Pages

19 June 2007

Direktni i indirektni porezi

Pod direktnim porezima se obično smatraju oni porezi koje poreski obveznici sami plaćaju. Pod indirektnim se smatraju oni porezi koje neki posrednik obračunava i naplaćuje. Primeri direktnih poreza su porez na imovinu i porez na dohodak, a primeri indirektnih su PDV, akcize ili carine. Tradicionalno razmišljanje je da su građani daleko više svesni promena direktnih, nego indirektnih poreza i da se zato samo indirektni i povećavaju.

Budžet Srbije nije baš prilagođen ovakvoj analizi, pre svega zato što porez na imovinu nije posebno prikazan. Ako pretpostavimo da kategorija "ostali poreski prihodi" obuhvata porez na imovinu i porez na prenos apsolutnih prava, onda ona predstavlja čisto direktne poreze. Pored njih, porez na dohodak građana bi mogao da se smatra direktnim (mada baš i nije, jer ga obračunava i plaća firma, ali postoji i godišnji porez koji je striktno direktan). Kada se ova dva poreza saberu, dolazimo do cifre od oko 65 milijardi dinara, ili oko 11% prihodne strane budžeta. Sve ostalo su indirektni porezi (PDV - 46%, akcize - 17%, carine 9%, porez na dobit - 4,5% i ostalo 12,5%).

Možda se zato skoro niko ne zalaže za smanjenje poreza - niko nije ni svestan koliki su. Čak ni ja, koji se u to po malo razumem, ne bih znao da izračunam koliko sam tačno poreza platio prošle godine.

2 comments:

Andrej Stanimirović said...

Bravo Marko! Slažem se 110%. Porezi su centralno pitanje slobode. Upravo zato se na sve načine prikrivaju i diskusija o tome izbegava. Napredak društva inverzno zavisi od nivoa poreza. Porez je eufemizam za pljačku. Još jednom Bravo! Prava tema za TR.

Emir said...

Realno, u svakoj drzavi sistemu organizaciji porezi nameti mogli bi biti min. Uduplo manji nego sto jesu.
Da nerealni sektor ima samo malo senzibilnosti ( prihvatljive plate za ne rad, skromnija sluzbena auta ili ukidanje istih, manje sluzb.putovanja, skromniji uslovi rada guzonjima uskladivanje uslova sa realnim sektorom itd. Ne treba velika pamet samo racionalno razmisljanje, malo samo malo Empatije prema narodu...) Sano tako komplet drustvo drzava moze biti bolje mjesto za sve.....