Pages

12 July 2007

Bez obzira

Bebi PDV je ukinut na poziv Patrijarha Pavla. Nema veze, kao što je Milton Friedman govorio, smanjenje poreza je uvek dobro: bilo kakvog poreza, bilo kada, iz bilo kog razloga, sa bilo kakvim obrazloženjem.

(Možda je Pavle član ove organizacije?)

Dodatak:
Mnogo stvari pada na pamet kod ovog PDV slučaja. Jedna je da je Patrijarh Pavle blizak čikaškoj školi ekonomije, i to Beckerovac. Najozbiljnije.

Patrijarhov razlog za smanjenje poreza na bebi opremu je podsticanje rađanja dece. Primetićete da ovo znači da Patrijarh, a i Vlada Srbije sa njim, prihvataju pretpostavku da roditelji kod donošenja odluka o rađanju dece reaguju na ekonomske podsticaje. Kad je Gary Becker počeo 1970-ih da objašnjava stvari kao što su kriminal, religija ili porodica ekonomskim argumentima, sociolozi su osuli drvlje i kamenje: pa ima valjda nešto važnije od novca, ako Becker razmišlja materijalno ne znači da su svi takvi, ekonomista ne može da razume osećanja nego uvek sve prevodi u novac, itd. Jedna Beckerova knjiga se zvala "Ekonomsko objašnjenje porodice", jedan poznati članak je "Tražnja za decom". Ponuda i tražnja, bukvalno.

U međuvremenu je Becker dobio neke bitke tako da takav način razmišljanja sada nije šokantan. Mnogi se ekonomisti bave tim temama. Ali da će jedan patrijarh da implicitno, ne znajući, prihvati Beckerove ideje, nisam mogao ni da sanjam.

Kao što je Kejnz napisao, državnici i lideri donose misle da upravljaju svetom, a nisu ni svesni da su često samo robovi ideja nekog pokojnog ekonomiste. Becker je doduše živ, a piše i blog.

12 comments:

Anonymous said...

A ako bi se sutra u vestima pojavila vest "Miskovic oslobodjen od placanja svih poreza"?

Ja mislim da je vaznije da svi placaju isti porez, nego da postoji sistem sa gomilom izuzetaka.

Anonymous said...

Znate sta je PDV Paradoks?

Proizvod koji se ne oporezuje vise je oporezovan od proizvoda koji se oporezuje.

Ako su to uradili sto pise, odnosno ukinuli oporezivanje bebi proizvoda poresko optrecenje ce biti vece a ne manje na ove proizvode.

Nadam se da su ipak uveli nultu stopu (onda se prethodni porez moze odbiti pa se paradoks eliminise).

Ovo je ako se ne varam treca poreska olaksica (prosto ne zna kako isprvano da to nazovem) koja se pominje za poslednjih meseca dana...
Koliko li ce ih biti do kraja mandata ove vlade?

I nasta ce liciti poreski sistem posle toga ne smem ni da predvidjam.

A usput se uvode novi porezi (gas)...

A sto se tice konretne mere o problemima voljeni partrijarh nije razmisljao.

Nekolio pitanja:
- proizvodi za decu do kollio godina?
-Ako je do x godina kako ce poresa uprava da ontrolise da li je mama proizvod kupila za dete ili muza koji obozava da jede coko moko?
- Ako je garderoba kako ce drzava da ceni robu. Po velicini ili po brojevima? A sta ako se neki domisljati trgovac seti pa stavi decje brojeve na garderobu za odrasle ili stariju decu?

Inace ovo su samo nei problemi oji su se u praksi desavali u vezi sa ovom olasicom.

Lepo je sto se neko u vladi setio dece ali da li je ovo nacin?

Stvarno pocinjem da se brinem.

Igipop

Marko Paunović said...

Secam se da je 2000. godine mogla da se kupi majica broj 16 (deciji broj) koju je i Divac mogao da obuce.

Sada su krenuli sa bebama, sutra ce reci da vazi i za decu do 10, pa onda i za decu do 18 godina. A to znaci da se garderoba ne oporezuje.

Sto moze biti ok. Znam da se u Pensilavaniji na garderobu jeftiniju od odredjenog iznosa (recimo, 50-ak dolara) ne placa porez na promet.

Pitanje je kako ce nadoknaditi ovaj gubitak poreza. Ako smanje potrosnju - super, ako povecaju neki drugi porez - onda nista.

Lighthouse said...

A, ne, ne slažem se s tim da je svako smanjenje poreza dobro. Kao što ni klanje vola zbog jedne šnicle nije dobro. Naročito nije dobro ako vodi daljoj diferencijaciji poreskih stopa, umesto njihovom ravnanju. Diferencijacija je, pod jedan, uvođenje nepravedne (uzgred, mislim da kod poreza ima smisla govoriti o pravednosti ili pravičnosti) progresivnosti, a pod dva, poziv na muvanja, muljanja, izbegavanja poreza i sledujuću korupciju i kriminal, uz to, pod tri, nametanje dodatne papirologije i poskupljenje ionako masno skupe države, neprimerene našem nivou razvoja pa i zdravom razumu. Znači, ako će PDV za sve proizvode da ide s 18% na 17,95% ili manje, onda to pozdravljam i glasam za to s obe ruke, ali ako će samo nešto (pa bili to i neophodni kompjuteri, stanovi za mlade beskućnike ili bebi hrana ili oprema) onda sam odlučno protiv.

Još da dodam, neko je predložio u drugom postu na drugu temu da umesto 40%, porezi na lična primanja radije budu progresivno 5, 10 ili 15%, nego da budu jedinstveno 40%. Ne, ni to, iz istih razloga kao i ovo gore navedeno!!!

Slaviša Tasić said...

Zato ova Friedmanova izjava i jeste kontroverzna, zbog svih ovih razloga. Ali ja ne mogu da ne pozdravim ukidanje makar i jednog poreza.

Mislim da precenjujete ulogu papirologije, kad se jednom klasifikuje roba to nije toliko komplikovano. Možda bude muljanja, ali neka je - što više proizvoda izbegne PDV to bolje. Jeste, bilo bi bolje da se opšti PDV smanji sa 18 na 17.95, ali to nije bila opcija, jedina opcija je bila da ostane 18%.

Ali Lighhouse: "Još da dodam, neko je predložio u drugom postu na drugu temu da umesto 40%, porezi na lična primanja radije budu progresivno 5, 10 ili 15%, nego da budu jedinstveno 40%. Ne, ni to, iz istih razloga kao i ovo gore navedeno!!!"

A da su svi porezi podjenaki na 100%?

Anonymous said...

Slavisa ova izjava : ...Možda bude muljanja, ali neka je - što više proizvoda izbegne PDV to bolje..." je jako pogresna.

Na nekom od prethodnih postova sa vec napisao: Jedina losija stvar od oporezivanja je poreska evazija.(osim ako se radi o tzv prihvatjivoj ciljanoj poreskoj evaziji, NPR oporezivanje cigareta i slicno).

Zasto je to tako? Kad drzava oporezuje, obveznik gubi deo prihoda, a drzava stice prihode. gubitak se u ovoj sitaucaiji Ako nema evazije ogranicava na trosove oporezivanja na strani drzave i obveznika ( to je oko 1% u uredjenniji drzavama)
Ako postoji prostor za evaziju Obveznik ce je naravno iskoristiti. Panirani poreski prihod ce biti manji, raspodela poresog tereta neravnomerna, stvara se baza za orpupciju i redom. To sve i ne bi9 bio tolio strasno da ne postoji efeat tzv Viska poresog opterecenja. Naime, Evazija kosta.
I dok god je za privrednika recimo jeftinije da placa trosove evazije on nece placati porez. Ali njeov gubita nece biti jednak placenom porezu vec zbiru placenog poreza i troskova evazije. Sa druge strane prihodi drzave ce biti samo placeni porez.

I dalje...

Igipop

Lighthouse said...

Slaviša,

Zato što je PDV za opremu za bebe smanjen, neki drugi porezi će, pri neizmenjenoj državnoj potrošnji, biti povećani. I već jesu (akciza na TNG). Država ti ništa ne može dati što ti već nije uzela ili se zadužila pa će dug vraćati tako što ti to posle uzme. Poenta je dakle, u smanjenju državne potrošnje, tome se treba radovati a ne smanjenju jednog poreza (što je naivno).

Btw, neki porezi i jesu preko, i to daleko, daleko preko 100% (npr. na duvan). A i ukupno poresko opterećenje građana je preko 100% (ili se varam, pa se to iz činjenice da je javna potrošnja preko 50% ne može izvesti?).

Marko Paunović said...

Ja ne mislim da ce problem poreske evazije biti ozbiljan, sve dok se radi samo o opremi i hrani za bebe. Prilicno je jasno sta je to - kolica, krevetac, pelene, mleko u prahu, kasice, portikle, garderoba, do broja 104, recimo i cipelice do broja, sta znam, 22.

Mislim da je veci problem sto ce ovo da izazove slicne zahteve za smanjenjem stopa za druge grupe proizvoda (vec cuveni primer bioskopa), sto je vec klasican rent seeking (da li?) i sto ima svoje troskove.

Ponavljam, ako sve ovo dovede do smanjenja javne potrosnje, onda super. Ali, ako to nadoknade povecanjem ostalih poreza, onda bolje da nisu nista ni dirali.

Anonymous said...

Zar ne bi bilo logično da Patrijarh, ako već hoće da pomogne u borbi protiv bele kuge, zabrani sveštenicima da naplaćuju krštenje?

Lighthouse said...

Marko, uze mi reč iz usta. Bojiš se da je to tek početak. I ja se bojim, zato sam tako zapenušano protiv, iako volim bebe. Bojim se da je to tek otvaranje Pandorine kutije. Nekim čudom je posle 5. oktobra prošvercovano kakvo takvo ravnanje poreza i sad dolazi isti Boža i buši rupu na ionako krhkoj brani. Zato bih vrištao do neba, a ne zbog 5 dindži po litru TNG kojima je to kompenzovano!

Pingvine, bravo i bravo! Neka daju iz svog džepa, popekanje, a ne iz tuđeg. Wow, nešto bolje nisam odavno pročitao. Bolji politički utuk davno nisam čuo. Da pustim u javnost, još preko nekog foruma? Ili ćeš sam?

Anonymous said...

Mozda je ipak najbolje da patrijarh prekine celibat za svestena lica? :)

Anonymous said...

Hvala Lighthouse. Čini mi se da sam već to napisao na nekom site-u (mislim da je bila Politika) ali nisam siguran da su objavili. Što se tiče puštanja na forumima, slobodno.