Pages

12 December 2007

Fudbalska mafija

Ispada da stalno branim neke mafije, ali ne vidim u čemu je problem i sa novom, fudbalskom mafijom. Koliko vidim, ovi ljudi samo stipendiraju fudbalere:

Mladom igraču daju, recimo, od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada evra, da obezbede i sebe i porodicu.
Taj novac je zarađen najčešće u trgovini drogom. Igrač sa profi menadžerom potpiše ugovor da će mu vratiti taj novac kada ode u inostranstvo, uz dodatni deo, najčešće petinu transfera. Naravno, veći deo tog novca ide kriminalcu, a manji licenciranom menadžeru - objašnjava naš sagovornik iz policije.

To što je novac zarađen drogom nema veze sa fudbalom; mogu ih goniti zbog trgovine drogom ako hoće. Ili, šta ako u nekom slučaju taj novac nije zarađen drogom, da li je i to mafija?

Jedini problem izgleda da je što je kod ovih poslova nemoguće naplatiti poreze. Ne zato što ih neko izbegava, nego zato što je reč o dobrovoljnim privatnim transakcijama, kao i svaki privatni zajam. Da li je svako ko da pozajmicu pripadnik mafije?

7 comments:

Lighthouse said...

Ni ja ne bih da branim bilo koju pa ni fudbalsku mafiju, ali ni meni nije jasno šta je loše u toj transakciji kad neko stipendira mladog, perspektivnog a siromašnog fudbalera, da bi kasnije naplatio deo od njegovog skupog transfera? Početni kapital stečen prodajom droge? Nije ni smeo biti stečen da je policija jurila prodavce droge a da se nije talila s njima.

Sad dolazimo do privatnog zajma. Stvarno, zašto tako nešto nije regulisano zakonom, legalizovano, oporezivo? Zašto banke imaju monopol na davanje pozajmice? Zar se time ne uskraćuju mnogima mogućnosti da dođu do malih pozajmica, za koje banke nisu zainteresovane? Zar se time ne ugrožava razvoj malog biznisa, uvećava nezaposlenost i siromaštvo, a društvo deli na klase, onih koji prelaze određeni materijalni cenzus pa mogu i da zajme i sve drugo, i onih koji ga ne prelaze pa nemaju nikakvog drugog izbora osim da ponizno zamole za socijalnu pomoć?

Anonymous said...

PA izgleda da je njima problem sto manji deo ide "licenciranom" menadzeru. Da ovi dileri drogom imaju licencu, bilo bi izgleda sve ok.

Unknown said...

Da ne zaboravimo i institucija "lincencirani" menadzer bi mogla biti ukinuta. Mada je u ovom slucaju verovatno u pitanju licenca privatnog udruzenja (FIFA ili UEFA) a ne drzave, sto bi je ucinilo manje problematicnom.

Slaviša Tasić said...

Još nešto, ako je transakcija nelegalna kao što kažu, onda su krivi i fudbaleri. Ako dobrovoljno ulaze u transakcije sa mafijom, onda su i oni deo mafije.

Andrej Stanimirović said...

"Jedini problem izgleda da je što je kod ovih poslova nemoguće naplatiti poreze."
Pa naravno. To je ključno. To državu žulja - bogatstvo ide iz ruke u ruku, a država se nije "utalila".
Pa kako to!? Tu naprosto mora da ima nekog kriminala! Ako ga baš nema, napravićemo "zakon" pa će da ga bude. Pa ćemo mi da sprovodimo "zakon". Nijedan posao ne može bez nas! To je logika mafije zvane država.

Anonymous said...

Da to nije problem.Ali najcesce ti jadni fudbaleri (mislim na ove sto im trebaju pare za hleb) ne dobiju stotinak hiljada nego,samo par hiljada evra a i to tako prihvate zbog toga sto dobiju noz pod grlo.I dalje je jednostavno.Ja sam ti pomogao a ti kad postanes bolji (kada odes u inostranstvo) vratis mi 5-ostruko!

Anonymous said...

A i nije to jedini deo fudbalske mafije "pozajmice".Sta je sa rasprodajom igraca,namestanja sastava reprezentacije i naposletku namestanje utakmica.Ako bas moram dacu vam jedan primer namestanja SA IMENIMA ako neverujete.