Pages

05 November 2014

Slonovski cunami

Izvrsne vesti ove noći. Definitivno je završeno sa jednim od najvećih skretanja SAD ka evropskim praksama u vođenju države započeto izborima 2008. godine. Nakon osam godina republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa i lep zamajac pred predsedničke izbore 2016. godine. Rezultati za Senat još uvek nisu do kraja poznati jer se Virdžinija potpuno neočekivano broji do kraja, iako su ankete pokazivale da je "verovatno demokratska". Aljaska još uvek nije rešena, dok će se u Luizijani ići u drugi krug (drugi krug za apsolutnu većinu postoji u Luizijani i Džordžiji) gde je pobeda republikanaca zagarantovana. Sve u svemu, republikanci neće imati manje od 53 mesta u Senatu, a moguće je da bude i celih 55, što je iznad svih predviđanja. Posebno je potrebno podvući dobijanje apsolutne većine u Džordžiji, pobedu republikanskog kandidata u Kanzasu nad nezavisnim kandidatom koga su podržale demokrate, kao i pobedu u Severnoj Karolini koja je po anketama bila "verovatno demokratska". Države koje su bile ključne za pobedu Obame 2012. godine, kao što su Kolorado i Ajova nisu više plave. Mejn je takođe crven, ali to ne znači nužno da će takav biti i u trci za predsednika 2016. godine.

Predstavnički dom je za sada iznad očekivanja. Za sada republikanci imaju sigurnih 242 mesta, demokrate 174, a 19 duela se još uvek broje. To najverovatnije vodi najvećoj većini republikanaca u Predstavničkom domu u poslednjih nekoliko decenija. Biće interesantno videti i kakav je odnos ukupnih glasova na nacionalnom nivou.

I u trci za guvernere odlične vesti. Za sada će broj crvenih država biti minimum 31 (do sada 29), plavih će biti 15, dok su trke još uvek neizvesne na Aljasci, Koloradu, Konektiketu i Vermontu. Poseban uspeh su pobede na Floridi i Ohaju, koje su veoma bitne za pobedu na izborima za predsednika 2016. godine. Dosta je pobeda u inače plavim državama kao što su Ilinois, Merilend, Mejn, Nju Meksiko, Mičigen i Viskonsin.

Sve u svemu, slon je u modi.

40 comments:

charlie said...

"I u trci za guvernere odlične vesti."

Zašto bi bile to odlične vesti? To što je sada još više guvernera iz republikanske partije ne znači baš ama ništa. Možda su neki guverneri još gori od demokrata. Ko zna? A to što su u senatu dobili večinu je dobra vest zbog toga jer se može blokirati obamu. A to je uvek dobro jer onda državna potrošnja baš teško da raste. A odlične vesti su da su u Alaski, Oregonu i u Washingtonu D.C. izglasali, da se može marihuana koristiti za "zdravlje".

pest said...

He, he, crnci lenstine, mrzelo ih da glasaju.

pest said...

A sto se vi radujete, Aleksandre? Zar niste culi da ona kurva prasica, Lena Dunham, nije dobro? Ona vam je vodeci glas Degeneracije.

charlie said...

Šta si misli Ron Paul (inače zvani marginalac by ivan) o tome što su republikanci preuzeli senat:
Republican control of the Senate = expanded neocon wars in Syria and Iraq. Boots on the ground are coming!

Vladimir said...

Aleksandre, koju frakciju gotivite kod republikanaca?

Aleksandar Stevanović said...

Vladimir
Kako su stranke u SAD zaista osnovno popriste demokratije, a ja sam samo posmatrac bez direktnog materijalnog interesa, tesko mi je dati precizan odgovor - ne volim verske fanatike, niti one koji su po retorici, a pogotovo delima isti kao i demokrate. Svet Rona Pola i vecine cajdzija bi bio lepsi, ali on se nece desiti i to zbog faktora koji ne zavise samo od SAD. Bas kao sto najvise od svih partija u SAD volim libertarijansku, ali ni ona nece ikad pobediti ako nije za 40 godina. Ne znam kako bi na sve gledao da zivim u SAD.
Charlie
Primaries efikasno uklanjaju najvece debile, tako da odgovorno tvrdim da je prosecan republikanski guverner bolji nego prosecan demokratski, ako volite ekonomsku slobodu, a da samo na ideoloskim marginama mozete naleteti na republikanca koji je veci levicar od demokrate. A kako ne zivim u SAD meni je najbitnije da oni gdegod je moguce budu bastion slobode i primer za sve koji slobodu vole.
pest
potpuno ste u pravu, ali ja odgovorno tvrdim da je kvalitet glasova tih lenstina jednak kvalitetu glasova KKK simaptizera i da demokratija nista ne gubi njihovom apstinencijom. Gledah ih 2008/2009. godine uzivo dva puta po 10-ak dana, mnogo nerealnih i primitivnih ocekivanja, jednak stepen netolerancije... Realno Barak kakavgod da je nije njihov ni po cemu osim po boji koze.

Speaker said...

Vidim koliko se putinovski (preciznije, boljševičko-fašistički :) ) i lurokvelovski marginalno-luzerski ološ raduje porazu Obame, ako ne već pobedi republikanaca (među čijim kandidatima, uz razne favorite establišmenta i Big State lopove, za koje se, naravno, slažem da nisu nikakva promena u odnosu na demokrate, postoji i puno ljudi sa izraženo libertarijanskim idejama - mada, naravno, jer funkcionišu u realnom svetu, i još su u njemu uspešni, sasvim sigurno previše "nečistim" za uzvišeni ukus rotbardovskih i sličnih anarhističkih fanatika :) - kao i mnogo kandidata bliskih Tea Party, sa čijim radikalno hrišćanskim krilom se, opet, prirodno, ne slažem, ali to krilo je daleko od cele Tea Party, a čak i oni koji gravitiraju prema njemu su listom za malu državu i niske poreze, što je za mene, kao praktičnog čoveka koji funkcioniše u realnoj ekonomiji i polazi od realne hijerarhije vrednosti, a ne od repa prema glavi, ipak daleko važnije od, recimo, abortusa ili marihuane, iako rado zapalim i podržavam pravo na izbor uz par ograničenja :)) ). Mehanizam je tu jednostavan: ako nema Obame, ili ako je onemogućen u najgorim zastranjenjima, nestaje izgovor za vlastiti luzeraj u okviru ove civilizacije, njeno konstantno blaćenje i koketiranje sa kriminalnim azijskim satrapijama, a to bi, ne daj bože, moglo voditi fatalnom priznanju da si nikogović koji slobodu ne shvata kao priliku da nešto pozitivno uradi i odgovornost prema sebi, društvu i životu, već kao izgovor za neuspeh :)) Šta da se radi, svaki progresivan i novi politički pokret (novi, prirodno, samo u smislu artikulacije i rasta uticaja :) ), sa sobom uvek povuče i masu lumpenproleterskog, psihijatrijskog i pseudointelektualnog balasta koji u njemu ne vide konstruktivni program za efikasnije i razumnije vođenje svakodnevnih poslova, već šansu da pobegnu od svojih trećerazrednih života :))
@Aleksandar
U poslednje vreme (to jest, otkad je Slaviša, po mom skromnom mišljenju i bez obzira na poštovanje koje oduvek gajim za njegovo znanje i inteligenciju, politički malčice zastranio :) ) uglavnom vi i Ivan spasavate čast i zdrav razum ovog bloga, pa tako i ovog puta nisam iznenađen da ste baš vi pozitivno prokomentarisali katastrofalan poraz Obaminih komunjara u jedinoj zemlji sveta u kojoj libertarijanske ideje (barem od one normalnije i praktičnije, tj. od minarhističke a ne anarhističke sorte) imaju realnu šansu da se u dogledno vreme pretvore u političku praksu.
@Vladimir
Zar vi, jedan inače tako intuitivan i talentovan čovek niste - neka mi Aleksandar oprosti što ga "psihopolitički" analiziram, već neko vreme ga pratim, pa to valjda nije toliko nepristojno kao kada je reč o nepoznatim i anonimnim ljudima :) - u stanju da naslutite da to, po svoj prilici, neće biti ni Bejner, ni Kris Kristi, a, bogami, ni Santorum? :))

Vladimir said...

@Speaker
Moje pitanje je bilo upućeno prvenstveno Aleksandru političaru. :)
A verovatno htedoh, nesvesno i intuitivno, da započnem temu o dvopartijskom sistemu. Koji podrazumeva postojanje frakcija. Taj najbolji sistem od svih dobrih sistema je proizvod anglosaksonskog duha koji nikako da se zapati na ovim prostorima. Malo sam proučavao našu istoriju, pa dođoh do podatka da je takav sistem u Srbiji zastupao Stojan Protić. To je deda ili pradeda onog Milana. :) Pa potom drugi Milan, Stojadinović. Ali, jebiga, uvek nešto iskrsne...
Da se vratimo Americi. Ispravite me ako grešim, partije su najvažniji faktor jedinstva američkih saveznih država?

Aleksandar Stevanović said...

@ Vladimir

Aleksandar politicar prvo mora da uspe u tome da mu politicka organizacija bude zaista relevantna i po broju glasova da bi ista imala pravo da se politicki izjasni po pitanju medjunarodnih odnosa, a da to ima neku tezinu. Ali razmiljamo na tu temu i vrlo smo realisticni. Ako i bude nekih simpatija ka magarcima, gledacu da ih sasecem u korenu.

Vladimir said...

Aleksandre, nikako da Vas pitam, otkud to da su jedni magarci a drugi slonovi. Da li možda znate?

Speaker said...

@Vladimir
S moje tačke gledišta, najveći faktor jedinstva su pare, koliko god da čovek navija za lokalnu i regionalnu autonomiju zbog bolje kontrole političkih i birokratskih lopova i manjih mogućnosti za krađu iu maltretiranje, velike države i ekonomije pružaju obilje konkurentnih prednosti zbog same svoje veličine, pa je taj federalni (ili, još bolje, konfederalni), obrazac valjda idealan u praksi za sve što je veće od grada-države, pod uslovom da nije zamišljen sa neokomunističkim idejama ugrađenim u same temelje kao u EU. Partije i njihove frakcije su samo politička artikulacija te E pluribus unum dijalektike :) A ja, lično, Aleksandra političara ostavljam na miru, sve dok ne postane Aleksandar na vlasti, pored tolikih drugih meta među kriminalnim šljamom koji vodi Srbiju, nimalo mi ne nedostaje, osim u smislu poboljšanja proseka :))

Aleksandar Stevanović said...

http://www.factmonster.com/ipka/A0881985.html

Vladimir said...

@Speaker

Da, ima logike, naročito u ovom latinizmu. :) Interesantno je to da ste spomenuli EU. Trebalo bi neko pametan da napiše esej o razlikama između USA i EU. Ili je to možda već neko napisao? :)
A što se tiče Aleksandra, od onog trenutka kada je ušao u politiku ja njega posmatram kao mitološko biće. Pola čovek, pola poliičar. :)

charlie said...

@Aleksandar

Zato sam i napisao ko zna;) Ali za tebe je očito to dovoljno dobro, pošto si napisao da su to odlične vesti. Da bi barem predstavio ko su ti novi guverneri i kakvi su i stavovi pa bi onda možda mogao pisati o odličnom rezultatu i slično. Tako ispada da republikance voliš bezuvjetno. Što za mene znači, da baš neznaš šta rade republikanci. Skoro nema ni razlike među demokrata i republikanca. A i Gary Jonson (za mene jedini pravi liberalac koji je i u praksi to sprovodio a ne samo pričao kao to radi Rand Paul) slično misli;)
http://alibertarianfuture.com/2016-election/gary-johnson-will-run-president-2016/#sthash.3MihZVjs.dpuf

PS: Libertarian Election Results
http://alibertarianfuture.com/2014-election/libertarian-election-results-2014/#sthash.3BI3n653.dpbs

Aleksandar Stevanović said...

Politika se vodi tako da ostvaris nesto od onoga sto ti je politicka agenda, ne da budes cuvar moralne vrednosti ili u pravu. Samo ako se medijalni glasac pomeri u pravcu GOP, rastu sanse da ono sto je nabolje u istoj dobije vece sanse da bude birano i izabrano. A to se desi tako sto raste broj ljudi koji glasaju za GOP. Ne moze drugacije. Isto je i na Balkanu, samo sto bih ja bio srecan da ovde kao liberal pravim kompromise koji postoje u SAD bipartijstvu. POlitika je umetnost moguceg i tonirana jako prefinjenim sepktrom boja, a jos kada si svetsko carstvo onda je to jedan veoma slozan mozaik stejkholdera.

charlie said...

@Aleksandar

Baš hvala da si mi kazao šta je politika jer stvarno nisam to znao;) Inače mani se toga pokroviteljstva jer ispadaš kao onaj spiker koji misli da sve zna o svemu, a bogami čak i šire:)

A još pomalo o tvojim stavovima. Napisao si da ako se medijalni glasac pomeri u pravcu GOP, rastu sanse da ono sto je nabolje u istoj dobije vece sanse da bude birano i izabrano. E sad tebe pitam kako ti to znaš? Od dakle tebi to poznavanje i sigurnost? Pa ako če uvek više glasova dobiti GOP onda češ dobiti na kraju jednopartijski sistem. A znamo kakve kvalitetu donose takvav sistem zar ne;) Da li se sečaš kad je Romney 2012 bio izbira republikanaca. Šta bi se desilo u njihovim redovima ako bi bio izbran. Republikanci bi postali još veči socialisti kako su več do tada bili. Kužiš? Tako da malo bolje razmisli kakav stav imaš. Jer ponekad je bolje da gube republikanci kad postaju preveliki socialisti i njihovi birači ne izlaze. A to što je sada još više guvernera iz redova republikanaca ne znači baš ništa. Možda če biti na kraju još veči croy capitalism. Ko zna? Da li češ onda kazati, da je to odlična vest?

Aleksandar Stevanović said...

Eto, ko sad pretenduje da sve zna - iza takvih reci se uvek krije soptvena pretenzija. Kako je danas jedan od retkih dana kada sam imao i pomalo vremena da pisem komentare, ja se laganica odjavljujem iz ove rasprave jer necemo daleko stici i jer ne nameravam da rusim originalne nelogicke konkluzije.

charlie said...

@Aleksandar

Eto opet nisi ništa odgovorio. Postaješ isti kao spiker:) I gde vidiš, da ja pretendujem da sve znam? Odakle tebi to? Ja sam te pitao zašto je odlična vest da imamo više republikanskih guvernera a ti odgovoriš, da je prosecan republikanski guverner bolji nego prosecan demokratski. I to je tebi očigledno dosta. I vjernici u republikance imaju verovatno isti stav. Tako da se malo zamisli;) Pitao sam te za nove republikanske guvernere i kakav im je stav pošto si napisao da su to odlične vesti. Opet ništa.

I onda još spomenuješ originalne nelogicke konkluzije. Pa da li ih vidiš kod sebe? Očito misliš, da ih samo drugi rade, a ti u fazonu "sve znam" in nemamo pravo na pitanja ili pitamo gluposti jel. Baš dobro ti ide. Prvo ivan, sad več ti. Pa na kraju če još spiker postati član ovog bloga jer očito da postajete vjernici i dogmatičari gde vam fakti nisu bitni.

Vladimir said...

@čarli

Isto kao što neko treba da napiše esej o razlikama između USA i EU, tako bi neko trebalo da napiše jedan poveći esej o uticaju 1968. i Šesetosmaša na politiku Zapada. Naslućaj mi veli da sve levičarske organizacije i stranke na Zapadu drže bivši, hoću reći propali šesetosmaši. Daću Vam jedan primer koji bode oči. Bili Klinton, osvedočeni Demokrata i nosilac raznih veneričnih oboljenja, u mladosti je duvao u cevku i bio protiv rata u Vijetnamu. Potpuno isto važi i za Laburiste. A i onaj Joška Fišer je imao zanimljivu biografiju. Šta ja Vama hoću da kažem? Svi oni su izdali svoje "ideje" iz mladosti, da bi u nekim zrelim godinama pokušali da menjaju državu i društvo u "laganom maršu kroz institucije". To Vam je kao neka sekta, ako me razumete.

Anonymous said...

Stiče se utisak da su demokrate izgubile najviše zato što je prosečni glasač na ovim izborima ostao razočaran time što im predsednik vodi(po njima) lošu spoljnu politiku(tj nije uspeo da nametne Rusiji i islamskim fanaticima da moraju da rade ono što bi on hteo,čudna li čuda).

Drugačije se ne može objasniti ovakav strmoglav pad plavih popularista em su republikanci dobili neke države za koje se jako malo verovalo da mogu,i po statistikama i po pređašnjem iskustvu a i ostali ,,instrumenti" popularista potpuno su zakazali(što je čudno) kao što su rastuća zaposlenost i rast berze,dakle sve ono što bi se moglo nazvati jakim argumantima za demokrate kao da ništa nije značilo.
U tom konteksu Obami se sosptvena kampanja obila o glavu,došao je na krilima antiratne i anti big money politike,a sad mu ni priliv keša sa berze ne pomaže naprosto jer ne može da započne rat makar protiv IDIL-a(protiv Rusa bi to već bilo glupo i vodilo u katastrofu svetskih razmera) a i one čikice što dodeljuju Nobela za mir možda nisu toliko glupe koliko ih mi smatramo jer i ta nagrada je zacementirala Obaminu sliku antiratnog predsednika te ga još više koči od ratnog stanja.

Republikanci jedino nadu mogu imati u Rand Paulu(za predsednika),jedini deluje kao lider,ima stav i uverenja koja se ne menjaju u zavisnosti od vremenskih prilika(što se teško može reći za većinu USA kongresmena) i ako ga libertarijanske struje podrže(što bi u USA otprilike značilo da ga makar ne pljuju u plus beskonačno) što ne imitira ćaleta copy/paste metodom mogao bi poprilično lako dobiti naredne predsedničke izbore. Jer šta je alternativa,jedina osoba koja me još podseća na lidera je Hilari Klinton,a demokrate koji su uz to još i čisti karijeristi bez čvrstih i ispravnih ubeđenja kad dovedeš na mesto najmoćnijeg čoveka na planeti umeju da naprave belosvetska sranja.

charlie said...

"Republikanci jedino nadu mogu imati u Rand Paulu(za predsednika),jedini deluje kao lider,ima stav i uverenja koja se ne menjaju u zavisnosti od vremenskih prilika."

Khm, očito nisi baš informiran;)
http://www.msnbc.com/rachel-maddow-show/rand-paul-struggles-badly-israel-flip-flop

http://www.washingtonpost.com/politics/shifting-his-views-rand-paul-seeks-broader-appeal--but-may-risk-his-outsider-image/2014/09/14/c89105c8-3869-11e4-bdfb-de4104544a37_story.html

Ako tako nastavi uskoro če postati socialista. Postat če, kako da kažem, pravi političar:)

Speaker said...

@charlie
Degeneriku kripto-fašistički, očigledno si se nepogrešivo prepoznao u mom gornjem postu, čim me pominješ :))

A za normalan svet sa dva grama mozga neophodnih da se shvate strikture demokratskog izbornog procesa i kompromisna priroda politike (naravno, as opposed to, opsesivne i frustrirane luzerske frikčine tipa Čmarli-boja, koje su korisni idioti iz orgastičnih snova za sve komunjare, fašiste i birokratske kriminalce ovog sveta, biće zato što sa njima u suštini dele većinu vrednosti i bazični mentalitet, te bi "peta kolona" možda bio precizniji termin od "korisnih idiota" :) ) jedan simpatičan i razuman članak na temu odnosa GOP i libertarijanskog biračkog tela, sa posebnim akcentom na Renda Pola i njegovu eventualnu predsedničku kandidaturu za republikance.

charlie said...

Opet se glupi spiker oglasio da kaže kako je on pametan. A neznam od dakle njemu, da sam se ja gde prepoznao, pošto spikera uopče ne čitam (osim ako se direktno obrati prema meni kao sada). Jer čitati umotvore od spikera je isto kao čitati umotvore od onog žižka. Obojica tupa komunjara:) A to inače več svi znaju na tom blogu...

charlie said...

A još nešto za spikera iz linka kojog je sam dao.

Many of these argument per-suppose that a Libertarian will vote for any
Republican, which is simply not the case. In my state, if a Libertarian
option was not available, I would have done a write-in. I could never
have, for instance, cast a vote for John McCain to prevent our current
president from taking office. From my view, it would have been like voting for Mussolini over Hitler because he was less of a threat.


Ali spiker neče da skonta. On je ipak pragmatičar i bi birao među stalina i hitlera. A imao bi dilemu pošto obojicu obožava:)

Navuhodonosor said...

Speaker said...
što je za mene, kao praktičnog čoveka koji funkcioniše u realnoj ekonomiji i polazi od realne hijerarhije vrednosti, a ne od repa prema glavi, ipak daleko važnije od, recimo, abortusa ili marihuane, iako rado zapalim i podržavam pravo na izbor uz par ograničenja :))

hahahahaha!

Speaker said...

@Charlie
Speaker jeste praktičar, i, ako ne bi bilo drugog izbora, podržao bi Musolinija protiv Hitlera. Između Hitlera i Staljina ne bi birao, jer tu, za razliku od Musolinija prema jednom od njih, ili Mekejna prema Obami (ne verujem da bi, Mekejn, recimo, uveo neki "McCainecare" ili Romni "Romneycare", znači, zadrti luzerski ološ vašeg tipa je svojom apstinencijom, odnosno praktičnom podrškom Obami, doprineo makar tome da ljude u Americi osedlaju obaveznim zdravstvenim osiguranjem EU-tipa, malo li je da se zasluži status štetočine i budale? :) ) nema nikakvih praktičnih prednosti, odnosno u oba slučaja se dobija rabidni, masovno-ubilački i genocidni, ultimativno autodestruktivni režim, za razliku od light-autoritarnog italijanskog fašizma, koji nema nikakvih razloga voleti, podržavati ili mu ne raditi o glavi, ali se s njim ipak kako-tako može koegzistirati.
@Nabucco
A čemu se vi, majstore verbalne artikulacije i prefinjenog humora u svom kranijalnom polumraku tako slatko smejete, zašto nas nešto podrobnije ne prosvetlite? :))

Navuhodonosor said...

Smejem se vašoj krizi srednjih godina.

Speaker said...

@Nabucco
Stvarno? Pa ne znam u čemu se ta kriza ogleda, pošto duvam od četrnaeste, dakle radi se o konstanti, a, koliko ja pojam "krize srednjih godina" razumem, ona se ogleda u tome da se čovek ili vrati nekom mladalačkom obrascu ponašanja iz koji je u međuvremenu napustio ili, još gore, počne odjednom da radi stvari koje nikada nije radio da bi nadoknadio propušteno :) Nemojte da me pogrešno razumete, ja bih vrlo rado nešto nadoknađivao ili se vraćao davno upuštenim porocima, pa neka rezervni igrači pričaju o krizi srednjih godina koliko hoće, :) problem je samo u tome što niti sam ikada prestajao niti sam išta propustio pa da bih sad imao materijala za nadoknađivanje :)) Drugim rečima, da se vi, sablja-momče, ne smejete malo onako na prazno, ne bih hteo da to neko, ne daj bože, protumači uvredljivo, ali sam se nameće koloritni narodni izraz "kao lud na brašno"? :))

Navuhodonosor said...

http://rt.com/news/204311-usa-cannabis-brain-decrease/

Navuhodonosor said...

Već smo diskutovali o vezi između gena, socioekonomskog okruženja i IQ-a,zaključak dosadašnjih naučnih studija je da ne postoji veza između gena i IQ-a, već se IQ dovodi u vezu sa epigenetikom i socioekonomskim okruženjem; a ova najnovija studija pokazuje da je upotreba marihuane jedan od socioekonomskih faktora koji negativno utiče na IQ. :)

Speaker said...

@Nabucco
Nabucco, cvetna mladosti, meni mozak, iskreno govoreći, više mnogo i ne treba, dok bih hiperseksualnost spomenutu u članku, čini mi se, podneo bez većeg roptanja, :) ali život je tek pred vama, a vaš omiljeni izvor informacija tvrdi da su vodene trave još opasnije od onih koje siroti, stari Speaker čadi :)) Dakle, ubuduće samo izbegavajte Štrand, nori i hijiki kao crne mambe, pijte puno tečnosti i C-vitamin, i sve će valjda uskoro opet biti u redu :))

Navuhodonosor said...

Nedavno sam bio na sahrani drugara iz osnovne škole koji je umro usled predoziranja heroinom... i to se baš desilo na dan kada sam ja branio diplomski... a čuo sam da je počeo da duva lepak negde u petnaestoj ili šesnaestoj godini... eto, toliko o tome.

Speaker said...

@Nabucco
Toliko o čemu? :)) O tome da vi nemate predstavu o nekim stvarima, a očigledno niste mnogo čitali ni Vitgenštajna, ili barem ne "Filozofska istraživanja", :) pa iz nekih razloga, koji, biće, imaju veze sa odrastanjem i formiranjem u primitivnoj pravoslavno-levantinsko-komunističkoj kulturi i nekritičkim prihvatanjem njenih dubioznih merila, proizvoljno povezujete kanabis sa heroinom ili toluenom, a verovatno biste, da vam je engleski nekim slučajem maternji jezik, povezivali i aspirin? :)) Zbog takvih budala i mračnjaka kao što ste vi, koji nemaju najosnovnija znanja o psihoaktivnim supstancama, ali zato imaju i dupe, i mišljenje, i obilje represivnih i totalitarnih nagona, :) klinci idu u zatvor na par godina zbog gram-dva trave, dok se policijsko-udbaška država ubija od para na zvaničnim nikotinskim i alkoholnim monopolima i nezvaničnom heroinskom :))

Navuhodonosor said...

Sasvim je sigurno da niko ko posećuje ovaj blog ne koristi nijednu vrstu "psihaktivnih supstanci", jedino ih vi koristite, a što se jasno vidi. :)

Speaker said...

@Nabucco
Jako sumnjam u vašu procenu strukture posetilaca ovog bloga, mlađani džiber-pioniru, :) ali se, bez obzira na to, takođe usrdno nadam da se to jasno vidi, razlikovati se od dosadnih, primitivnih i ograničenih likova vašeg profila predstavlja pitanje rudimentarnog ukusa i stila :))

Navuhodonosor said...

Kako je uporan ovaj čovek... pa da, ja jesam dosadan lik, ne pušim marihuanu, nisam cyberbully, nisam cyber-milijarder, nikog nikad nisam prebio ni preko Interneta ni u stvarnosti, a i uopšte nisam tipičan Srbin koji sve zna i u sve se razume, ne mislim da su npr. Nemci dosadni, hladni ljudi koji "samo rade, jedu i spavaju", priznajem da ne bih bio najbolji selektor fudbalske reprezentacije, ne mogu da predvidim koliki će biti kurs dinara u budućnosti i sl, a i nadam se da me kroz 20 godina neće strefiti kriza srednjih godina i da neću praviti budalu i klovna od sebe.

Speaker said...

@Nabucco
Pa šta će vama kriza srednjih godina, to je naprosto nepotreban luksuz, vi ste već jedna preispoljna, provincijalno-retardirana, malograđanska budala? :))

Navuhodonosor said...

Ko kontroliše objavljivanje komentara na ovom blogu? Da li je ovde dozvoljeno vređanje drugih učesnika? I uvrede, pretnje i spamovanje uvek dolaze od iste osobe i upućuju se ne samo meni, nego i mnogim drugim posetiocima ovog bloga.

Speaker said...

@Nabucco
Tipična reakcija uplašenog malograđanina i sitne duše, koja uvek poseže za nekim autoritetom koji će da reši njene probleme :)) Što niste plakali i zvali tatu da uvodi cenzuru kada ste pre par minuta upotrebili potpuno isti izraz za mene, to onda nije bila uvreda? Uostalom, moja intencija i nije primarno bila da vas uvredim, to što sam napisao je, na nesreću, naiskrenije mišljenje koje imam o vama i mnogim sličnim mladim "Novosrbima" ili "trećesvetskim Srbima", kako ih obično u razgovorima sa prijateljima označavam. Ja čak ne mislim ni da ste krivi za to kakvi jeste, niti mi previše smetaju vaša lupetanja (to percipiram manje-više na nivou statičkog šuma :) ), i ako se prepucavam sa vama, činim to uglavnom s pola srca, meni je na prvom mestu žao i vas i one uboge i proklete države, a još žalije mi je iole normalnog sveta koji se zaglavio u Srbiji, sa vama sličnima i mnogo gorima, i nema kuda da pobegne :)) Prijatan friday night, poor Yorick :))

Aleksandar Stevanović said...

Sve je to malo sire shvacena sloboda govora, ipak je ovo jedna slatka Internet zajednica gde se komentatori ponekad medjusobno potkace i tezim recima. Ali kako nastupaju pod nickovima, ne mogu da znaju ko koga to tacno vredja, pa je sve u granici prihvatljivog. Jedino sto smo ikada zabranili je bilo ekstenzivno trolovanje pre oko godinu i po dana, valjda.