Pages

21 May 2007

Porezi i ulaganja

U Nemačku je 2004. došlo 33 mlrd. EUR stranih investicija -- isto kao i u po stanovništvu skoro 18 puta manju Irsku. U Nemačkoj je porez na profit 38.2%, u Irskoj je 12.5%. Da li su Nemci, Francuzi i Italijani iz toga nešto naučili? Teško, jer umesto da smanjuju svoje poreze oni misli da im Irska predstavlja nelojalnu konkurenciju i zato sada pritiskaju Irsku da poveća, ili kako se to eufemistično kaže "harmonizuje" poreze. Irci, nekada zaglavljeni u socijalizmu, su međutim naučili lekciju: sve političke stranke odbacuju nemački predlog.

Kao što smo već pisali isto se dešava i sa Švajcarskom, na koju se pritisci vrše iako nije član EU.

Kako su Nemci i ostali došli na ovu ideju? Razlog je veoma rasprostranjeno ali i dalje pogrešno shvatanje da je ekonomija igra sa nultim zbirom. U ovom slučaju da nekako postoji fiksna suma investicija koja se samo raspoređuje po zemljama, pa ako Irskoj pripadne manje, Nemačkoj će pripasti više. To naravno nije slučaj. Ako Irska poveća poreze, investicije će u Irskoj opasti, ali to ne znači da će se one nekako preliti u Nemačku ni bilo gde drugde. Jedan deo možda i hoće, drugi će otići u Kinu, ali će dobar deo prosto nestati, jer neće biti isplativ bilo gde. Porezi stvaraju i uništavaju investicije. Zato nije stvar u raspodeli postojećih, nego u generisanju novih.

6 comments:

Anonymous said...

Nemci u ustavu imaju odredbu koja kaze da je namcka sozialstaat i vro se uporno toga drze. Ovo sto ovde postoji je vise socijalizma nego sto je ikada u Srbiji postojalo. Svasta finsiraju. Moj je utisak da im se pribvreda polako ali siurno gusi. Inace za ovu odinu paniraju reformu oporezivanja preduzeca ali nikakvo znacajno rasterecenje. Na kraju, ce morati da urade ono sto je uradjeno u britaniji 80ih. Jedino je pitanje kad...
A ovo za nestajanje investicija je zanimljivo i meni cudno? Postoji li ikakav dokaz da je to tako?

Igipop

Marko Paunović said...

Probacu ja da ti objasnim "nestajanje investicija" kroz veoma uprosceni primer.

Recimo da planiras da izgradis hotel koji te kosta 100 miliona i ocekujes da godisnji profit pre oporezivanja bude 8 miliona. Kamatna stopa je 6%, tako da ti se isplati da se zaduzis kod banke i napravis hotel. Ako je stopa poreza na dobit manja od 25%, projekat se isplati (ostaje ti vise od 6 miliona godisnje). Ako je veca od 25%, projekat se ne isplati i hotel uopste ne bude sagradjen (ostaje ti manje od 6 miliona i nemas cak ni da platis kamatu). Vrlo jednostavno.

Slaviša Tasić said...

Igipop, neke investicije jednostavno ne budu isplative. Podignite poresku stopu na 100% i sve će odjednom nestati. Obratno, za maksimum mogućih investicija (pod istim ostalim uslovima) obori porez na nulu.

Anonymous said...

"Kako su Nemci i ostali došli na ovu ideju? Razlog je veoma rasprostranjeno ali i dalje pogrešno shvatanje da je ekonomija igra sa nultim zbirom. "


Ima ona OECD teorija, ne mogu tacno da se setim kako se zove, Capital export neutrality ili nesto slicno

Marko Paunović said...

Ipak, situacija nije bas tako jednostavna, jer se moze pretpostaviti da se kod nekih investicija (uglavnom u proizvodnji) zaista radi o igri sa nultim ishodom. Ako recimo Toyota donese odluku da prosiri kapacitete, jedino pitanje je gde da napravi fabriku. Tada poreska konkurencija ima logike, kao i strah Nemaca od iste. Posto nisu konkurentni, rade sto i svi ostali nekonkurentni - zale se na damping.

Ako se radi o izgradnji hotela, ili bilo koje investicije koja je vezana za usluge, visoki porezi jednostavno ubijaju investiciju koja se nigde ne seli.

Anonymous said...

Da. U stvari logicno je. Samo mi je intuitivno daleo od logike da nesto jednostvano nestane... U stvari primera ima puno

Igipop