Pages

28 June 2007

Srbija do Kjotoa

Dušan Vasiljević iz OEBS predlaže Vladi Srbije da pristupe Kjoto protokolu i time postave limite za ograničavanje emisije gasova u atmosferu. Kjoto postavlja limite koji bi u ovom trenutku bili dobri za Srbiju i omogućava prodaju razlike između kvote i ukupne količine emitovanih gasova. Budžet Srbije bi po ovom osnovou, prema Vasiljeviću, mogao da zaradi stotine miliona evra.

Ovaj sporazum nije savršen. Bušova administracija se često navodi kao razlog globalnog neuspeha Kjoto inicijative. To nije tačno. Još 1997, za vreme Klintonove administracije Senat je jako ubedljivom većinom 95-0 doneo rezoluciju kojom nagoveštava da neće ratifikovati Kjoto sporazum (samo Senat ratifikuje međunarodne sporazume). Veliki ekolozi kao što su Liberman i Gor čak su rekli da neće slati sporazum na ratifikaciju dok se ne ispune određeni preduslovi. Po svoj prilici i da dođe do promene administracije u Vašingtonu, Kjoto neće skoro biti potpisan, jer to nije pitanje koje brine prosečnog američkog glasača a itekako brine lobiste.

Australija takođe nije pristupila inicijativi. Nemačka, iako potpisnik protokola i jedan od većih zagađivača, prošle godine je donela odluku da efektivno izuzme svoju energetsku industriju iz sporazuma.

Pristupanje Srbije Kjoto protokolu bi sigurno uticalo na usporavanje rasta bruto društvenog proizvoda. Ako ne danas onda sigurno u budućnosti, jer bi potencijalni investitori birali zemlje u kojima bi izgradnja industrijskih kompleksa bila neopterećena ovim sporazumom.

Tržište nažalost nema idealno rešenje koje bi čuvalo prirodno okruženje i omogućilo nesmetani rad zagađivača. Doduše, idealno rešenje nema ni država. Ja mislim, neki se verovatno neće složiti, da će država pre ili kasnije morati da primeni neko rešenje za problem zagađenja. Kada taj dan dođe mislim da su takozvani zeleni ili ekološki porezi bolje rešenje od kvota koje propisuje Kjoto. U tom slučaju svako bi mogao da troši koliko hoće "čistog vazduha" ukoliko plati porez. Pošto kvote postavljaju limit na količinu verujem da bi mogle da budu štetnije.

Ivan se dosta bavi klimom i globalnim zagrevanjem. Pogledajte njegov tematski blog ukoliko vas više interesuje ova tema.

2 comments:

Marko Paunović said...

Dusan Vasiljevic je, do 2-3 dana pre izbora nove vlade, bio kandidat DS-a za ministra. Ne znam sta se desilo, pa nije izabran.

Ja ne mislim da treba da potpisemo Kjoto iz nekoliko razloga, a osnovni razlog je to sto cak i kada bu sutra sva industrija u Srbiji stala, efekat na globalno zagevanje bi bio 0 - jednostavno smo suvise mali.

Medjutim, ipak mi sve to sto prica Vasiljevic ima vise smisla nego ono sto je rekao aktuelni ministar pre neki dan - da se protiv zagadjivanja treba boriti ispiranjem mozga deci. Naravno, nije rekao tim recima, nego nesto u stilu - da im se usadi odgovornost i postovanje prema prirodi.

Suzana Ignjatović said...

Najsladje je sto su tu genijalnu zamisao stavili u Ustav>Свако је дужан да чува и побољшава животну средину (clan 74.)

Jasno mi je kada ustav kaze da se nesto NE SME raditi ili da se IMA PRAVO na nesto. Medjutim, ove propiske o tome da je neko nesto duzan, vrlo su mi scary...