Pages

12 July 2007

Srbija jednostrano ukida carine

San liberala, a i skoro svih ekonomista, jeste jednostrano spuštanje carina. Radi se o tome da nam ekonomska teorija kaže da je korist od spoljne trgovine na strani uvoza, a ne izvoza, i da uvoz treba osloboditi svih tereta, čak i ako druga strana neće da spusti svoje carine.

Upravo o tome će se danas u Palati federacije (od skoro Palata Srbije) pričati - kako i kojom dinamikom će Srbija jednostrano ukinuti carine prema EU? EU nam za uzvrat neće "dati" ništa. Zašto? Zato što mi imamo slobodan izvoz u EU još od 2000. godine, osim za tekstil i par poljoprivrednih proizvoda, a od 2004. i za tekstil.

Srbija ne bi bila Srbija da nije specifična. Mi smo prva država koja pregovara sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, a da nije članica STO (dobro, i Crna Gora). Standardni način (prvo STO, pa tek onda SAA) više odgovara EU jer mogu da prvo vide našta smo se obavezali prema STO, pa onda da traže preferencijale za svoj izvoz. Ovako su u nezgodnoj situaciji, jer znaju da će postojati pritisak ostalih članica STO da sve što sada "damo" EU, damo i njima. Tako se EU plaši da neće u stvari dobiti ništa, odnosno da će za nekoliko godina biti tretirana u Srbiji slično kao i svaka druga STO zemlja, što im se, naravno, ne sviđa. Takođe, to znači da će EU u STO više da se bori da zadržimo visoke carine nego mi sami.

Do pre nešto više od godinu dana sam učestvovao u SAA pregovorima i mislim da je naša strana bila jako dobro pripremljena, mnogo bolje nego njihova (što je valjda i logično jer je sve ovo mnogo bitnije nama nego njima). Pregovori su bili manje-više završeni što se tiče trgovine. Dogovorena je linearna dinamika smanjivanja carina kod industrijskih proizvoda i malo usporena kod poljoprivrednih, upravo zbog STO-a.

Moram priznati da me je sada strah novog ministra poljoprivrede. Čini mi se da on, pre svega iz neznanja, neće pristati na ono što je već dogovoreno. Poenta je u tome da on, čini mi se, ne shvata da je poljoprivreda EU fantastično neefikasna i skupa i da oni uopšte nisu pretnja našoj poljoprivredi, a naročito stare članice. Potencijalna opasnost (ako su vam važniji proizvođači od potrošača) dolazi iz novih članica, naročito Bugarske i Rumunije. Budući da one nisu učestvovale u prethodnim pregovorima jer su se naknadno priključile EU, a da su ranije već imale sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom (pa su ulaskom u EU izgubile preferencijale koje su imale u Srbiji), očekujem da će imati dosta zahteva u novim pregovorima.

6 comments:

Anonymous said...

Jako dobar blog (ceo) ne samo ovaj post. Čitam već dugo, a sada samo da kažem - još jedna dobra procena o temi.A mislim da će nam se i ministar snaći :)

Marko Paunović said...

Iskreno se nadam tome. Bilo bi bez veze da se odlozi potpisivanje SAA-a samo zbog toga. Mada je odlaganje zboga Mladica bilo jos bezveznije.

Anonymous said...

kako da se registrujem da ne budem "anonymous" kao malopre? i jel smem da stavim link na ovj blog na svoj blog ili b92? gordanac

gordanac said...

proba

Marko Paunović said...

Izgleda da ste uspeli....

Sto se linka tice, naravno da moze.

gordanac said...

Baš sam sa užitkom "linkovala"! Inače, oko potpisivanja SAA, skoro će četiri godine (21.07.2003.) od kako sam učestvovala u najavi potpisivanja i početka pregovora o kandidaturi za kraj 2007., na Dunavu kao "kičmi Evrope" i uglavnom su se u javnosti podsmešljivo i posprdno odnosili prema toj našoj kampanji. A ako bude pameti i znanja, TO će se desiti krajem ove i početkom sledeće godine...pa neka smo bili "bezveze" tada, vredelo je