Pages

21 May 2007

Dr Miljuš priziva kišu za duži život

Svetska zdravstvena organizacija je objavila istraživanje u kome rankira zemlje po dužini životnog veka. Doktor Dragan Miljuš je iskoristio priliku da upozori da nam je životni vek kraći jer se ne izdvaja dovoljno za zdravstvo. Čitaj, njegovu platu. Drugi izvori navode da je zdravstvena politika važan faktor ali citiraju ishranu kao najvažniji faktor za dugovečnost.

Državni službenici u Srbiji, mada i drugde da ne grešim dušu, me sve više podsećaju na indijanske vračeve kojima je posao da prizivaju kišu. Ukoliko kiša ne padne, to je zato što nisu dovoljno vračali odnosno nisu dovoljno plaćeni; ukoliko kiša ipak padne onda je to samo zato što su oni vračali ali da bi kiša nastavila da pada treba uložiti još mnogo vračanja, u čvrstoj valuti.

2 comments:

Marko Paunović said...

Ovako generalne ocene "ne izdvaja se dovoljno" su svakako glupe. Ako se izdvoje dodatne pare i sve odu na opremanje kabineta direktora bolnice, naravno da uticaj na trajanje zivota nece biti nikakav.

Medjutim, cak i kada bi sav novac otisao zaista na pacijente (prosirenje kapaciteta i smanjivanje "gustine" bolesnika, poboljsanje hrane, veca dostupnost lekova, veca dostupnost dijagnostickih uredjaja) veliko je pitanje koliki bi efekat bio na trajanje zivota.

Sa druge strane, samo deo bolnickih troskova zaista ide u "produzavanje zivota", odnosno veliki deo odlazi i u poboljsanje kvaliteta zivota (recimo, od slomljene noge niko ne bi umro, ali bi mu kvalitet zivota bio znacajno manji ukoliko se prelom ne bi sanirao na pravi nacin).

Sve u svemu, niti znamo kako i sta da merimo na strani inputa, niti znamo kako i sta da merimo na strani autputa. Verovatno je to najbolji argument da se odluke vezane za zdravstvo prepuste licnom izboru.

Anonymous said...

tjale mi je extra pametan chowek...marija miljush