Pages

12 February 2015

Konverzija

Retko glup napad na Lazara Krstića u Blicu, koji prenosi i B92:

Posledice Krstićeve odluke da se dolarski dug ne konvertuje u evre platiće svi građani Srbije, jer je od oktobra prošle godine do danas naš javni dug samo zbog skoka dolara u odnosu na evro uvećan za oko 783 miliona evra, piše Blic.

Naslov u Blicu je "Krstić ojadio Srbiju za 783 miliona evra".

Ali pazite šta sledi:

Sa druge strane, zahvaljujući ne baš tako mudroj odluci Božidara Ðelića, bivšeg ministra finansija, iz 2003. godine, Srbija je na kursnim razlikama izgubila 300 miliona evra jer je on odlučio da dve milijarde državnog duga u dolarima konvertuje u evre, a ubrzo posle toga američka valuta je izgubila 25 odsto svoje vrednosti, piše Kurir. 

Znači jedan je izgubio što nije konvertovao u evro, a drugi što jeste konvertovao u evro. Šta onda treba raditi? Biti super pametan, pametniji od svetskih tržišta i nadigrati valutne trejdere? Konvertovati pre nego što se svetska tržišta dosete?

To ne može tako.  Valutni kursevi su nepredvidivi. Ne znaju ni eksperti ni proročica Kleopatra na koju stranu će kursevi glavnih valuta ići.  Nema načina. Eventualno možete hedžovati valutne rizike, ali ni to uopšte nije besplatno. I na tome na drugoj strani neko zarađuje. 

6 comments:

Marko Paunović said...

Mislim da generalno pristup "treba da se zaduzujemo u evrima, jer nam je ekonomija vezana za evro" ima nekog smisla. Zaduzivanje drzave (ili gradjana) u dolarima, jenima ili svajcarcima je prosto preterano rizicno.

Sa druge strane, zanimljivo bi bilo videti valutnu strukturu deviznih rezervi...

hasd said...

Šta misliš o predlogu Kabaljera da centralne banke zemalja u razvoju koriste svoje rezerve da hedzuju valutne rizike(sudden stops)? Tako bi mogli da koriste manji nivo rezervi a ostatak da ubace u privredu kroz smanjenje obavezne rezerve banaka, što će uticati na veći gdp. Nisam detaljno upoznat sa njegovim predlozima, sada predlaže da se i MMF uključi u to. Kaže da je razlika frapantna.
Tvoje mišljenje?

hasd said...

http://www.nber.org/papers/w9778
http://economics.mit.edu/files/1793

Slaviša Tasić said...

Ne znam, nije mi jasno koji problem tačno rešavaju, guraju sve rizike pod "sudden stops." Kažu držanje rezervi je skupo, ali hedžovanje je ustvari skuplje. Ako je priliv toliki problem zašto je ovo bolje od veće sterilizacije? Na kraju verovatno zavisi od procene rizika i ranjivosti. Zatim ko je na drugoj strani, ako govorimo o velikoj svetskoj krizi onda nije sigurno ni da će druga strana kad naiđe takva kriza biti likvidna.

hasd said...

To su par radova na koje sam naišao, verovatno ima neke novije gde je izmenio stavove, ali nisam čitao. Tako, u ovom intervjuu, pri kraju, govori da MMF treba da se umeša, i da podrži te poslove, verovatno zbog svetske krize kada nema likvidnosti:

https://www.minneapolisfed.org/publications/the-region/interview-with-ricardo-caballero

Nemanja said...

"od oktobra prošle godine do danas naš javni dug samo zbog skoka dolara u odnosu na evro uvećan za oko 783 miliona evra"

Ako pocetkom oktobra 2014 za 100 dolara kupujemo oko 79 evra, i u februaru 2015 100 dolara vredi oko 88 evra, onda dolarski dug Srbije dobijamo deljenjem: 783 mil/0.09 = 8 milijardi i 700 miliona dolara duga koji ce nerodjena decica svojim zlatnim rucicama otplacivati zahvaljujuci jedinstvenom intertemporalnom incestu, gde preci (nekaznjeno) siluju potomke.

Sto se ostalog tice, s obzirom na uvecanu frekvenciju reci MMF podseticu auditorijum da i MMF spada u Ivanovu definiciju pomahnitale birokratije, birokratije odrodjene od naroda. Jer MMF je rodjen sa Bretonvudom a kad je Bretonvud umro, umesto da robinja faraona bude sahranjena sa njim, MMF ostade da zivi kao kakav vampir koji sise krv nejakim i propalim zemljama, cineci upravo suprotno od onoga za sta je stvoren.

Avaj, ima li vece blasfemije da nasega Slavisu, o trosku drzave razume se :D, promenimo u zenu a da mu zadrzimo ime?!? Pa upravo se to desilo sa MMF i takva nam tvorevina danas kroji sudbinu.