Pages

16 July 2007

Populizam u Americi

NYT danas piše o rastućem populizmu skoro svih demokratskih kandidata i njihovom odstupanju od Klintonove politike koja je propagirala slobodnu trgovinu. To je posledica činjenice da su na prošlogodišnjim izborima za kongres najbolje prošli upravo levičarski kandidati demokratske stranke. Evo nekih citata:

Nancy Pelosi: Američki građani žele da znaju šta radimo po pitanju njihove bezbednosti. Mislim da nećemo moći da potpisujemo sporazume o slobodnoj trgovini i da reformišemo imigraciju dok američki građani... ne znaju gde stoje i kakva im je budućnost.

Barney Frank (predsednik kongresnog odbora za finansijske usluge) je organizovao saslušanje na temu: Globalizacija, autsorsing i američki radnik - šta bi trebalo da uradi vlada?

Hillary Clinton: Globalizacija je dobra samo za mali broj ljudi. (Takođe se izjasnila protiv potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom).

John Edwards: Za poslednjih 20 godina pola ekonomskog rasta je otišlo samo jednom procentu stanovništva.

Barrack Obama: Prvo su rekli ljudima da se prekvalifikuju za bolje plaćene poslove... a sada se i ti poslovi šalju u inostranstvo.

Iako NYT nudi zaključak da će partija koja se bude bavila globalizacijom i ekonomskom sigurnošću (čitaj većom državnom intervencijom) pobediti na izborima, ja ipak mislim da je ovo normalno flertovanje sa demokratskom bazom pred stranačke izbore i da će se situacija promeniti pred predsedničke. Sa druge strane najviše me plaše posledice ove rasprave na druge zemlje sada kada je došlo do zastoja u pregovorima u okviru Svetske trgovinske organizacije.

3 comments:

Marko Paunović said...

Posebno je zanimljivo to sto Hilari napada ono sto je Bil radio.

Mislim da si u pravu sto se tice dinamike. Sada je sredisnji glasac daleko levo od centra, pa zato i takva retorika. Kada krene prava kampanja, morace da se pomere udesno.

Lazar Antonić said...

Nadam se da smo u pravu. Bar to kaze teorija. Iskreno mene dosta brine sto je i dosta republikanaca protiv globalizacije i slobodne trgovine. Nekim mojim prijateljima, inace pametnim ljudima, je ponekad jako tesko da skapiraju i autsorsing, a o imigraciji da ne govorim.

Plasim se da se centar nije malo pomerio na levo.

Marko Paunović said...

Pa mozda i jeste, ali sta realno mogu da urade? Sa WTO ne smeju da se igraju, jer ce onda samo da im ostali clanovi uvedu kontramere.

Mislim da ce biti mnogo price i malo rada po tom pitanju, ko god da pobedi. Vadice se da imaju ozbiljnije probleme.

A kako mogu autsorsing da sprece? Tu ima mnogo price, ali nisam video da je iko ista konkretno predlozio. Kako mogu da zabrane nekome da zatvori fabriku?