Pages

13 February 2015

Kuna i franak?

Ovo postaje ozbiljno, ili ja nešto veliko propuštam ili to rade neki od najrespektabilnijih svetskih ekonomskih medija.

Financial Times je pre par nedelja objavio da je hrvatska kuna sada vezana za franak. Gledam hrvatske vesti, čitao sam tu odluku vlade, pitao ljude i koliko vidim to uopšte nije tačno.  Kuna je i dalje de facto vezana za evro, ali je Milanović naredio bankama da u narednih godinu dana stambene kredite u francima indeksiraju po starom kursu franka, povoljnijem za dužnike.  To nije "fiksiranje kune za franak", to je samo računanje iznosa kredita u francima po zadatom kursu.

U međuvremenu sam zaboravio na to i mislio da će FT već ispraviti propust, kad danas sa zakašnjenjem čitam prošlonedeljni Economist i vidim opet, "kuna vezana za franak": "...Croatia voted to peg its currency, the kuna, against the franc." 

Ista stvar se mogla videti i u nizu drugih medija i blogova, ali pretpostavljam da je sve poteklo od FT. Neshvatljivo. Sad idem da pišem pismo Economistu, koji deli vlasnika sa FT. 

2 comments:

Jovan said...

Mislim da su Ameri odvec neobrazovani u domenu drzavnog intervencionizma da bi mogli na prvu loptu da razumeju ovakvu vrstu selektivnog pega valute i da im zato treba progledati kroz prste. :)

Vec vidim kako puca glava novinaru iz FT dok pokusava da shvati da drzava clanica EU nasumicno odabira kurs koji ce dve ugovorne strane koristiti u transakcijama, pri cemu to vazi samo za jednu klasu ugovora.

Covek verovatno vec shortuje EURUSD, cim je video sta se po Evropi sve radi. :)

Marko Paunović said...

FT i Economist su evropske (britanske) novine. Ali, to samo povecava blamazu. :)