Pages

29 August 2007

Prohibicija - kako i zašto

Zanimljiv i poučan tekst Dona Boudreauxa o tome kako i zašto je uvedena, a kasnije i ukinuta prohibicija u Americi.

Naime, priča je da je sve do uvođenja poreza na dohodak 1913. godine, porez na alkohol bio veoma značajan federalni prihod (skoro 1/3 budžeta). Nakon uvođenja poreza na dohodak, Kongres je mogao da popusti pred zahtevima moralista i zabrani alkohol. Međutim, kada je 1933. godine naplata poreza na dohodak pala za 60% u odnosu na 1930. godinu (usled depresije), Kongres je odlučio da alkohol ipak i nije tako loš i po prvi put ukinuo jedan ustavni amandman.

Zašto je to bitno? Zato što izgleda da zahtevi za legalizacijom marihuane koji se baziraju na libertarijanskim argumentima (nepotrebna kriminalizacija velikog dela društva, mešanje u privatne stvari i slično) ne daju efekat. Izgleda da je bolje da forsiramo najgluplji argument koji se svodi na to da će legalizacijom marihuane država moći da sakupi više poreza. Možda nas onda i poslušaju.

2 comments:

Gavrilo said...

Драги г. Пауновићу,
ја сам само повремени читалац ТР-а, па сам мало "необавештен" (не баш као г.Коштуница, додуше). Кад кажете "боље је да ФОРСИРАМО" и "можда НАС онда и послушају", да ли мислите на либертаријанце уопште, или је у питању нека организованија група за притисак?

Marko Paunović said...

Mislim na sve one koji misle da marihuanu treba legalizovati. Libertarijanci svakako nisu jedini kojima je ovo pitanje bitno.

Pretpostavljam da u Srbiji postoji i neka organizovana grupa, ne znam.