Pages

06 May 2016

Rušenje paradigme

Izbori 2016. kao najbitniji rezultat imaju rušenje nekoliko mantri. Ja sam ponosan što sam učestvovao u tome i što ću nastaviti taj posao, ali to i nije tema za ovaj post. Bez ikakvog ulaženja u kvalitet politike DJB za koji ja lično mislim da je red veličina ispred politika ostalih partija u Srbiji, ja ću se fokusirati na promenu paradigme bavljenja politikom.

Prvo, dokazano je da se politikom možete baviti bez novca. Ne bukvalno, ali ni mnogo daleko od toga. Budžet DJB u 2015. godini bio je oko 25.000 EUR, a za celu kampanju je investirano nešto manje od 40.000 evra. 100% novca u 2015.  je od članarina i sitnih donacija, dok je kampanja 100% finansirana sredstvima koja su na raspolaganju listama koje pređu 1%. Ne postoji iko ko može od DJB tražiti ijednu protivuslugu zato što je dao/dala novac. Ne postoji način da samo zato što neko donira može dobiti išta više nego neko ko samo plaća članarinu.

Drugo, DJB je prvi start-up posle mnogo godina jer nije nastao cepanjem postojeće partije, niti kao poduhvat neke od velikih partija. Dakle, svako, ali svako ko misli da ima dobar politički proizvod ima primer da ne postoji ograničenje novac + neko od velikih iza političke organizacije.

Treće, osim Saše Radulovića koji ima prepoznatljivost od oko 60% i Dušana i mene koji imamo oko 10%, ne postoji ijedna osoba koja je široko javno prepoznatljiva izvan svoje branše. Politika je postala sport za običan svet i način da se potpuno odbaci koncept da moraš imati "selebritije", iskusne političare itd... Uveden je grass-root u politiku i to će tek sada biti još više slučaj. U narednoj godini barem 20-30 novih novoprepoznatljivih lokalnih lidera će zasijati u srpskoj politici.

Četvrto, promenjeni su kanali politike. Umesto trošenja novca na TV spotove, bilborde, plaćene propagandne tekstove, promocija je izmeštena na društvene mreže, Internet sajtove i pretvorena je u potpuno dvosmernu komunikaciju političar-birači. Pored Internet kanala marketinga, drugi značajan kanal su tribine i štandovi gde se opet dvosmerno komunicira.

Peto promenjena je motivacija i pojam članstva. DJB ima jedva 3.000 članova. Članstvo ne donosi ijednu pogodnost osim mogućnosti da se bude odbornik/poslanik/član veća/ministar i da se volontira. I svako ima jednake uslove da to bude. Ko ne plati članarinu nije član i ne može se kandidovati. Ne postoji išta drugo što se može dobiti bavljenjem politikom .

Šesto, DJB je 100% domaći brend. U vreme nastanka i tokom rada, vrhunac podrške su bili povremeni susreti sa predstavnicima srodnih političkih organizacija iz inostranstva gde smo razgovarali u politici. Što je i vrhunac koji bi trebao da bude u svakoj domaćoj političkoj partiji. Više od toga je pravljenje banana države.

Racio brojevi promenjene paradigme su:

1. 10 dinara investirano po dobijenom glasu u Starom Gradu (u većini opština investicija je manja)
2. 25 dinara investirano po dobijenom glasu u Republici Srbiji
3. Jedan poslanik na 190 članova
4. Jedan odbornik na 35 članova (otprilike, ali ne odstupa mnogo)
5. 77 glasova birača po članu DJB na nivou Republike
6. 3700 glasova po minuti vremena na RTS



31 comments:

Marko Paunović said...

Par pitanja...

1. Da li sada imate pravo i na novac iz opstinskih budzeta tamo gde ste usli u opstinsku skupstinu? Ako da, da li te pare moraju da se potrose u toj opstini, ili mozete da ih nekako "centralizujete"? Ko uopste upravlja tim parama u drugim strankama - opstinski odbori ili centrala?

2. Sto se para tice, vasa kampanja je sigurno bila najjeftinija, ali mi deluje da su dosta efikasne kampanje (u smislu dinara po glasu) imali i radikali, DSS/Dveri, pa cak i SDS/LDP. Jel znas nesto vise o tome?

Aleksandar Stevanović said...

Opstinski budzeti su smesni. Mi nismo hteli uzeti pare od SG jer je rec o 10k dinara, vise ti treba da ih posle pravdas vremena, nego sto vredi. Ne znam kako je drugde, mi ne mozemo jer nas je zakonodavac/tumac naterao da osnivamo GG u svakoj opstini.
Radikali su imali mnogo veci budzet od nas, SDS/LDP takodje, kao i DSS/Dveri. Samo ih je zakup bilborda u BG kostao vise od celokupnog naseg budzeta (osim ako cene nisu bas mnogo pale od 2014). Ipak, moze se reci da su bili mnogo efikasniji nego u ranijim kampanjama. Jedini koji su imali slicnu online kampanju kao mi su Dveri, ali je problem u programu koji je limitiran na mnogo manju grupu i gde se preklapaju sa SRS. SRS isto nije losa onlajn, ali i tu je problem informaticke pismenosti prosecnog glasaca SRS.

YoKey said...

Aleksandre, čestitam! Drago mi je, naravno, glasao sam za DJB.

Kada ste već počeli od para (i završili), a Marko nastavio, možete li mi objasniti zašto se uopšte stranke finansiraju iz budžeta? Kojim načelom se to pravda?

Aleksandar Stevanović said...

Formalno da bi bile upravo nezavisne od velikih finansijera i da bi imali nekakvu meritokratiju umesto plutokratije.

Marko Paunović said...

Nisam mislio na kampanju, to je proslo, mislio sam na buducnost. Imacete nesto novca iz republickog budzeta, imacete i nesto sa lokala i (pretpostavljam) Vojvodine. Cisto me zanima kako razmisljate da se organizujete, koliko autonomije cete dati ljudima na lokalu.

Sa jedne strane, ima smisla da im date autonomiju, ali sa druge strane: a) to sto ste negde osvojili znatno vise glasova je sigurno rezultat demografije, a ne nuzno boljih kandidata, tako da uspeh na lokalu nije dokaz necijeg kvaliteta b) morate da se pazite da vas ne izblamiraju odbornici negde. Za vas je to verovatno veci rizik nego drugim strankama, zbog specificnog programa.

Nisam znao da ste u svakoj opstini morali da registrujete posebnu GG.... Pa to je potpuno ludilo. Sto nije mogla GG iz Beograda da ucestvuje na izborima u Pancevu, koje im je opravdanje bilo?

Aleksandar Stevanović said...

Koliko znam ima svota koja zavisi od broja poslanika. Na 16 poslanika ona nam bukvalno nekoliko desetina puta uvecava budzet. Lokal je mislim simbolican, ako se napravi proporcija sa sredstvima koja su raspoloziva za kampanju. Za APV ne znam.
Mi smo i do sada bili decentralizovani, tako ce i ostati. Lokal je slobodan da operativno vodi lokalne politike dok su u skladu sa nasim vrednostima i programom. Rizik sa odbornicima postoji, ali su im objektivno male sanse da nesto zeznu jer ce svugde osim i Bg biti u dubokoj opoziciji. Ja sam bas danas razmisljao kako da se izoluje dobar rad lokalnih odbora i to je rast koji je barem 4 puta za opstine gde smo 2014. godine imali oko 1-3%, barem 2,5-3 puta za opstine gde smo imali 3-7%.
Za ovo poslednje stvarno opravdanje je ... pa da nas zezaju u zdrav mozak.

Unknown said...

0.105% poreskih prihoda je budzet za sve partije /250*16.
Za izbore je 1.858k po odborniku~30kk.
Vojvodina ima manji budzet ali princip je isti. Od prihoda za redovan rad minimum 5% mora da se utrosi na strucno usavrsavanje clanova i tako to.
Takodje svaka opstina bi po istom principu trebala da donese budzet za finansiranje redovnog rada partija.
Trece opstine gradovi a i uredba jedna propisuju da ppartije mogu po povlascrnim crnama dobiti pprostor, bitno ispod trzisne vrednosti.
Svaki poslanik dobija platu, partija takodje mesecno...sef poslanicke grupe malo vise...finansija ima dovoljno. Bitno je kako se koriste.
Godisnji budzet za redovan rad parlamentarnih partija je cca milijarda ~4kk po poslaniku. Taj novac koliko god mali bio je odlicna sansa da se pokaze da se i sa malo para a xxxl vilje moze uraditi mnogo

Marko Paunović said...

Kad smo pricamo o lokalu, jel imate neki stav po pitanju finansiranja lokalne samouprave? Ne secam se da sam naleteo na to, a spreman je novi Zakon o finansiranju, valjda je i dalje javna rasprava...

Mislim, pretpostavljam da nemate bas stav o detaljima, ali cisto onako generalno - jel mislis da treba preneti vise para i nadleznosti na lokal, ili ne... Ako da - sta?

YoKey said...

Da, nezavisnost od velikih finansijera, ta priča. Za mene tanak izgovor da se od mojih para plaćaju svi ti zlikovci, pa čak i najbenevolentniji idealisti, u krajnjoj liniji svejedno. Neka sami smisle kako da finansiraju svoju ambiciju da nam uređuju živote i kako da odole izazovu da prodaju svoju ambiciju. Sigurno je da se mogu osmisliti i drugi mehanizmi sprečavanja zavisnosti od velikih finansijera.

Ali, to je samo digresija, posebna tema.

Druga digresija: za sada najviše zameram DJB što ste se pridružili pozivu biračima da glasaju za DSS/Dveri na ponovljenim izborima. Neopevana glupost, s oproštenjem. Da sam birač na opštini na kojoj je ponovljeno glasanje, ne bih ponovo izašao na izbore nakon tog poziva.

Aleksandar Stevanović said...

Mi se zalazemo za tri nivo vlasti i prenos nadlozenosti republike i opstina na okruge. u svakom slucaju smo za prenos nadleznosti, imovine i izvora finansiranja sa centra i u dvostepenom modelu.

Aleksandar Stevanović said...

Zalagali smo se za odbranu rezultata glasanja. Podrzali bi isto tako i SRS, Levicu, Trio fantastikus, bilo koga.

YoKey said...

Ne, niste branili rezultate glasanja, nego pozivali ljude da glasaju za XYZ, to su dve različite stvari. Bio bi isti problem da ste pozivali da se glasa i za bilo koga drugog.

Vaše je bilo da ubeđujete slobodne građane da ste zaslužili njihove glasove, a ne da poverene glasove poklanjate bilo kome. Vaša dužnost jeste da se starate da se volja građana poštuje, a ne da se njome trguje, iz bilo kojih razloga. Regularnost glasanja se može braniti samo poništenjem neregularnih izbora i obezbeđenbjem regularnih, i to je sve.

coka said...
This comment has been removed by the author.
coka said...

nije li malo neozbiljna teza da su ''opstinskim odbornicima male sanse da nesto zeznu.....", jer bez obzira na status ''duboke''opozicije i uticaj na donosenje odluka, i te kako mogu da naskode vodjenjem pogresne politike na lokalu.Ne bih se slozila sa Vama u ovom delu.

Aleksandar Stevanović said...

Ima mali problem sa ponistenjem neregularnih izbora. Prvi je losa kontrola, drugi je sto ovo nije 1996. pa da bi to neko danima to trazio na ulici. Dakle nije realno.
Realno je da se trazi uvid u biracke materijale i jos ponesto, o cemu ima na sajtu DJB, sto se sada i radi, ali to pravno ne dovodi do ponistenja izbora. Dovodi do priznanja da je proces bio los i u tom slucaju se moze govoriti o nelegitimnosti parlamenta sto je materijal za izbornu reformu i nove izbore za godinu dana. Ako se ne dokaze, onda se mozemo samo izviniti gradjanima, ali i vecini.
U medjuvremenu vrlo je bilo realno da se spreci da jedna lista padne pod cenzus zbog namestanja na Kosovu i to da se uradi na izborima koji su ponisteni samo da bi oni pali ispod cenzusa.
Dakle, teorija je jedno, realnost je nesto sasvim drugo. Glasove nismo mogli poveriti, samo smo rekli nasim simpatiyerima sta je bolje za buduci razvoj ovog drustva. Neki su uvazili neki nisu, glasovi su vlasnistvo biraca, ne DJB.

Aleksandar Stevanović said...

@ Coka

Ja kazem kako jeste, ako necemo u koaliciju sa SNS (a SRS je de facto satelit SNS), postoje samo 4 opstine gde mozemo biti vlast, s tim da za dve mislim da nam nisu neke sanse, za Sapica smo prezahtevni, a Savski Venac je dosta neizvestan.

U lokalu s politikom nece biti greske, jedina opasnost je da neko ne izdrzi sve cari vodjenja politike u Srbiji u vreme sumraka demokratije. Ali kako nama tako i drugima, u proseku sigurno imamo solidnije ljdude nego druge opoyicione liste.

YoKey said...

Glasovi su vlasnistvo biraca, ne DJB, tako je, ali se birači imaju i poštovati. Jasno je meni da ovo nije '96., da nije realno očekivati poništenje izbora i sve o čemu pišete. Ali, ne možete me ubediti da ste vi (ili iko ko inače nije nameravao da glasa za njih) dužni da Dverima kompenzujete štetu koju im je načinio SNS, niti da je takva kompenzacija dobra za budući razvoj ovog društva. Ovde se ne radi o sukobu terije i prakse, već o poštovanju principa.

Aleksandar Stevanović said...

Nije SNS učinio štetu Dverima nego je hteo ostetiti skoro 190 hiljada birača u Srbiji da bi imali vise poslanika.

pest said...

OFF
Molba za Slavisu, da napise sta misli o Trumpovoj ideji da refinansira americki dug.

Miloš Grujić said...

A rizik prelerača ili potencijalnih samostalnih poslanika/odbornika? I kod "velikih" stranaka je značajan.

Miloš Grujić said...

A rizik prelerača ili potencijalnih samostalnih poslanika/odbornika? I kod "velikih" stranaka je značajan.

Alen said...

Ovi rezultati su izvanredni. Sledeći cilj je 50% + 1 glas do sledećih izbora. Ne verujem da se to može postići istim metodama koje su korišćene do sada. Medijski mrak je ogroman. Naravno, DJB je sada u parlamentu i biće vidljiv i na TV-u, ali da li je to dovoljno? Da li nešto treba preduzeti povodom medijskog mraka?

Aleksandar Stevanović said...

Primam sugestije u vezi medijskog mraka. Inace, mi sa istim modelom promocije mozemo opet da utrostrucimo podrsku za godinu jer stojimo lose u predgradjima i selima gde nismo imali ljude&aktivnosti.

Alen said...

to je vrlo moguće. djb piše novu stranicu o političkom marketingu. možda tv potpuno izgubi smisao. videćemo.

Milan Ćirković said...

"Što je i vrhunac koji bi trebao da bude u svakoj domaćoj političkoj partiji. Više od toga je pravljenje banana države."

Osim sto se to ocigledno ne odnosi na masovno glasanje - i konsekventnu, vec uobicajenu manipulaciju glasovima - u jednoj susednoj drzavi. To moze, to nije banana drzava, vec "srbska tradicija" or whatever.

Slaviša Tasić said...

@pest,

"Molba za Slavisu, da napise sta misli o Trumpovoj ideji da refinansira americki dug."

Ako si pratio moje ranije postove o Grčkoj znaš da ja javni dug ne smatram svetom kravom. Trump kao biznismen koji je i sam više puta bankrotirao to shvata. Bankrot države može da bude dobra opcija ako ćemo posle biti spremni da više ne pozajmljujemo i živimo na uravnoteženom budžetu. Ovde sam ih preporučio i Grčkoj i Ukrajini.

Ali, SAD nije Grčka ni Ukrajina jer ne postoji nijedna važnija hartija od vrednosti na svetu od obveznica američke vlade. Ako SAD počne oko njih da "pregovara" (a to je sve u suštini bankrot), to će izazvati krizu svih kriza. Trilioni dolara domaće štednje i penzionih fondova su u tim obveznicama, banke ih koriste za kolateral, nalaze se svuda u svetu, u privatnom sektoru i u deviznim rezervama Kine, Japan i svih drugih, ne smem ni da pomislim šta bi to sve izazvalo. Zato sam uveren da se to neće nikako dogoditi, čak ni sa Trumpom. A isto misle i tržišta, niko živ nije reagovao na izjavu, prinosi su još i pali juče.

Unknown said...

Svako povecanje prava JLS mora da prati povecanje i obaveza odnosno da se sredstva trose na razvoj ne na zarade novoAposlenih kao sto je bilo kod...dinkica ako se ne varam. Kad JLs nisu znale stada rade sa transferom pa menjale sistematizacije

Aleksandar Stevanović said...

Malo je ovo drugacije kod nas, prenose se nadleznosti, imovina i dobijaju izvorni poreski prihodi. Na gradjanima je da kazne one koji lose rade na lokalu. Uveli bi mnogo vise izbornih funkcija - tuzilac, sef policije, lokalni zastitnik gradjana... izbore za savete skola, domove zdravlja, mnogo, mnogo vise neposredne demokratije. Ukinuli bi odbornike u opstinama, birali bi se vecnici imenom i prezimenom. Ideal nam je da se stranke maknu sustinski iz mesnih zajednica i opstina i da se stranacka politika prelama u okruzima i republici.

pest said...

>Ako si pratio moje ranije postove o Grčkoj znaš da ja javni dug ne smatram svetom kravom.

Da, jesam, zato i pitam.

>Ako SAD počne oko njih da "pregovara" (a to je sve u suštini bankrot), to će izazvati krizu svih kriza.

Da je pokojni Sadam Husein ziv, Bog da mu dusu prosti, on bi to nazvao majkom svih kriza. Pa to je slican argument kao i za "bailout" 2008. Da li ste podrzavali bailout?

>Zato sam uveren da se to neće nikako dogoditi, čak ni sa Trumpom.

Nazalost, dan nakon sto bi kojim cudom pobedio, od Trumpove radikalne agende ne bi ostao kamen na kamenu. Bez obzira, ja cu mu zauvek ostati zahvalan za pomak u slobodi govora koji je izborio za belce u Americi i sirom sveta.

Anonymous said...

Aleksandre,
Sve te ideje o micanju stranaka sa lokala su visestruku dekadentne. Prvo,sve se svodi na neki oblik zabrane,direktne il indirektne. Drugo,danas sutra nimo me moze da zabrani velikim vodjama sa drzavnog nivoa da na sav glas kazu ,,ja podrzavam Peru,Miku,Ziku",ovako lokalne koalicije trule kakve jesu bar omogucuju da se oni medjusobno koce,mozda ne u kraduckanju al u mnoho ce mu da. Treca kad smo pocetkom 90ih imali najdirektnije izbore na svim nivoima najvece psihice smo izabrali

Vladimir said...

Стевановићу, прво бих Вам честитао на изборној победи. Што би рекао председник владе у оставци - растурили сте их.
Иначе, што се тиче маркетинга, јако ми се допало када је Саша Радуловић прелепио таблу улице "Господара Вучића". Сам акт и Сашин манијакални поглед довели су ме дотле да праснем у смех. Вероватно зато што је и мени нешто слично падало на памет.
Ја сам маркентишки геније, али авај, моји потенцијали нису довољно искоришћени. Ево шта бих ја радио 25. маја. Будући да је АВ, АВ, АВ већ неколико пута изјављивао да је бољи и од Јосипа Броза званог Тито, ја бих организовао тог дана ношење штафете младости до зграде владе. Или паштете гадости, назовите ту ствар како хоћете. Око остатка перформанса можемо да се договоримо.
И за крај, али не и најмање битно. На овим изборима сам гласао за ДСС-Двери. Зашто? Зато што су експлицитно против ЕУ и НАТО. Да је ДЈБ изнео став да се противи уласку у ЕУ - добили бисте мој глас. А убедио бих у читаву породицу, богами. Сада је најбитније да не правите труле компромисе и не ступате у још трулије коалиције. Ако на том путу издржите, имаћете на следећим изборима вероватно и мој глас. Гласачи вас посматрају.
Срдачан поздрав.