Pages

03 February 2008

Kosovo se brani srcem

Jedan od preduslova da registrujete besplatne akcije je da ste upisani u birački spisak. Prvo mi se učinilo da je taj preduslov tehničke prirode jer RIK ima centralnu databazu. Ipak, pre će biti da je u pitanju elegantan način da se spreče kosovski Albanci da dobiju besplatne akcije. Oni tradicionalno ne glasaju pa ih nema u biračkim spiskovima. Sve ostale uslove ispunjavaju. Državljani su Srbije a ima i punoletnih.

Kosovski Albanci su takođe doprinelu razvoju javnih preduzeća pa bi verovatno bilo fer da i oni dobiju deo akcija. Argument protiv bi mogao da bude da Srbija nema ingerencije nad privatizacijom na Kosovu, pa bi besplatne akcije možda trebalo da budu stvar kosovske vlade. U tom slučaju se primenjuje teritorijalni princip. Ako Kosovo ima mogućnost da privatizuje svoja preduzeća zašto to pravo ne bi imala i Vojvodina?

Meni se čini da je naša Vlada u ovom slučaju postupila neprincipijelno. Da bi branila suverenitet nad Kosovom Vlada Srbije plaća kosovski strani dug, zašto ne brani suverenitet i sada kada su akcije u pitanju? Verovatno zato što bi ta odluka bila daleko nepopularnija od plaćanja stranog duga. Građani bi dobili manje novca da se deli na više delova, što u predizbornoj kampanji nikako ne pomaže. Većina Srba jednostavno ne bi uživala u činjenici da Albanci koriste privilegije na koje bi kao građani Srbije imali pravo.

Zamislite da Albanci odu korak dalje i odluče da izađu na izbore. Prosečan srpski nacionalista bi se verovatno obradovao mogućnosti da Hašim Tači bude potpredsednik Vlade Srbije. Valjda ta teritorija dolazi i sa Albancima a ne samo sa srednjovekovnim crkvama, ili to nije paket aranžman koji smo spremni da prihvatimo.

4 comments:

Marko Paunović said...

Ja sam cuo Dinkica na TV-u da to otvoreno kaze - uslov za akcije je biracki spisak jer time Albanci sa Kosova ne mogu da dobiju akcije.

Lazar Antonić said...

On rekao otvoreno a Koštunica i Toma se nisu bunili. Doduše ni Čeda.

Voleo bih da albanci počnu da se upisuju u birački spisak da bi podigli akcije. Za to imaju 6 meseci jer nije bitno od kada su upisani, kao za državljanstvo na primer.

Anonymous said...

Kada EPS bude upravljao svojom imovinom na Kosovu (mislim i na ostala javna preduzeća) onda ću se složiti sa tim da i Albancima na Kosovu sa državljanstvom RS slede pomenute akcije. Do tada neka se oni drže termoelektrana u Obiliću.

Po meni, ipak je naneta šteta, ali ljudima iz Srbije koji imaju pravo na te akcije! I to na sledeći način. Umesto da Srbi sa Kosova svoje pravo na akcije ostvaruju preko javnih preduzeća na kosovu (odnosno kosovskih delova nekada srpskih preduzeća), oni to pravo ostvaruju na teritoriji RS kroz akcije JP-a kojim za sada urpavlja vlada RS. Na taj način je umanjena vrednost paketa akcija koji sleduje svakom gradjaninu koji ispunjava uslove za dobijanje besplatnih akcija.

Naravno, za ovo je kriv isključivo Begrad! Pozicija Prištine je i ovde kao i u svemu drugom amnestirana od svake odgovornosti i očekivanja, na žalost!

Anonymous said...

Дали да прихватимо Космет, у пакету са шиптарима? :-( Па ако баш мора, мада би без њих било лепше.
Ова држава и влада се труде да буду фер и равноправни према свим грађанима,осим можда према Српским националистима. Омогућила је свима да раде ако могу да се снађу за посао. Некима повремено прогледа кроз прсте.
Ево пример који се може проверити на територији града Новог Сада:
Постоји закон који каже да на улазу у "СУР" мора да пише између осталог и пуно име и презиме власника. На шиптарским пекарама у Новом Саду наћи ће те само иницијале. Службеници државе који су обавезни да реагују по сили закона, игноришу ово кршење, ја мислим да се боје да таласају.
Што се тиче већине политичара, они се Космета сете и бране Србију од шиптара само пред изборе.


*-Гаврило'с Принцип'с-*