Pages

24 February 2021

New kid on the block

Na političkoj sceni Srbije pojavio se novi igrač. U pitanju je Alek Kavčić, kako kaže “inženjer, naučnik”, doktor nauka i veoma imućan Srbin iz SAD. Do juče potpuno nepoznat javnosti, Kavčić je preko noći postao kućno ime, prisutan u velikom broju medija da bi u nedavnoj anketi 6% izabralo baš njega kao osobu koju najviše poštuju a da nije političar. Prilično veliki uspeh za jednog novopečenog političara. Ali o tome kasnije.

Kavčić je iz Srbije otišao jako davno. U Srbiji se, iz Indije, upisao u treći razred Matematičke gimnazije, diplomirao u Nemačkoj i potom otišao na post-diplomske studije na univerzitet Karnegi Melon. Tu mu je mentor bio čuveni Jose Moura i pod vođstvom tog mentora napravio je patent za koji se kasnije pokazalo, kroz veoma dug i skup sudski proces, da je veoma lukrativan. U međuvremenu je bio docent na Harvardu, pa profesor na Univerzitetu na Havajima. Sada je adjunct (predavač po pozivu) na Karnegi Melonu i živi na relaciji Ostin – Beograd.

 

Najveći deo svoje medijske vidljivosti i popularnosti Kavčić duguje inicijativi tzv. besplatnih udžbenika. Čim se covek udubi u tu priču, lako vidi da ne samo što tu ne postoje nikakvi besplatni udžbenici, već ona sa sobom vuče gomilu drugih posledica, od kreiranja državnog monopola u sferi udžbenika (Kavčić otvoreno kaže da Zavod za udžbenike treba da postane javni servis kao što je RTS) do podrivanja ugleda nastavnika i insistiranja na elektronskim formama učila iz ekoloških razloga. Kavčić je pametno kao svog arhi-neprijatelja postavio nemačku izdavačku kuću Klett, i ja ga još nijednom nisam čula da pominje npr. Kreativni centar ili Eduku, po koje njegova akcija ima istovetne posledice.

 

Sami politički stavovi Kavčića bi se najbolje mogle opisati rečju papazjanija. S jedne strane grmi po državnim univerzitetima jer “nigde više u svetu nema samoupravljanja” (treba nam valjda neki kvalitetniji menadžment kao u SAD gde je administracija postala daleko važnija od nastavnika) ali istovremeno, izbaciti privatne izdavače iz polja udžbenika. Povećati svakako autoritet nastavnika,”prosvetni radnik mora da bude na pijedestalu u društvu”, ali istovremeno, zar ne vidite da nastavnici nameću Klettov udžbenike jer su potkpljeni besplatnim hemijskim olovkama i tabletima? “Ovoj zemlji treba Robin Hud”, novac običnih ljudi se prelio u džepove elita i sad je narod siromašniji nego ikad – ipak, sve ove užasne pojave se mogu srediti takvom benignom intervencijom kao što je “ulaganje u obrazovanje”.

 

Kao i mnogi amateri koji ulaze u politiku, Kavčić je fasciniran trivijalnim uvidima. “Srbija je mala zemlja”, ponavlja stalno, a iz toga sledi da moramo da ulažemo u obrazovanje jer ne smemo dozvoliti da neko genijalno dete na selu ostane nepismeno. Za razliku od nas, Kina i SAD to mogu, jer imaju mnogo više stanovnika.

 

Ali mala zemlja ima i manje potrebe za genijalcima. Mi ne šaljemo rakete na Mesec niti nosače aviona u Tihi okean. Kad je krenula pandemija, svet nije pogledao u Srbiju i rekao – Srbi spasite nas, smislite nešto. Ne, svet se okrenuo tim standardnim igračima, mnogoljudnim i razvijenim zemljama i bio je u pravu. Kao mala zemlja mi u većoj meri koristimo znanja koje druge stvaraju i tu nema ničeg lošeg niti se to moze suštinski promeniti.

 

Kavčić često ističe kako Tesla i Pupin nisu bili iz Beograda, i zato i moramo da imamo to stvarno besplatno obrazovanje, da izvučemo tu genijalnu decu sa sela. Ali u selima – takvim gde bi besplatni udžbenici napravili razliku – više nema dece. Ne genijalne, nego nikakve. Ima mnogo pametne dece van Beograda ali daleko su oni od te bespomoćnosti i zaostalosti kakvu Kavčić zamišlja. Na svakom koraku se vidi to njegovo dugo odsustvo iz Srbije, taj neki dobronameran ali suštinski potcenjivački stav prema trenutnim kapacitetima. To je kombinovano sa glorifikacijom obrazovanja gde često insistira da se  “ne može nikad previše uložiti u obrazovanje”, što je naravno potpuno apsurdno ali ko je lud da se spori oko toga. I tako dobijamo tu neku platformu maglovitog veličanja obrazovanja kombinovag sa crowd-pleaserima poput besplatnih udžbenika sa kojom se u svi slažu ili makar ne nalaze vrednom osporavanja.

 

Stoga, ceo taj bućkuriš stavova njemu ne samo što ne smeta da se probije na političkoj sceni, nego je čak i prednost. Jer potencijalni glasači nisu ništa promišljeniji niti koherentniji od njega - u jednoj rečenici će urlati sto Vučić nije ukinuo pretplatu na RTS kao što je obećao, a u sledećoj aplaudirati ideji da Zavod za udžbenike bude isto što i RTS. I na mnogo mesta u svetu sa stizali na vlast, uglavnom na kraći rok, takvi likovi, fokusirani na jedno popularno pitanje iskombinovani sa gomilom opštih mesta i stavova koji su dovoljno retko izrečeni da na njih nisu razvijeni automatski odgovori. 

 

Zbog toga ja Kavčića vidim kao nekog ko ima potencijal Panića, da ujedini opoziciju, ili alternativno, kao nekog koga će Vučić, kao i mnoge ljute kritičare, uspešno da neutrališe postavljanjem na neku funkciju. 

26 comments:

Милан said...

Политичари са конзистентним програмом не успевају.

Ево шта се мени (као родитељу школарца и супружнику просветног радника) највише допада код идеје бесплатних уџбеника:

1. наставници немају никакав ауторитет нити су компететнији од родитеља да одаберу уџбеник. Занемарљива је разлика између најбољег и најскупљег уџбеника и најлошијег.
2. школство је прецењено - што се мене тиче, основна школа треба да буде што лакша са што мање обавеза
3. не желим да размишљам о уџбеницима - ако могу да буду само једни и да су обавезни тим боље; ако ми се нешто не допада у тим уџбеницима, учествујем и ја у образовању и васпитању детета па ћу ваљда успети нешто да коригујем
4. некоме је 50-100 евра годишње на уџбенике пуно - и ако је већ обавезно да деца иду у школу онда треба да се обезбеди и средства за рад;
5. ситуација са пандемијом ми је показала колико нисам био у праву када сам мислио да су квалитет и цена једини критеријуми по којима треба да оценим производ. Сада сам локалиста. Пре ћу купити мало инфериорнији и скупљи производ из суседства, него нешто од мултинационалне корпорације. Када се догоди следећа криза, и када се растегну ланци снабдевања, ти суседи ће бити ту да ми купе лекове, да ми продају дрва за грејање, да купим од њих јаја и сланину.

Због тога, а упркос свим манама које је Жељка изнела овде (које су махом тачне), подржавам ово. И то не због тога што мислим да је школство нека узвишена ствар, него управо супротно.

Željka Buturović said...

Evo, kao roditelj dece u osnovnoj skoli i dete prosvetenog radnika, odgovoricu taksativno:

1. ne slazem se sa time da nastavnici nisu nikakav autoritet niti kompetentnijni da odaberu udzbenik. ne zaboravite da mnogo roditelja ne zna nista o mnogim predmetima, niti mogucnosti da uporedjuje razlicite udzbenike. da li stvarno tvrdite da npr. strucno vece iz hemije nema nikakva veca znanja u poredjenju se pojedinacnim roditeljem?

slozicu se vama da su trenutne razlike izmedju udzbenika minimalne, iz mog iskustva, uglavnom su svi udzbenici odlicni. ali ne zaboravite da je to stanje stvari u situaciji ostre konkurencije. veliko je pitanje sta bi se desilo ako bismo spali samo na jednog izdavaca.

2. sa ovim mogu u nekoj meri se slozim, sve zavisi sta mislimo pod 'precenjeno'. svakako mislim da kavcic precenjuje znacaj obrazovanja. ne slazem se da treba da budes sto lakse.

3. danasnji sistem gde nastavnici biraju udzbenike je upravo taj, gde ne morate da razmisljate o udzbenicima. zapravo ovo je sad posle duzeg vremena prva situacija gde roditelji intentzivno razmisljaju o udzbenicima. i, da kao sto primecujete, to je teret.

4. i sa ovim cu se svakako sloziti, ali udzbenici (i to ne pdf zavoda, nego pravi udzbenici svih izdavaca) vec jesu besplatni za ugrozene kategorije.

5. ovo je dobra poenta i slazem se sa time, ali daleko je od toga mi srbija zavisi samo od kletta i njegovih udzbenika. postoji tu jos nekoliko izdabaca domacih, ne samo zavod.

Милан said...

Хвала Жељка на одговору!

> (i to ne pdf zavoda, nego pravi udzbenici svih izdavaca)

Ово је највећи пропуст целе приче у ствари. Али га гледам као међу корак, као нешто што може релативно лако да се реши када акција добије маха. Ако остане на ПДФ-у то ће бити велико разочарење и препрека, јер је доста теже учити са електронског медијума (бар мени), плус је таблет извор дистракције и никако није за (бар не моју) децу.

Поздрав, и хвала што сте поделили овај другачији угао сагледавања ствари!

Steve W said...

Cini mi se da je g. Kavcic, ocigledno uspesan i ostvaren covek u svojoj struci, zrtva iluzije da se strucnost u jednoj oblasti automatski prenosi na druge, nevezane.

Vladimir said...

Будући да сам син просветног радника, супруг просветне раднице, отац једног школарца и ималац дипломе основне школе (cum laude) - ја сам од свих вас најкомпетентнији за ову тему. Шалу на страну, идемо редом.
Душко Радовић је поодавно написао један афоризам који отприлике гласи овако:

"Наше образовање је обавезно и бесплатно. Обавезно је за децу, а бесплатно за наставнике."

Генијално. То и јесте сврха афоризма - у две реченице описати суштинско стање у некој области друштва.
Да кренемо од обавезног образовања.
То је по мени бесмислено. Нека деца једноставно нису за школу. Зашто би таква деца 8 година учила свакакве бескорисне будалаштине које им никада неће бити потребна у животу. Обавезно основно образовање је последица демократизације друштва. На пример, када је Гледстон ширио изборну базу у Британији, њему су били потребни писмени људи који би знали да читају (новине и изборне листиће). То су давно прошла времена. Сада су сви писмени. Шта ће чистачу улице информација и годишњој производњи бакра у Чилеу? Таква деца се мешају са децом која могу бити генијална, па онда имате ситуацију да лоши ђаци гуше феноменалне ђаке. Постоји етничка заједница која се на силу угурава у школе. То је право мучење, за све актере тог угуравања.
Што се тиче плата просветних радника, оне су смешно мале. Тако да имамо појаву да најгори људи (у професионалном смислу) раде у просвети. Част изузецима - мислим на своју супругу. Тако да имамо следећу ситуацију: особа која се није остварила у тренерском послу - предаје физичко у школи, онај што је лош инжењер - предаје ОТО (или како се већ сада зове), наставник који не зна да свира - предаје музичко, неуспели песник - предаје српски. И тако даље. Што се тиче запошљавања, то је тек посебна прича. То сви знамо, нисмо деца - просветни радници се запошљавају или преко странке или преко неких других веза. Да ли знате како се бира директор у школама? Бира се гласањем просветних радника. То му дође као неко самоуправљање.
Ово је што се тиче државних школа. Оне су обавезне и бесплатне. Шта се збива у приватним основним школама, то ме се много не тиче. То је ствар њихових власника и клијената.

"Na političkoj sceni Srbije pojavio se novi igrač."

И јесте и није "нови играч". Он је био на изборној листи Суверениста, код Саше Радуловића, на изборима 2020. Био је добро позициониран - чими се на 7. месту. Саша Радуловић већ годинама заговара бесплатне уџбенике. Не знам много о томе, можда би боље било да питате свог колегу Александра Стевановића. Где ли је он, шта ради?

Иначе, мени уопште није јасно шта сте Ви хтели овим текстом? Ако је већ основно школовање обавезно за ђаке - оно мора да буде и бесплатно за родитеље. То је тако логично. Да, у државним школама морају да се користе уџбеници државних издавача. Сигурно неће наша деца да уче из хрватских уџбеника о Јасеновцу или из немачких о Крагујевцу. Кад су такве ствари у питању, ту нема слободног тржишта. Погледајте уџбенике из историје. Други светски рат се и даље приказује из комунистичког угла. То је она стара сарадња комуниста са окупаторима.

Meklaud said...

Iz kog razloga pisac ovih redova sebi dizvoljava ad hominem napade na Kavcica? Sramotno. Prica suplja i nelogicna, bez ikakvih argumenata.

Robert McCain said...

Ako vam je potrebna profesionalna pomoć za oporavak ukradene kriptovalute ili ako je poslana na pogrešnu adresu novčanika, daljinski hakirajte telefon supružnika, za pomoć kontaktirajte easybinarysolutions@gmail.com.

Милош, проф.у пензији said...

Каже ауторка овог текста:

"Sami politički stavovi Kavčića bi se najbolje mogle opisati rečju papazjanija".

После ове реченице престао сам читати текст. Нити је ауторка дала аргументацију за овај закључак, нити је провела расуђивање којим би доказала своју оцену ("откриће"), а с обзиром на следеће :
1. Да ми је добро познато стање, бар из ове области у Србији.
2. Да је професор Кавчић убедљиво истинито оценио стање у Србији у вези са уџбеницима,
то закључујем да је овај ауторким текст управо папазјанија (њен термин)и да има карактер памфлета.
С поштовањем
Милош Томић,
редовни професор универзитета у пензији

Vladimir said...

Ауторка текста не чита коментаре и не жели да учествује у полемици.

Boke said...

Važno je da strane kompanije profitiraju, ali pre toga narodu treba isprati mozak. Preko prosvete. Dakle, živeli ustaški udžbenici!... ili kakvi već, nemački, američki, isto sranje.

Speaker said...
This comment has been removed by the author.
Speaker said...

Lik je, kao i većina intellectual property cronyija, toksična komunjara, ja bih rekao, jer savršeno razume da je onaj ko mu maže puter na hleb socijalistička država, zato i jeste popularan kod antitržišne i ili komunjarski ili nacional-socijalistički nastrojene, ali vazda etatističke Srbadije :) Neću time da kažem da je situacija na tržištu udžbenika nekakav anarhokapitalistički ideal savršenog slobodnog tržišta, bože me te sačuvaj, ona to svakako nije, ali je delimična liberalizacija tržišta svakako daleko bolja nego "besplatni", tj. novcem pokradenim iz nečijeg tuđeg džepa plaćeni udžbenici i državni monopol. Naravno, bilo bi još sto puta bolje da se celoukupan sistem "obrazovanja" (navodnici su tu, jer je to vajno državno obrazovanje više od polovine ispiranje mozga i indoktrinacija) potpuno liberalizuje i privatizuje na svim nivoima, ili, u najmanju ruku, vaučerizuje, kao, recimo, u Švedskoj, koje su raznom crvenom ološu kod nas puna usta kad hvale najizopačenije aspekte tanošnjeg društva i ekonomije, a one izuzetno tržišne i liberalne niko, razume se, ne pominje :)) Ali koliko je realno to u skorije vreme očekivati u državi u kojoj sve što je "džabe" i državno uživa ovoliku popularnost, pa sam ja u tužno realističnom, daj šta daš, fazonu, dakle ne treba ovoj populističkoj i komunjarskoj štetočini ni u kom slučaju dozvoliti da rasturi makar i ovakve palocijske tragove kakvog takvog tržišta kakvi u sferi udžbenika po sadašnjim rešanjima postoje i početke kvalitetne domaće produkcije i konkurencije koje je i takva, nimalo idealna situacija omogućila.

Steve W said...

S obzirom da se ovde radi o Kavcicu kao potencijalnom politicaru a samo delom o ulaganju u obrazovanje i brigu o talentima, nadam se da necu mnogo skrenuti sa teme i da nisam previse zahtevan ako zamolim Zejlku da prokomentarise cinjenicu da se Teodor von Burg vratio i radi kao profesor u Matematcikoj Gimnaziji. Covek koji ima diplomu prestiznog univerziteta sada za kolege ima studente koji nisu mogli bolje. Pitam se da li se ovde negde zavrsava njegov doprinos matematici.

Miloš said...

Zanimljivo kako se čovek koji je ceo svoj radni vek proveo u liberalnim SAD i tamo prilično uspeo u finansijskom smislu od strane anomimnog, autošovinističkog kompradora optužuje za komunizam.
Kad nemački ambasador lobira za Klett, onda je sve ok, kad državnom sekretarima iz min.prosvete bitange razbiju glavu onda je i to ok, kad strana firma iznese 100 miliona eur iz Srbije onda je i to ok i kad se godišnje, a zakoni pišu onako kako diktiraju strani izdavači onda je sve to ok i za naše dobro.
Naravno uvek ima Srba koji bi za mrvice sa stola pljačkali i ponižavali svoj narod, a često čak ni za mrvice, nego za milovanje po glavi.Podsećaju me na mlade komsomolce iz 1946./7. koji su tvrdili da Srbiji ne treba selo i da će bas sve Ukrajina hraniti.

Speaker said...

@Miloš Vidim, vi niste anonimni, pa da nekog a optužujete da je nečiji anonimni, pa još komprador, šušo drska nacional-socijalsitička :)) Da ste se ovde redovno pojavljivali jedno desetak godina, kao ja, znali biste da zastupam prilično konzistentne stavove po raznim pitanjima, pa vam ovaj moj komentar verovatno ne bi bio iznenađenje, iako verujem da opet ne biste odoleli da ne posegnete za omiljenim nacional-socijalističkim ad hominemima: agentima, plaćenicima, izdajnicima, kompradorima :))) Takođe, da išta znate o tome kako je ova mutivoda došla do para, znali biste i zašto ga nazivam intellectual property cronyijem. Ali naci-komunajrski ološ vašeg tipa je očigledno dobio novog idola, pa džabe meni što sam podrobno objasnio šta želim da kažem i pažljivo se ogradio u odnosu na trenutno stanje na tržištu udžbenika, kada stoka bezrepa vidi samo huljenje na svoje crveno tele :)) Šta da vam kažem, bodrim gamizanjem sikter nazad pod naci kamen ispod koga ste ispuzali :)))

Vladimir said...

@Speaker

Ви сте потпуно нови овде, и ја уопште не знам ко сте Ви. :)
Елем, кључни проблем је обавезно основно образовање. Да ли се слажете са констатацијом: ако је образовање обавезно, тада уџбеници, као и све остало - мора бити бесплатно.

Speaker said...

@Vladimir Slažem se svakako da je obavezno i državno socijalističko obrazovanje osnovni problem, i da bi to trebalo, idealno, skroz privatizovati ili, makar, vaučerizovati. Za "besplatne" udžbenike se ne slažem, mislim da je daleko bolja varijanta vaučerizacija i tog segmenta, da bi se očuvala kakva-takva konkurencija, jer bi "besplatni", to jest, budžetskim novcem direktno plaćeni udžbenici verovatno značili neki državni entitet kao izdavača i monopol, dakle, kraj bilo kakve razlike u kvalitetu i mogućnosti izbora. Razume se, to je u svakoj varijanti loše rešenje, vaučerizacija je samo damage control :) Kako ste, inače, Vladimire, i da li ste živi, zdravi i koliko-toliko zadovoljni u celom ovom woke fašističkom ludilu? :) Ja sam relativno OK, osim što se nerviram :))

Vladimir said...

@Speaker
Да скратимо причу. Циљ обавезног основног образовања је индоктринација, то јест обликовање деце за потребе садашњих и будућих тоталитарних система. Небитно је да ли су у питању комунизам, фашизам, националсоцијализам или неолиберални феудализам. Дакле, обавезно основно школовање треба под хитно укинути. И то би, углавном, било то.

А иначе, жив сам, мање-више здрав и колико-толико задовољан. Колико то објективне околности и субјективне слабости дозвољавају, разуме се. Почеле су да ме сустижу године, што се може приметити у мањку косе и вишка килограма. За сада сам вакцинисан само против Беснила, што би рекао мој покојни пријатељ Пекић. Што се тиче оних ствари, прошле године замало једном, а ове све ређе и ређе. :)
Како сте Ви? Вакцина, маска, рукавице, скафандер, карантин, полицијски час, ванредно стање?

Велики поздрав!

Speaker said...

@Vladimir
Drago mi je da ste OK, i razume se da se potpuno slažem sa zaključkom u vezi obrazovanja :)) Ja sam super, da kucnem u drvo, osim situacije koja me, razumljivo, nervira, živim u državi gde ne vlada kompletna histerija, iako jeste EU, dakle i fašizam, ali recimo da je za nijansu gore nego u Srbiji, dakle podnošljivo, iako ja uveliko planiram da se odselim iz neomarksističke tamnice naroda, nisam još prelomio, pratim situaciju, 90% sam odlučio, a žena, koja je strankinja i domaća, ali sličnih nazora, 80% :) Što se tiče koronahisterije i pratećeg terora, ja sam relativno povlašćen u celoj toj priči, tik pred koronu sam završio jedan veliki projekat koji sam radio 8-9 godina, a neke dopunske biznise u oblasti turizma sam stopirao kad je krenula ova histerija i sve poizdavao kao stanove, jer sam ih sa izgledom neke takve eventualije, i pravio da to bude moguće, tako da, kako trenutno nemam nameru da investiram ni centa, jer ne znate šta donosi dan a šta noć, a nemam nikakav finansijski pritisak tipa kredita ili dugova, trenutno ne radim ništa ozbiljnije od šetkanja ćerkice i ispijanja lepo prženih južnoitalijanskih espresa po omiljenim kafanama, to jest, živim kao klasičan rentijer, i to mi prilično prija, testirao sam se jednom u životu, kada sam pre nekoliko meseci preležao koronu kao malo jaču prehladu (žena se triput zakašljala, ali ona je mlađa :) ), a i to se kajem, nego žena navalila da vidimo šta je, :) brnjicu nisam stavio čak ni samo na usta, kako sam je jedino, vrlo retko nosio, već jedno sedam-osam meseci, leteo sam i avionom bez nje, :)) jer odbijam da budem poslušni kmet, i to prosto prolazi, a gde ne prolazi, ako nisu bezobrazni (sa onima koji jesu, iako sam inače jako ljubazan i učtiv čovek, umem da budem ekstremno neprijatan, čak i agresivan, a poveliki sam konj, računam, ako ćemo tako, sad ćeš da me zapamtiš :) ), ja samo kažem, ja i moje pare vam želimo prijatan dan :)) Prilično mi prija miran porodični život, što je isto sreća u nesreći, ranije, kada sam dosta izlazio i partijao, jako bi mi smetala ograničenja koja su ovde osakatila ili oterala u ilegalu klupsku i barsku scenu, sad mi ni to mnogo ne smeta, osim, razume se iz principijelnih razloga, odem par puta mesečno na par pića i da overim ekipu negde gde ignorišu fašističke "mere", i to mi je sasvim dovoljno :)) Ali već sam pustio pipke i pratim nekretnine na par mogućih destinacija izvan Evrope, ne samo zato što sam se rodio u komunističkoj diktaturi i ne želim da opet živim u jednoj ili što mi ne pada na pamet da mi neko indoktrinira dete i pretvara ga u poslušnu ovcu neomarskističkih demagoga i crony neofeudalaca, već i iz čisto ekonomskih razloga, privreda "stare EU" je ionako najsporije rastući region sveta poslednjih trideset godina, a toksične, autodestruktivne budalaštine kao što su Green New Deal i veliki reset će je totalno sahraniti i lagano osiromašiti nekada bogate države koje već neko vreme stagniraju i zaostaju, što će, razume se, povući prema dnu i druge zemlje, "nove EU" i Skandinavije koje ne budu imale dovoljno mozga da napuste EU-Titanik na vreme (neke skoro sigurno hoće, recimo Danska, Švedska, Mađarska ili Poljska, ali mnoge neće imati snage ili volje da se iščupaju iz kandži Četvrtog rajha), tako da mislim da je generalno vreme da se kapital lagano povlači iz EU i usmerava prema zelenijim pašnjacima, sve i da se u Americi prevrne situacija i da se tamo vrate ustavnim vrednostima i korenima uz manje ili više gurke ili nasilja. za EU je, rekao bih, kasno, već će se dotle skroz ruinirati :)) Takođe, uvek sam mrzeo zimu, pa ću gledati i da taj problem rešim ovom prilikom :) Želim vam svako dobro i srećne novogodišnje i božićnje praznike :)

Steve W said...

"Да скратимо причу. Циљ обавезног основног образовања је индоктринација, то јест обликовање деце за потребе садашњих и будућих тоталитарних система. Небитно је да ли су у питању комунизам, фашизам, националсоцијализам или неолиберални феудализам. Дакле, обавезно основно школовање треба под хитно укинути."

Opste poznato je da je nepismene i neobrazovane veoma tesko indoktrinirati.

Speaker said...

@Steve W
Međutim, u svetlu poslednjih deceniju-dve na zapadu a u velikoj meri, samo sa nešto drukčijim parametrima, i kod nas, gde se pokazalo da su najlakši za manipulisanje, najbezumniji i najposlušniji upravo formalno obrazovani (i usput indoktrinirani) kreteni, dok su inače bistri ali ne mnogo obrazovani ljudi bili daleko teža meta za sve vrste državne i cony propagande i manipulacija, vaša bez emprijskog inputa inače savršeno umesna ironija pomalo gubi tlo pod nogama :)) Kao i ceo ceo socijalnoinženjerski narativ toksičnog posleratnog socijalističkog konsenzusa u čijem mentalnom okviru su se sve naše generacije nažalost formirale, ako smem da pomalo zlobno primetim :))

Vladimir said...

@Speaker

Драго ми је да сте живи, здрави и прави. :)

Елем, поставићу Вам још једно питање. Где отићи? Флорида?

Speaker said...

@Vladimir
To je veoma teško i subjektivno pitanje :) Crvene američke države su, bez ikakve sumnje, još uvek najslobodnija i najnormalnija mesta na ovom svetu, barem nakon što su pekinške komunjare stavile šapu na meni omiljeni Hongkong, i ako zanemarimo minorne enklave tipa hoppeovskog Lihtenštajna :) Međutim, s druge strane, tamo, preko bare, će se sve prelamati i odlučivati, i to, vrlo moguće i na vrlo gadan i nasilan način, jer smo suočeni sa ekipom vrlo gadnih totalitarnih manijaka koji neće prezati ni od čega, i, za razliku od Evrope, gde se ljudi decenijama, ako ne i vekovima, zaluđuju, nasuprot njima isto stoje ozbiljni ljudi, svesni s čim imaju posla i spremni da svoju slobodu brane po cenu svega. Da sam deset-petneast godina mlađi, ne bih oklevao da odem pravo tamo i dam svoj doprinos tamo gde sam najjači, gde god je to, da se totalitarnom neokomunističkom i crony-korporatnom šljamu zatre seme. Međutim, s obzirom da mi je (Čarli, kako vreme prolazi... :) ), već lako preko pedeset, iako se prilično držim, da kucnem u drvo, pa živim i izgledam kao da mi je jedno desetak godina manje, :) i kako imam malu decu, za koju sam, pre i iznad svega ostalog, odgovoran na ovoj planeti, mislim da ću napraviti kompromis, i skloniti se u neku konzervativnu soft diktaturu izvan ili na ivicama zapadnog sveta, ali svakako ne pod šapom nekog drugog većeg totalitarnog ili poluutotalitarnog igrača, poput Kine ili Rusije, i u klimi bez zime (to mi je sve bitnije, što sam matoriji :) ), sačekati da vidim kako će da se ova igra odigra :) Pomažući sa strane, razume se, koliko mi je u moći, savetom, novcem, rečima koje mogu da objasne ili da podstaknu :)

Vladimir said...

@Speaker

"mislim da ću napraviti kompromis, i skloniti se u neku konzervativnu soft diktaturu izvan ili na ivicama zapadnog sveta"

Да ли то значи да ћете се вратити у Србију? На златне ливаде (из Орвелове 1984.) Врачара? :)
Шалу на страну, знам да нећете.
Кад смо већ кренули и дијалог - наставимо га.
Ево како ја видим читаву ситуацију, која је, најблаже речено, врло зајебана. Сви ми који смо бар мало егзистирали после Другог светског рата, живели смо у гадној илузији да је свет кренуо путем напретка. Спорадично су се јављали проблеми на неким локацијама диљем земљиног шара, али то је све било небитно и пролазно. Када је пао Зид, наивно смо мислили да је коначно безмало читав свет слободан. Али авај. Попут предатора који апсорбује свој крвави плен, победници су преузели безмало све механизме блаженопочивших тоталитарних система. И сада смо ту где јесмо. Остатак живота ћемо вероватно провести у најгорој пропаганди гебелсовског типа. Идеологије крви, тла и пролетерске револуције ће истиснути наративи екологије и агенде вирусних зараза. Да, да, добри и стари мој Спикеру, до краја ћемо носити маску преко лица, која ће нас штитити и од загађеног ваздуха и од вируса. То ће постати симбол новог светског тоталитарног поретка. А у моје време, у она херојска стара времена, маску су носили само разбојници и буле.
Мали и средњи приватни поседи ће пропасти, остаће само они највећи. Врло је вероватно да ће приватна својина, за нас обичне смртнике, бити потпуно укинута. Класичне државе ће пропасти, њихови остаци ће бити само сервисне станице огромних компанија. Људи ће пристати на то да замене своју слободу за обећану лажну сигурност. Сигурност од заразе и загађене животне средине.

И на крају, али не и мање битно, изузетно ми је драго да смо, па макар и овде, разменили мисли у овим тешким и смешним временима. Да, ова времено су првенствено смешна.
Хтео бих да Вас похвалим. Познајем Вас већ више од 10 година. Иако се нисмо баш увек слагали по свим питањима, морам нагласити да је Ваш стил писања првенствено аутентичан. Свих ових година сам, спорадично, наилазио на Ваше коментаре на неким сајтовима и увек бих препознавао Ваш стил писања. А што се мене тиче, то је заиста највећи комплимент који могу да уделим.

Срдачан поздрав.

Speaker said...

@Vladimir
Prvo da vam se zahvalim na komplimentu :) A zatim moram da, kao bolesni optimista, :) završim ovu razmenu mišljenja u kojoj sam, posle dužeg vremena, takođe veoma uživao, sa par empirijskih uvida, koji mi se čine prilično nespornim. Na prvom mestu, nismo vi, ja ili stotine miliona ljudi koji odbijaju ovo zlo na planeti svi odlučili da to činimo iz čisto etičkih razloga (ili ako se krećemo u okvirima etike pragmatizma, možda i jesmo? :) ), već zato što smo svesni i da je, u toj banalnoj pragmatičnoj ravni, to autodestruktivan i kolektivno suicidalni izbor i put. Što je jedan od razloga zbog kojih nijedan totalitarizam nikada nije trajao predugo i bio stabilan, a to je i druga poenta koju hoću da istaknem. Treća je da, bez obzira šta globalisti planirali, ovaj svet još jako dugo neće biti jedinstvena celina, i, čak i ako na zapadu, tj. Americi, jer je ona tu ključna, ne dođe do nekog prevrata ili otrežnjenja, uvek će postojati neki broj država koje će biti izvan zapadne ili kineske agende i u razumnoj meri prijatna i slobodna mesta za život. Kao četvrto bih spomenuo silu zdravog razuma i morala, koje nikako ne treba potcenjivati, došle su glave već raznim masovnim zločincima i totalitarnoj gamadi, pa će, nadajmo se, i ovima, to što je veliki deo stoke, sa i bez diploma i titula (ovi prvi su daleko gori) opsenjen jeftinim trikovima, ne znači puno, primatska socijalna dinamika je takva da je svakako 80% ljudi irelevantno i aktivne promene obično sprovodi kritična masa u svesnoj i aktivnoj manjini. Što sve, razume se, ne znači da se ne slažem sa vama da je situacija u zapadnom svetu zloslutna i alarmantna, i da je vreme da svi uradimo što više možemo da srušimo imperiju zla i da se neokomunističkom i crony-korporatnom ološu napijemo krvi ako uzmognemo :))

Larry said...

Hello Everyone,

Our company is helping you to give you new life and have progress.
(Mrs Carolina Larry loan Company)
(Instant Processing)
Lowest Interest .
No secret charges .
Helping you to get what you desire.
WE OFFER :
- BUSINESS LOAN
- PERSONAL LOAN
- CAR LOAN
- OFW LOAN
You can apply for a loan without collateral and easily on your phone. 🇨🇿
💰 Loan amount from $1,000.00 to $5,000,000 USD And Above.
💎Contact us to apply for your loan, If you interested 📥.Email: mrscarollinalarryfastcash@gmail.com

Call or WhatsApp: +2349025542918

Join our Watsapp updates Link for more information👇👇
https://chat.whatsapp.com/CKP0Y5LOFAeKkJAI52LVRf