Pages

12 December 2007

NATO država na Balkanu

Press danas prenosi reportažu o poseti njihovog novinara američkoj bazi Bondsteel na Kosovu. U tekstu se prenosi da marinci kažu da je to "najveći američki grad u Evropi", jer ih trenutno tamo ima oko 1500, a nekad ih je bilo i cele četiri hiljade.

Problem za ovakvo izveštavanje predstavlja nezgodna činjenica da je američko Ministastvo odbrane neobično transparentno. Tako se u izveštaju "Base Structure Report" koji američko Ministarstvo odbrane izdaje jednom godišnje, nalazi spisak svih baza na svetu, sa procenjenom vrednošću imovine i brojem vojnika i civila stacioniranih tamo. Tu se može videti da u Evropi postoje daleko veće vojne baze (poput recimo Rammsteina sa 8.711 vojnika, Aviana sa oko 4.000 ili Lakeheatha sa oko 5.000 vojnika), a da Bondsteel spada u samo jednu od nekoliko stotina sličnih baza širom sveta. Takođe, vidi se da od svih vojnika koji su u bazama u inostranstvu (što ne obuhvata one koji su u Iraku ili Afganistanu), a kojih ima oko 170 hiljada, mnogo manje od 1% se nalazi na Kosovu (u Srbiji?).

1 comment:

Lighthouse said...

Šta je loše u "NATO državi"? Šta uopšte to znači "NATO država"? Još jedna država koja će biti članica NATO?

Ako je tako, onda samo možemo da žalimo što Srbija u dogledno vreme neće biti "NATO država".

Nema velike razlike između "NATO države" i "EU države". Proklamovane vrednosti jednog i drugog su skoro iste: demokratija, ljudska prava, sloboda, itd. Jedino EU ima i "socijalnu pravdu", što NATO nema. Pa je tako NATO čak i bolji. U slučaju EU, imaš da progutaš tu "socijalnu pravdu" zarad nekih drugih, boljih stvari, a u slučaju NATO ne mora ni to.

Koštuničina izjava o "NATO državi" na Kosovu je samo uvijeno odbijanje EU. Bilo kako bilo, ako ima lepe sreće da Kosovo stvarno postane prava NATO država, onda njihovu nezavisnost prihvatam, ne nevoljko, jer drugačije ne može biti, nego ću se još i radovati, i razmišljati o tome da odem tamo da živim.