Pages

29 August 2007

Zloupotreba posta

I to postoji. Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da vladika Filaret zloupotrebljava post u političke svrhe. Zar nije i Džizus radio nešto slično? Ceo njegov život je bila politička borba (bar tako kažu u Žitiju Brajanovom).

Nije mi baš najjasnija situacija. Crna Gora mu ne dozvoljava ulaz jer se nalazi na listi haškog tribunala kao pomagač optuženima za ratne zločine. Nije jasno da li je svima sa te liste zabranjen ulaz ili samo vladici. Očigledno da vlada Crne Gore ima prava da donosi disckrecione odluke ove vrste, ali bi bilo lepo kada bi to radili principijelno i objavili listu ljudi koji su nepoželjni u zemlji. Ipak, pre će biti da haški tribunal nije problem već pravoslavne čarke u Crnoj Gori.

Ja sam pomalo na strani Hrista brata Filareta sada. Čovek ima prava da koristi bilo koji metod (dok ne narušava osnovna prava drugih) u svom protestu. Bez obzira da li je to post, pričešće ili vaskrs. Sa druge strane generalno sam protiv korišćenja diskrecionih ovlašćenja pa mi je glupo što mu je ograničena sloboda kretanja a da pri tom "preosvećenom" nije dokazana nikakva krivica.

3 comments:

Anonymous said...

E baš mi ga uopšte nije žao.

Marko Paunović said...

A narocito sto je izvesni Nikiforov iz Haga rekao da oni uopste nisu to trazili od Crne Gore.

Anonymous said...

nije pitanje da li je nekome drago ili nije sto filaret ima problem. ugrozeno je pravo na slobodu kretanja, da li je to ispravno ili ne je pravo pitanje. danas filaret sutra neko drugi.