Pages

08 November 2007

Razvoj berze

Kao jedna od dobrih stvari Dinkićevog koncepta "privatizacije" nekih javnih preduzeća se pominje i razvoj Beogradske berze. Naime, neki misle da to treba da bude cilj za sebe. Ja se sa time ne slažem. To bi bilo kao kada bi se od države tražilo - "prodajte bolnice, kako bi podstakli tržište nekretnina", ili "otpustite 10.000 ljudi kako bi podstakli tržište rada".

Berza (kao ni tržište nekretnina, odnosno rada) nije nešto što treba veštački podsticati. Ako nema interesovanja za trgovinu na berzi - ok. Ako ima, opet ok. Država treba da odluku o privatizaciji javnih preduzeća donese potpuno ignorišući "interes berze". Ako neko tvrdi suprotno, budite sigurni da ili radi za Berzu, ili radi za neku brokersku firmu. Interes berze i brokera (da se trguje sa što više akcija, kako bi se uzelo što više para od provizije) nije u potpunoj saglasnosti sa interesom naroda (efikasna i dinamična privreda). Meni se čini da bi taj interes naroda mogao bolje da se ostvari potpunim zanemarivanjem interesa berze i prodajom većinskog paketa na tenderu.

Podsećanja radi, Beogradska berza je privatna firma, koja je organizovana kao zatvoreno akcionarsko društvo. Znači, dok kukaju kako treba izneti akcije javnih preduzeća na berzu, oni sami su zatvoreno društvo, čijim se akcijama ne trguje.

3 comments:

mp said...

Kopanje po bazi Agencije za privredne registre je manje pregledno nego sto je bio slucaj sa centralnim registrom, ali mi se cini da je berza i dalje u vecinskom drzavnom vlasnistvu preko Agencije za sanaciju banaka tj stecajne mase ugasenih banaka. Slazem se da su to najveci cinici na finansijskom trzistu. Mada, mnogo bih vise voleo da vidim IPO na berzi nego tender jer se vrednost kompanije kontinuirano vrednuje. Istorija tendera u Srbiji je takva kakva je, postavljaju se raznorazni preduslovi i ogranicenja, onda se otkriju afere, korupcija itd i na kraju Velja mora opet da kaze "Ma nosite se svi u p***u materinu, mi smo samo malo ukrali". Razvoj berze me nimalo ne interesuje, ona ionako treba da bude samo jedan dobar softver sa 2 sistem administratora.

Marko Paunović said...

Nemam ja nista protiv privatizacije preko berze ako se proceni da je za firmu i poreske obveznike to najbolje resenje.

Ali, imam protiv ako procene da je tender bolje resenje, ali se ipak odluce za berzu, zbog "podsticaja razvoja finansijskog trzista"

mp said...

Za firmu i poreske obveznike je najbolje resenje koje daje najvecu cenu. Tender moze da eliminise mnoge potencijalne ucesnike i smanji traznju. A kao sto rekoh, moze se ocekivati postavljanje nekih beskorisnih populistickih ogranicenja.
Berza je i nastala kao institucija koja bi trebalo da pokaze najrealniju cenu kompanije. Nasa berza ne sluzi tome vec za igranje i mogucu zaradu uglavnom manjih investitora. Prvo privatizovati berzu, dovesti je u red pa onda IPO.