje političke situacije u Srbiji. I pored toga što nema suštinski ničeg novog, treba ga pročitati.

Inače, Washington Times je vrlo zanimljiv časopis i, ako ne grešim, nikada ranije nisam za njih čuo. Izgleda da su svaku godinu od osnivanja završili sa gubitkom i da su bili omiljene dnevne novine Ronalda Reagana.

7 comments:

Lazar Antonić said...

Poznate su i kao novine gde je najlakše objaviti op-ed.

Slaviša Tasić said...

Ili kao jedino mesto gde John Bolton još može objaviti op-ed.:) W-Times je najveći konzervativni dnevnik. Washingotn Post vuče na levo, NY Times je već otvoreno levi.

Ivan Jankovic said...

bolton, koji je inace sjajan lik, sad je vrlo kivan na busovu administraciju jer su ga kasirali sa mesta ambasadora u un. kontrira im sistematski gde god stigne.

Ivan Jankovic said...

John Bolton mi je poznat kao ostar zastupnik americkih nacionalnih interesa u un i va njega, poprilican ako ne i najveci od neokon "jastrebova" u Busovoj ekipi.

Moram priznati da sam malo razocaran povrsnoscu njegove analize. Najpre, priznanje Kosova ce ojacati normalne opcije u Srbiji jer ce nacionalistima pokazati da su konacno pukli i da njihov program nece proci. Obrnuto, bilo kakvo popustanje i kalkulacije sa Kosovom samo ce ojacati ludake ovde koji ce, kao i do sada, tvrditi da ima nade i da eto, pored Rusije, sad i Amerika podrzava nasu politiku. Bolton nam zeli da imamo Kostunicu i Tomu Nikolica sa podrskom Zapada. Neka nas ne brani tako vise, molim ga. Vec su Ameikanci dovoljno uradili podrskom Milosevicu, faktoru mira i stabilnosti 90-ih.

Dalje, posebno je smesan prigovor za zameranje Rusiji priznanjem Kosova. Rusija je ta koja ozivljava Hladni rat i zeli da se po svakom pitanu i po svaku cenu zamera Americi. Ustupci ljudima kao sto je Putin samo pothranjuju njihove apetite i uveravaju ih u slabicki i dekadentni karakter zapadnih lidera. Jedino sto oni uvazavaju i razumeju jeste jezik sile. Videti pod Ronald Regan.

Zaista tuzan pad Boltona...

Marko Paunović said...

Kako "najveci konzervativni dnevnik" sa tirazom od 100 hiljada primeraka?

Mozda najkonzervativniji dnevnik?

Slaviša Tasić said...

Možda, ali ne znam ni koji je veći od njega a konzervativan. A možda je i samo bitan u Vasingtonu i okolini.

Lighthouse said...

Poruka čitaocima WT: Don`t let Mr Eagleberger sell you another Yugo!