Pages

30 November 2007

Zašto dinar pada

Monetarna politika NBS je već neko vreme ekspanzivna. Zbog toga cene rastu i zbog toga je dinar još ranije trebalo da pada. Zato pravo pitanje nije zašto je dinar pao, nego zašto je pao tek sada i zašto je pao naglo.

Do sada se jak dinar održavao velikim prilivom deviza iz inostranstva -- što od doznaka i dolaska turista/gastarbajtera, što od ulaganja. Tako je bilo moguće da se štampanje dinara odražava samo na cene, a ne i na kurs. Ali sada je novembar i ta vrsta priliva je manja nego ikada u godini. Investicije su takođe već neko vreme suzdržane. Beogradska berza uglavnom stoji zato što se čeka rešavanje pitanja Kosova.

Kad se sve to sabere, ponuda dinara je ista, ali je tražnja za dinarom (tj. ponuda deviza) manja. Dakle realni uslovi za pad dinara postoje. Ali zašto se toliki pad (8 dinara po evru ili 10%), desio za samo tri dana, a ne postepeno, u roku od recimo mesec dana, nije jasno. Jedino objašnjenje za to je možda političko -- zaoštravanje situacije oko Kosova, pobeda Hašima Tačija i propast poslednjih pregovora.

14 comments:

Anonymous said...

Da li berza u Zagrebu pada mnogo vise takodje zbog Kosova? A sta je razlog stagniranja ili padova na ostalim berzama u regionu?
Sumnjam da je Kosovo.. isto kao sto ne mislim da je nasa Vlada toliko zasluzna za cvetanje berze sa pocetka ove ili prosle godine.
Indeksi na Hrvatskoj berzi su padali po 5% u samo jednom danu, mnogo vise nego nasi. Pre bih rekao da su tekuca desavanja rezultat okolnosti u celom regionu, nego sto zaista imaju veze sa Srbijom i Kosovom...

Slaviša Tasić said...

Možda... Ja govorim o kursu, bez obzira zašto berze stoje.

Anonymous said...

Prosto ne mogu da prihvatim da je razlog pada dinara u tako kratkom roku i u tako velikom procentu izazvan dešavanjima oko Kosova, pa i drugim razlozima političke prirode. Ne vidim nikakvu razliku izmedju 30.novembra i 29.oktobra u pogledu eventualnog rizika.
Dakle, složio bih se sa većim delom tvog posta, ali Kosovo definitivno nije razlog naglog skoka eura od 10% u roku od tri dana.
Možda se nećeš složiti ali ja ipak mislim da ovo ima veze sa privatizacijom robnih kuća i prikupljanja sredstava za isplatu istih.
Imaj u vidu da je ne tako davno u nedelji štednje prikupljeno preko 300 miliona eura! Imajući u vidu tržnju za kreditima, teško da se bar jedan mali deo nije našao na strani ponude deviza ovih dana!

Marko Paunović said...

Mislim da je fg u pravu, a da Nikolic nije. Da dinar pada cele godine, Kosovo bi moglo da bude opravdanje. Ali, buduci da je do "loma" doslo u danu kada se prakticno nista bitno nije desilo, meni je to dokaz da nema veze sa Kosovom. Mada, naravno, nemam predstavu sta se drugo desava.

Slaviša Tasić said...

fg, ali te obe stvari povećavaju ponudu evra a ne dinara, one bi delovale u suprotnom smeru.

Slaviša Tasić said...

Ustvari ne ova druga, prikupljeni su evri a krediti su dinarski. Da, to bi mogao da bude jedan faktor.

Anonymous said...

I deluju. Ovde se po mom mišljenju desilo nešto što pripisujemo spekulacijama na tržitšu deviza.
Recimo da je neko 29.oktobra kupio 1e, platio bi ga 76,xx rsd; da je taj isti "neko" prodao taj 1e danas, za njega bi dobio oko 85,xx rsd; ili 9.rsd više!
E sada, ako taj neko nisu banke jel i one ovim dosta gube, postavljam pitanje ko to ovih dana operiše sa velikim sumama i ko je sposoban za ovakvu gotovinsku alokaciju?
Meni pada na pamet kupac robnih kuća, tebi?
Naravno, biću ubedjen da se ovo desilo kada budem video kakav će kurs biti na dan uplate iznosa za kupovinu RK! Ali ako po logici stvari već sutra dinar ojača i nastavi taj trend.... recimo da ću se osećati prijatnije jer se plašim tržišnog mraka!

Lazar Antonić said...

Lepo kaže ministar Cvetković. Na kurs utiču ponuda i tražnja (tačka)

Mada priznajem da mi je jako interesantna ova teorija o robnim kućama.

Anonymous said...

fg, jel to mislis da se pare za RK skupljaju na domacem trzistu???cito sumnjam. mene sitacija sa kursem podseca na situacju sa berzom iz, cini mi se juna, kad je u dva dana pukla kao zbog neke tomine izjave oko kosova. cini mi se da je pad kursa dinara vise posledica spekulacija tj neko je na talasu ocekivanja resio da zaradi.

Anonymous said...

Naravno da ne mislim, tj. sigurno veći deo sume dolazi iz inostranstva. U konkretnom slučaju iz ofšor zona i iz EU, kreditima banaka (povoljnijih od naših). Prosto, ovakvo nešto može da uradi samo veliki kapital, a ko to operiše ovih dana sa tolikim novcem?
Uostalom i ti si se složio sa mnom rekavši da se radi o spekulaciji. Ja ne gledam u pasulj već pokušavam da objasnim ovu pojavu i da opovrgnem smešnu tvrdnju da je Kosovo prouzrukovalo ovu oscilaciju.
p.s. Deo novca se prikupio na domaćem tržištu na bazi kursnih razlika ako sam ja u pravu!

Anonymous said...

fg ako se RK finansiraju iz inostrnstva, onda priliv evra utice suprotno, dinar bi trebalo da jaca zbog rasta ponude evra.

Anonymous said...

"Bi trebalo", ali zašto nije?

Anonymous said...

fg nismo se razumeli, "bi trebalo" se odnosi za slucaj da su RK razlog, moja poenta upravo i jeste da mislim da RK nisu razlog. Raspitacu se malo sta acno moze da bude...

Anonymous said...

Kao bankarsiki sluzbenik, sam 1000% siguran da su kratkorocne oscilacije kursa "fingirane" od strane komercijalnih banaka. Kretanje kursa podsticu s obzirom na dospece plasmana, isplatu plata i depozita i sl.! Nista nije slucajno