Pages

05 January 2015

Rusija klizi sve niže

I tu ne mislim na rublju, ni na Ukrajinu. U slabije propraćenom incidentu, anti-korupcioni bloger Aleksej Navaljni, inače u kućnom pritvoru, osuđen je uslovno na tri godine zbog navodne korupcije. Jasno je da su optužbe isfabrikovane; firma koju je Navalni navodno oštetio, Yves Rocher, ga nije ni za šta tužila i njeni predstavnici su izjavili da ni na koji način nisu oštećeni. 

Ono što je zanimljivo je da je Aleksejev brat, Oleg Navaljni, politički neangažovan i široj javnosti do sada nepoznat, osuđen na tri i po godine pravog zatvora po istoj, isfabrikovanoj optužnici. Putinova država je sa tom osudom dosegla novo dno. Čak i mafija u ovim stvarima ima skrupula; kod im ne dozvoljava da jedni drugima udaraju na porodice. Rusija sada, po prvi put od pada sovjetskog režima, počinje da radi i to. 

Navaljni nije klasični predstavnik prozapadne liberalne opozicije. On je nacionalista koji je, na primer, podržao okupaciju Krima. Problem je jedino što se bavi istraživanjem korupcije i što ima političke aspiracije. Prošle godine je, sa kratkom kampanjom i uz medijsku blokadu, osvojio 27% glasova na izborima za gradonačelnika Moskve. 

U povezanoj vesti koju više ne mogu da nađem, bivša PR osoba Navaljnog je sada na studijama u Americi. Ruske vlasti su priveli njenu majku na informativni razgovor i sada i njoj preti hapšenje. 

5 comments:

Navuhodonosor said...

A zbog čega je podržao “okupaciju“ Kirma? Sigurno ne zato što je to “vekovna ruska postojbina“, već zbog širenja NATO na Istok. Kakav je njegov stav po pitanju širenja NATO na Istok i mogućeg članstva Ukrajine? Verovatno uopšte nije blag. A upravo u tome i jeste stvar što u Rusiji postoji čvrsto protivljenje, konsenzus po pitanju aktivnosti koje se moraju sprovedi zarad sprečavanja mogućeg izbijanja NATO-a na njene granice, i to kako u vlasti, tako i u opoziciji. Zato sve države koje se graniče sa Rusijom i žele ulazak u NATO i te kako imaju razloga za strah od “ruske agresije“ - pritom je sasvim svejedno da li će u Rusiji na vlasti biti Putin, Medvedev, Navaljni ili neko četvrti. Uostalom, teško mi je da poverujem da će Putin ostati doživotni predsednik RF, i bolje bi bilo da on i njegovi ljudi odu sa vlasti, a da ga odmene Medvedev i garnitura peterburških ekonomista i pravnika, ali ne zbog Ukrajine ili Krima, već zbog korupcije; npr. šokiralo me je kada sam čuo koliko je koštala zimska olimpijada u Sočiju, neko je onda na jednom sajtu postavio pravo pitanje: “koliko vrhunski opremljenih kliničkih centara se moglo izgraditi za 50 milijardi dolara?“.

charlie said...

Baš čitao o njemu prije par dana
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/522688/Ko-je-covek-koga-se-Putin-plasi-najvise-od-svih

Nemanja said...

"Čak i mafija u ovim stvarima ima skrupula; kod im ne dozvoljava da jedni drugima udaraju na porodice"

Pa skoro likvidirase clana porodice Luke Bojovica koji nije imao veze sa kriminalom, a u Meksiku tranziraju i zene i decu. Nije mafija vise k'o sto nekad bejase - droga ih upropasti.

Ko je gledao film Wrong Turn 4 mogao je uociti da demokratija ne funkcionise u ratnom stanju. Zato je i vojska uredjena kao tiranija. Ali, ukoliko iskaz tacan onda tacna i kontrapozicija - u mirnodopska vremena ne funkcionise tiranija!

Sto se ostalog tice, posto se blic (p)odaje sovjetofiliji dabogda prosli k'o vlasnik Vkontakte.

Navuhodonosor said...

Mnogi kažu da je ekonomski prosperitet u Rusiji za poslednju dekadu i po bio isključivo posledica velikog rasta cene nafte na svetskom tržištu, pritom zaboravljaju da napomenu koliko je porastao obim proizvodnje nafte. Dakle, pre 15 godina je bio ispod 6 miliona barela dnevno, sada je rekordnih 10,67 miliona, znači da je skoro dupliran.

Vladimir said...

"Navaljni nije klasični predstavnik prozapadne liberalne opozicije. On je nacionalista koji je, na primer, podržao okupaciju Krima."

Da li neko može da bude liberalna opozicija, a da ne bude prozapadno orijentisan? Da li nacionalista može da bude i čovek koji se zalaže za poštovanje međunarodnog prava? I da li liberal može da bude nacionalista? Što sam stariji sve manje razumem ovaj svet... :)