Pages

19 September 2007

Nesavršene informacije

Bračni par iz Zenice se razvodi pošto su oboje uhvaćeni na delu u on-line aferama. Sana se zabavljala sa Prince of Joy, dok se njen muž Adnan zaljubio u Sweetie. Ironično, sajber ljubavnici su bili oni sami.

Sana, 27, said: 'I was suddenly in love. It was amazing, we seemed to be stuck in the same kind of miserable marriages. How right that turned out to be.' But when it dawned on her what had happened, she said: 'I felt so betrayed.'

Adnan, 32, said: 'I still find it hard to believe that Sweetie, who wrote such wonderful things, is actually the same woman I married and who has not said a nice word to me for years.'


Ovo je textbook primer nesavršenih informacija odnosno jedne od nesavršenosti tržišta za koju je Stiglic dobio nobelovu nagradu. Pošto bi zakon koji obavezuje sve osobe u chat sobama da se prestave sa punim ličnim podacima sprečio ovakve događaje, regulacija tržišta je posledično opravdana.

2 comments:

Anonymous said...

Meni se cini, mada nisam bas sto posto siguran, a mrzi me da trazim, da je Stiglitz (i Akerlof, ali i jos jedan te godine) dobio Nobela za analizu asimetricnih, a ne prosto nesavrsenih informacija.

To u ovom slucaju nije situacija, posto oboje nisu imali pojma ko je sa druge strane. Stiglitzova analiza bi bila primerena da je jedna strana znala, a da druga nije.

Lazar Antonić said...

Naslov je trebalo da bude nesavršeno tržište kao što je pomenuto kasnije u tekstu. Greška.