Pages

03 December 2007

Državnik

"Rusija je danas održala slobodne demokratske izbore i upućujem posebne čestitke predsedniku Putinu i Jedinstvenoj Rusiji na izvanrednoj pobedi", izjavio je za Tanjug premijer Koštunica. "Voljom građana Rusije danas je potvrđena politika predsednika Putina i Srbija očekuje da će se nastaviti izvanredan razvoj odnosa između naših država", istakao je premijer Koštunica.

Savet Evrope i OEBS ne misle da su izbori bili slobodni i fer.
Ali Koštunica toliko voli Kosovo da je zaboravio da je i sam deset godina bio tamo gde je sada ruska opozicija. Voli Kosovo više i od Rusije, jer je ovom čestitkom, u zamenu za eventualnu Putinovu podršku, prodao pravo ruskog naroda na fer izbore i demokratiju. A izgleda da voli Kosovo više i od Srbije, jer se ovim Srbija na najotvoreniji način do sada svrstala uz KGB.

8 comments:

Ivan Bevc said...

Kostunica toliko ocajnicki zeli da se poistoveti sa Putinom i da ga ovaj primeti i pomiluje po pravoslavnoj glavi da to prevazilazi svaku granicu dobrog ukusa... sledeci prijatelj je Lukasenko. Tek taj opoziciju tretira na "pravi" nacin.

Ivan Jankovic said...

Mislim da je Kostunica ocajan sto ne moze da primeni Putinove metode borbe sa opozicijom, novinarima i NGO-ima, iako o svima ima isti stav kao Putin.

On bi vrlo rado doeno neki zakon kojim bi stavio veliki deo NGo-a van zakona, ali en mzoe jer mu ne da Savet Evrope, OEBS EU i ostali (z akoje Putin ne haje mnogo).

Ali, mislim da nije iskljuceno da on sada razmislja o konacnoj preorijentaciji - da se odrekne i EU integracija, i da udje sa Tomom u koaliciju (nezavisnos Kosova ce tu odluku samo olaksati i ubrzati). A onda je sve moguce, pa i putinovski metodi vladavine u Srbiji.

Marko Paunović said...

Rizikujem da budem zestoko kritikovan, ali nisam ja uopste ubedjen u Kostunicine diktatorske ambicije. Uostalom, on moze i sada da potpuno legitimno primeni nekoliko zakona na nevladine organizacije (ako nista drugo, poreske propise i Zakon o radu), pa ih ipak ne primenjuje. Takodje, ne znam da je ikada ikoga licno tuzio za klevetu, niti sam ikada cuo da je u tom kontekstu govorio o medijima (u smislu da moraju da paze sta pisu ili tako nesto). O zabranjivanju stranaka ili medija tek nije bilo ni reci.

Jos dva argumenta. Prvo, kada sam letos bio na nekom okupljanju Atlas Economic Research Foundationa, nekoliko ljudi koji prate politiku u Srbiji me je ubedjivalo (na moje zaprepascenje) da je Kostunica najblize libertarijancu cemu se iko na Balkanu moze nadati. Posebno ih je radovala njegova nezainteresovanost za ekonomiju, njegov "principijelan i opravdan stav po pitanju Kosova", a odusevljavalo ih je i to sto je on preveo Federalisticke spise na srpski (sto ja nisam znao).

Drugo, ovako nesto nije napisao nijedan drugi predsednik stranke u Srbiji:

Ugrozena sloboda

Ako sam dobro video, ima desetak pominjanja Hajeka, na primer.

To sve naravno ne znaci da se meni licno on svidja, vec da mi se iskreno cini da nam od njega zaista ne preti bilo kakva opasnost u smislu Putinizma.

Anonymous said...

Mozda je tajna u mnogo ociglednijem detalju, Ruja ima 60% sam a ovaj uz pomoc dvojice bednih 20%.

Marko dig.

Anonymous said...

Najbolji dokaz u kojim je problemima Rusija je to sto su drugo mesto zauzeli komunisti, a trece mesto Zirinovski. Na cetvrtom je neki Mironov.

Ne mogu da garantujem da u takvoj konkurenciji ne bih i ja glasao za Putina. Mada verovatno ne bih ni glasao uopste.

Anonymous said...

Savet Evrope i OEBS ne misle da su izbori bili slobodni i fer.
Леле бруке. Па да ми лепо послушамо Савет Европе и ОЕБС, дамо им све сто трже, скинемо гаће, нагузимо им се, додамо им вазелин и вијагру и ослободимо Русију и Путина сваке одговорности за Србију.
Давно рече један југо-амерички банкар ''Србија се сагињати неће''. Ваљда није знао да нас могу и стојећи. И он је са Русијом играо игру топло хладно. Баш као ни он ни Коштуница није доследан, обиће му се о главу, али и народу скупа с њим.
Не знам само дали сте свесни напретка Русије од кад је Путин на власти. Русија данас нема спољни дуг, када ће неки наш политичар нас да ослободи дугова, бар према иностранству.

*-Гаврило'с Принцип'с-*

Marko Paunović said...

Gavrilo,
Mislim da je Al Qaida ubedljivo najzasluznija za isplacivanje ruskog duga. Jednostavno, cene nafte su toliko skocile u prethodnih nekoliko godina da bi bilo zaista cudno da Putin nije otplatio dugove.3

Medjutim, drzavni dug ionako nikako nije mera napretka neke drzave.

tiki said...

Ovo je iznenađenje.Stvarno volim da čitam Ivana ali mislim da je ovaj put upao u kolektivnu predrasudu. Ako bi se ikad stvarno zapitao ko je svojim delom bliže Đefersonu i uopče slobodnomislećim ljudima ,KOŠTUNICA ili večina (dobra većina) NGO. Mislim da nebi trebalo razmišljat.Pa kandička bi streljala ko Čegevara a Petru Prazilukoviću ni novi Aušvic nebi bio dovoljan za njegovo viđenje lustracije.A NGO u rusiji kao i kod nas najčešče je ideološko smeče dece bivših partiskih ubica.Drugo fakat je da bi putin bez obzira na sve dobio izbore i fakat je da koštunica ničim na vlasti nije propagirao nešto što bi ličilo na ČL 133 o imenu liku i delu kućnog prijatelja obitelji Gligorov