Pages

17 July 2007

A stiže i Kjoto

Vlada je na prošloj sednici, 12. jula prihvatila Kjoto protokol i predložila Skupštini Srbije da ga ratifikuje.

Mislim da smo ovde dosta pričali o celoj toj histeriji oko globalnog zagrevanja, ali hajde da budemo potpuno open-minded i da pretpostavimo sledeće stvari:
- globalno zagrevanje je posledica povišenog nivoa CO2 (a ne pojačanog dejstva Sunca),
- povišeni nivo CO2 je rezultat ljudskih aktivnosti (a ne rezultat izbacivanja CO2 iz vulkana ili mora),
- borba protiv globalnog zagrevanja prolazi kost-benefit test (da su troškovi borbe niži od troškova zagrevanja).

Čak da je sve to tako (a mislim da nije) opet se postavlja pitanje opravdanosti uključivanja Srbije u Kjoto. Kada bi cela Srbija sutra prešla kolektivno u srednji vek (da pogasimo sve termoelektrane, sve fabrike, prodamo sve automobile, motore i mašine), kakav bi efekat bio na globalno zagrevanje? Usuđujem se da procenim da nijedan jedini uređaj na svetu ne bi to ni registrovao. SAD, Kina, Rusija, Nemačka, Indija i ostali izbace CO2 za jedan sat koliko Srbija izbaci za godinu dana. Mi smo tu potpuno nebitni, a ima da nas košta.

Koliko će da nas košta? U obrazloženju Zakona o ratifikaciji kaže da će da nas košta 10.000 dolara - toliki je naš doprinos administrativnom budžetu Konvencije. O troškovima za privredu ni reči. To Vladu očigledno i ne zanima.

5 comments:

Lazar Antonić said...

Marko, nije ti dobar link, (a mislim da nije) salje na predlog zakona...

Usput, kako postavljas link da otvara i fajl direktno?

Marko Paunović said...

Pa i treba da bude predlog zakona. To je Predlog zakona o potvrdjivanju Kjotoa.

Imas dva nacina. Jedan je da sam otvoris fajl, pa iskopiras link iz "navigation toolbara" (ovoga u borwseru gde pises adresu. Drugi nacin je da, sa strane na kojoj je link, kliknes desnim dugmetom na link i odaberes "copy link location".

Lazar Antonić said...

hvala za objašnjenje... mislio sam da može i fajl sa tvog računara nekako da se otvori takođe nisam skapirao da je link u pitanju...

Ustvari imaš dva ista linka za predlog zakona.. ja sam mislio da je ovaj drugi neki tvoj raniji post u kome objašnjavaš zašto si protiv kjotoa... my bad...

Marko Paunović said...

E to jeste greska... Trebalo je da bude link na Ivanov blog. :)

Marko Paunović said...

Ispravio sam.