Pages

02 December 2007

Venecuela

Zanimljivo je kako je Čavez upakovao ustavne promene za današnji referendum. Zajedno sa amandmanom za neograničeni broj predsedničkih mandata upakovano je glasanje za socijalne beneficije i ograničenje radnog dana na 6 sati.

Ali i pored toga, kažu da postoji šansa da Čavez ovog puta izgubi. Ili da bude primoran da pokrade izbore - ali i to bi bio dobar znak.

6 comments:

Gavrilo said...

Зашто у неким земљама неке танке већине или значајне мањине успевају да целе нације држе под Чавезима, Коштуницама и сличним?

Andrej Stanimirović said...

Ukratko rečeno, zato što je demokratija sistem koji to omogućava pa čak i ohrabruje.
U nešto više reči, radi se o posledici opšteprihvaćenog a pogrešnog stava da oni koji ne izlaze na izbore "nisu bitni", odnosno da automatski prihvataju ishod glasanja izašlih i da taj izbor tako postaje legitiman. Ovo odgovara političarima i strankama, pa se zato to pitanje nikad ne postavlja. Na primer, da bi predlog ustava postao Ustav dovoljno je da ga podrži 25% stanovništva. Neke države pretnjama isteruju kompletno biračko telo na izbore. Pretpostavljam da je očigledno da tako gube svaki trag legitimnosti.

Gavrilo said...

Наравно, али мене више занима зашто баш Венецуела, а највише, наравно - шта смо то ми Богу згрешили да се и код нас демократија испољава у том виду?

Andrej Stanimirović said...

Rajinski mentalitet. Psihologija stada. Kult omnipotentne države.

Anonymous said...

malo pojednostavljujes andrej. psihologija stada i ovo sto si naveo je inherentno ljudima, i onim narodima koji imaju stabilne demokratije.

nego, individualac, sta radis ti na ovom blogu? sve sto ovi kazu ti vec znas, ne treba oni da ti kazu. da nije sto se malo bolje osecas u stadu?

Andrej Stanimirović said...

Pojednostavljujem naravno.
TR nije stado, za stado su potrebne ovce. Prija mi drustvo ljudi koji sumnjaju u autoritet i postavljaju pitanja. I traze odgovore koji su u skladu sa principima slobode.