Pages

15 October 2007

Otpusti muškarca, zaposli ženu

Norveška je čudna zemlja (videti ovde). Zato me ne iznenađuje vest da će firme koje do 1. januara 2008. godine nemaju makar 40% žena u upravnim odborima biti zatvorene.

Zamislite situaciju u kojoj osnivate firmu, radite 20 godina 10 sati dnevno, polako birate najbolje ljude koje možete da priuštite da vam sede u Upravnom odboru, a onda dođe država i kaže "moraš da imaš makar 40% žena". Vi probate da objasnite da se vaša firma, kao i još par hiljada drugih, bavi ribarstvom i da jednostavno nema dovoljno žena koje se razumeju u ribarstvo da popune mesta u tolikim upravnim odborima. A država kaže "pa niko nije rekao da je nužno da se razumeju u ribarstvo, bitno je da su žene". Vi onda kažete da ćete morati da otpustite muškarce koji vam sada sede u UO, a država kaže "pa naravno, to je cela poenta".

I ništa, stavite svoju ženu u UO, kažete joj da ne očekujete od nje da dolazi na sednice, ali da zauzvrat neće dobiti ni platu, ona kaže "ma ok" i eto, zadovoljili ste još jednu formalnost.

9 comments:

Suzana Ignjatović said...

Nemoj da se iznenadis kad Srbija postane ista takva cudna zemlja. Vec dugo se krcka Zakon o ravnopravnosti polova. Vise ne znam koji je predlog aktuelan. Secam se da je bilo ovakvih stvari u tim predlozima:
- da SVAKA firma sa vise od 100 zaposlenih ima koordinatora za rodnu ravnopravnost
- da sindikati u kolektivnom pregovaranju imaju najmanje 30posto MANJE ZASTUPLJENOG POLA (super eufemizam, samo ne znam ko i kako radi bazdarenje)
- da poslodavac mora da vodi evidenciju po polu
- da kada poslodavac nudi strucno usavrsavanje, prvo mora da ponudi tolikom i tolikom procentu zena obuku...

Cim saznam sta se zbiva, pisem post.

mp said...

Ja cu onda da promenim pol da lakse dobijem mesto u nekom UO. Bolje to nego da se uclanjujem u neku od stranaka na vlasti....

Marko Paunović said...

Miss T:

Ovo drugo je sjajno. Jedva cekam da vidim gde ce vaspitacice da nadju 30% muskaraca.

Mada, sve se to moze lako izigrati. Pravi problem ce nastati kada budu rekli da najmanje 10% mora da bude gej.

Milovane:

Mislim da niste shvatili poentu. Radi se o rodnoj, a ne polnoj ravnopravnosti. Dugo mi je trebalo da shvatim kakva je razlika, ali izgleda da je rod psiholosko stanje, tako da nije neophodno da menjate pol. Dovoljno je da kazete da se osecate kao zena i eto mesta u nekom UO-u.

Suzana Ignjatović said...

Milovane, mislim da Transdzender osobe nisu obuhvacene u tih 30%. Ipak, ima i tu jedna caka, moguce je pozivati se na Zakon protiv diskriminacije:)I to uskoro sledi.

Elem, Zakon o ravnopravnosti polova radi upravo ono protiv cega se nominalno bori - zakucava postojanje dva bioloska pola kao datosti koje se onda prebrojavaju po UO, skupstinama, strankama, studentima...Upravo se reprodukuje ta bivalencija koja je toliko omrazena.

Kao sto je Marko rekao, ako nema ekspertkinja za neku ribarstvo, sta da radimo? A onda ce gender-fighterke reci> a, pa to je deo jednog lanca diskriminacije koja potice iz skole. Devojcice ne upisuju skole koje su rodno stereotipizirane...I tako igranka bez prestanka. Za sve je kriva istorijska i drustvena nepravda.

Samo libertarijanska pozicija moze da uvede logiku u taj sumanuti diskurs!

Rok Spruk said...

Izvinite za moju sibku srbscinu, a cu se potrudit po najboljih moznostih:

Za pocetak ili uverturu u ovu tematiku, Economist je objavio dobar clanak "Ladies with Punch" (Socialist women in Europe):
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=8934935

Sad je 2 leti od kada sam poceo poblize studirati nordijske ekonomije, i moram reci da je ovo podrucje jako zanimivo sa puno historickih aspekta koji se navezuje na ovu tematiko. I bas je zanimivo gledati kako polako je socialisticka transformacija Svedske, Finske, Norveske, Islandije i Danske u drugoj polovici 20. stoletja, bazirala na eksperimentu diskriminacije polova (kao sadasnji primer Norveske). Kad su socialni demokrati, u Svedskoj osvojili vlast, ipak hitro pocela se je politicka prisila sa kvotama za zaposlovanje u tvrtkama i drzavnoj upravi. Kao historicki fakt, kada Svedska bila je u najhujsjom socialistickom vremenu, drzavna uprava imala je 70 procentni dio u BDP. Kao interesna grupa, socialisticki lobiji dosegli su, da so imale firme obaveznu kvotu za dolocen dio zena u zaposlitvenoj strukturi firma. Nekako podobna slica bila je u ostalih nordijskih drzavah, kao u Finski i Danski.

Politica napacno percepira, da cu obavezne kvote za obavezni dio zaposlenih o firmah, ustvariti "incentive", ili imaju ovi ukrepi kontra-efekte. Nek obstaje poduzece koji isce osobe sa dobro strucu i potencialima produktivnosti (skills, knowledge, innovative capacity...), onda moze bit tezko da nađeš osobo za radno mjesto konkretnog spola koju predpisuje drzava. Možda ima na trzistu 40 (govorim za razmere u Sloveniji gdje mankuje IT kadra) dobrih kandidata sa podrucja IT, i slucajnu bude ovi svi muskarci, dal i sada ima tvrtka previsoki dio muskarca na radnom mjestu. Sta onda ? Onda dolazi drzava i kaze: "Nije vazna struca, bitno je da su zene...". Firmi onda postaje opcija, da zatvori radno mjesto na podrucju IT Departmenta. I slucajno iskusi ovu situaciju puno poduzeca. Za sto u ovi situaciji na radnom trzistu prevladujejo muskarci, firme ne mogu generirati organske rasti i "competitive advantage" prema informacijski tehnologiji.

Sitaucija kao sada u Norveski, ima puno side-efekta, ne samo na ekonomiju, dali tudi na osobne slobode.

Libertarijanska perspektiva ponuje vrlo preproste resitve zato sto je u prvi poziciji "self-ownership" (http://plato.stanford.edu/entries/libertarianism/#3) u ovom pitanju i ne neke Rawls-based nepravde koje su produkt mantra kritickog intelektualizma.

Dobar post i dobri comments!

Regards,
Rocks

Anonymous said...

A zamislite tek kolke ce da budu plate tim retkim zenama koje su odabrale "muska" zanimanja kao sto je npr IT. Uhhh...

mp said...

Marko, Miss T, mislim da malo preozbiljno shvatate ovo bologovanje. Marko, ako je tako, onda propis uospte nema poentu jer ce gomila muskaraca da se izjasni da se oseca kao zena (mada verovatno postoji neka caka i tu).
Miss T, jel po tom zakonu more da se dokazuje pol? Tipa "birth certificate" i sl? Mislim, ako se dobro odradjeni transvestit (poput onog sto je napalio muskarce na internetu) pojavi da trazi posao, ne verujem da ce bilo ko da ga pita da li je stvarno zensko....

Marko Paunović said...

Milovane, pitanje za dokazivanje pola mi je posebno zanimljivo.

Naime, u Americi, kada razmatraju prijave studenata, gledaju i rasu (ethnicity). Medjutim, niko i nikako ne moze objektivno da utvrdi koje si rase, jer je rasa kontinuelna, a ne diskrenta promenljiva. Zato se sve svodi na stiklirano polje u upitniku. Nisam cuo da je iko ikada izbacen jer je lagao.

Pol je ipak diskretna kategorija (postojanje XX ili XY kombinacije hromozoma), tako da je moguce utvrditi, ali ce inspekcija verovatno biti vizuelna. Zamisljam situaciju u kojoj sef ulece u kancelariju i kaze "stavljajte perike, stize inspekcija!"

Ali, ako isteraju tu PC pricu do kraja, pa uvedu rodnu ravnopravnost, tu objektivnih kriterijuma vise nema i ponovo se sve svodi na to kako se ko oseca.

Anonymous said...

Haha ovo sa perikama je genijalno. Malo mi je neverovatno da zbog par stotina evra mesecno neko odluci da menja pol, a takodje je glupo i samo reci "osecam se kao zena" mislim morala bi tu da proradi neka komisija. Nije bas ni da podrzavam ovakve zakone, ali mozda bi bilo dobro da se umesto tih 40% uvede onaj procenat koliki je procenat zena upisanih na odgovarajuce fakultete, npr ako se na IT smerove ETF i PMF upise 7% zena, da se toliko i rezervise u firmama.