Pages

08 November 2007

Ne znam šta me više nervira...

....kukanje zbog velikog uvoza ili kukanje zbog malog izvoza.

Kukanje zbog velikog uvoza mi uvek miriše na carine.

Kukanje zbog malog izvoza mi uvek miriše na subvencije.

Uzgred, ako izvoz ove godine bude 8,7 milijardi dolara, kao što Đelić kaže, to je pet puta više nego što je izvezeno 2000. godine (1,7 milijardi dolara). Nije loše, za samo sedam godina. Srećne 1990. je iznosio 5,8 milijardi.

Pre nego što mi neko prigovori što poredim babe i žabe (dolare iz 1990. i dolare iz 2007.) moram da napomenem da je tadašnji izvoz bio žestoko subvencionisan i politički motivisan, za razliku od ovog današnjeg. Ja u stvari mislim da će izvoz u 2007. godini biti realno viši nego ikada u istoriji Srbije.

8 comments:

Anonymous said...

Ne da miriše na subvencije, nego...

"Analize iz nekoliko proteklih godina ukazuju na to da je u Srbiji sve rađeno protiv izvoza, jer su subvencije bile male, kurs nije bio naklonjen izvoznicima i izostala je finansijska podrška izvoznicima u vidu jeftinih kredita, ocenio je ministar Bubalo".

Slaviša Tasić said...

Haha, evo Đelić je konačno objasnio zašto je deficit opasan:
Он је упозорио на то да Србија, када је реч о спољнотрговинској размени, улази у зону опасности јер дефицит текућих плаћања, који се после покрива кредитима, донацијама или инвестицијама, сада достиже 15 одсто бруто домаћег производа, по чему је Србија међу најлошије рангираним земљама у Европи.

Zato što je među najvećim u Evropi. :)

mp said...

Ovo je jos bolje:
"Da guramo svoj sistem na taj način da izvoznici budu na prvom mestu. Odakle dolaze plate i penzije? Od usluga koje Srbija prodaje u inostranstvu i ako je naša zemlja konkurentna i više izvozi biće veće plate i penzije", Djelic naravno

Anonymous said...

"Odakle dolaze plate i penzije? Od usluga koje Srbija prodaje u inostranstvu i ako je naša zemlja konkurentna i više izvozi biće veće plate i penzije"

Ali meni je to logicno. Ako plate ne dolaze od izvoza od cega onda dolaze? Od uvoza? Sta bi se desilo kad bi sve poceli da uvozimo i da prestanu da rade sve fabrike? Razmislite malo. Kinezi unistavaju nasu proizvodnju, Nije cudo da evropa uvodi carine za kineskke proizvode.

Lazar Antonić said...

Plate i penzije dolaze i od uvoza. Razmisli malo: carinici, špediteri, transportna preduzeća, veletrgovinska preduzeća, malotrgovinska preduzeća, advokatske kancelarije, revizorske kuće, vodoinstalateri, benzinske pumpe, savet za promociju izvoza (ne bi ljudi imali šta da promovišu da je uvoz mali), marketinške agencije (pogotovu za kupujmo domaće), obezbeđenje... praktično svi poslovi samo iz uvoza... Živela Kina!

Marko Paunović said...

Mnoge stvari koje su logicne nisu tacne. Pogledajte recimo Kinu, izvozi jako mnogo i ima ooogroman suficit, ali sam siguran da ne biste rado ziveli tamo. Sa druge strane, Amerika ima oooogroman deficit. Poslednjih 300 godina.

Da su rekli - moramo da smanjimo poreze, moramo da uklonimo administrativne prepreke razvoju novih firmi, moramo da olaksamo dobijanje parcela za izgradnju novih fabrika, to bih podrzao.

Ali, njihova ideja je da nama (i vama i meni) uzmu pare kroz poreze da bi dali nekim firmama i jos tvrde da je to u nasem interesu. Vama je to mozda logicno, meni nije.

Lazar Antonić said...

Đelić u Blicu kaže da je izvoz patriotizam 21. veka.

BLIC

To onda znači da je zabrana izvoza žita nepatriotska.

Marko Paunović said...

I da su Amerikanci najmanje patriote na svetu, sa deficitom od 800 milijardi dolara.

Moram da priznam da su mene uspeli da prevare sa onim zastavama ispred svake kuce i parolama "support our troops". A oni, izdajnici, kupuju kinesku robu u Walmartu. :)