Pages

15 August 2014

Majstor svog zanata

Sve dok je Goran Rodic neko ko u ime Građevinske komore Srbije daje izjave i procene tržišta tu instituciju je nemoguće shvatiti iole ozbiljno. Elem, taj gospodin mi je već tuže vremena favorit zbog epohalne besmilice o vojnoj imovini koja vredi milijarde dolara (državna imovina prema procenama istog stručnjaka vredi 175 milijardi dolara), koja pada na logičkoj konkluziji da niko nije tolika neznalica pa da to ne upotrebi za rešavanje problema javnih finansija (pobedu na izborima). I tako dok je on pre manje od godinu dana izjavljivao da rashodovane zgrade i zemlja vrede milijarde dolara, sada nam nudi koncept prema kome je budućnost Srbije masovna stanogradnja stanova od 500 EUR po kvadratu. Mrtva je trka šta je od ovog dvoje bemislenije, kao i što je mrtva trka koji je novinar koji je ovo preneo više lišen elementarnog znanja onoga o čemu piše budući da ove vesti nisu nađene u crnim biserima ili verovali ili ne rublikama. Savetovati masovnu stanogradnju u zemlji koja će u narednih barem 50 godina imati depopulaciju, koja i sada ima višak stambenog prostora je savet koji je skoro jednako učinkovit kao i namerno miniranje mostova da bi se podstakla mostogradnja. Savetovati nekoga da masovno gradi stanove i da ima profit od 0,6% je jednako realno kao i da našu poljoprivredu unapredimo masovnim uzgojem zdrave hrane na Marsu. I opet, nije Rodić ništa kriv, krive su institucije u čije ime daje izjave i novinari koji ovo prenose bez da provere kakve besmislice prenose.

12 comments:

Anonymous said...

Бесмислено је то што су пореза на имовину и дажбина ослобођена правна лица.

Anonymous said...

neću da budem sujeveran ali mislim Aleksandre da si prizvao jednog isto takvog :-) direktor Komgrapa za ministra privrede,sedite udobno u fotelju i sačekajte prvu glupost da odvali

Nemanja said...

"Prema njegovim rečima, privreda Srbije, očekuje podsticaje i to pre svega kroz primarnu emisiju, odnosno štampanje novca radi usmeravanja u proizvodnju, rast izvoza i rast BDP-a. Na primedbu da smo to već probali i da smo imali vrlo negativna iskustva, Kostić odgovara da ne misli na štampanje novca radi podizanja penzija i plata, i na slične neuspešne primere, već na modele koje uspešno primenjuje SAD od 2008. godine, a sada i Evropa. "

"A koji drugi uspešan model postoji danas u svetu osim štampanja novca?"

Gosn. Miodragu Kosticu je kosa sa glave ocito pobegla sa razlogom - kad je videla kakve se sve ideje motaju po unutrasnjosti ko ne bi zbrisao :D

Unknown said...

Sta se cudite takvim idejama, nas na fakultetu uce kako je bolje da drzava gradi, jer ako privatnik gradi on ce sve da zalije betonom i nece biti niti jednog drveta i stanovi ce biti lose isprojektovani i nece postovati ni jedan protivopozarni propis. Jeste da se sve se to desava, ali verujem da je to vise zbog nekonkurentnog trzista nego zbog pohlepe i neracionalnosti privatnih investitora.

Speaker said...

Draga gospodo blogeri, znam da ste volonteri, i da je do pre par dana bilo leto i sezona odmora, ali baš ste se ulenjili, a tema koliko hoćeš, spor oko štednje i stimulacije u EU, koprcanje Olanda između Berlina i komunjara iz vlastite partije, efekti sankcija na Rusiju i na EU, i još trista čuda, mislite malo na nas čitaoce i komentatore koji vas em bezdušno i robovlsnički eksploatišemo da nam obezbeđujete besplatnu zabavu i mentalnu stimulaciju, em vam tu uslugu povremeno vraćamo tako što vas - srećom uglavnom u granicama nešto šire shvaćene pristojnosti :) - izetiketiramo na pasja kola... :))

Anonymous said...

naročito mlađi blogeri,potpuno mogu da razumem stariju ekipu koja je razočarana u svoje paleobalkansko poreklo garinirano kolektivističkim temeljima prestala da se trudi da ovu neobrazovanu kamarilu vospitava i posvetila se moždanom autorazvitku na nekim prosvećenijim mestima ali ovi mlađi brate em nas truju nekim postovima kojih bi se i studenti statistike gadili em im ih ređe pišu nego što na Bliskom Istoku izbije mir a o neoriginalnosti tj nedostatku spontanosti da i ne govorim

pošteni rezignirani neplatiša Vaših usluga

Aleksandar Stevanović said...

@ Speaker

Idem u London za tri dana poslom. Sta mislis koje srpske organizacije & pojedince ima smisla kontaktirati. Tema je predstavljanje DJB i nase namere da prosirimo listu malih donatora i van Srbije. Bilo bi samo inicijalno, kao predstavljanje namera.

Speaker said...

@Aleksandar
Nemam predstave, živeo sam neko vreme u tom gradu, sad već pre par decenija, ali, da budem iskren, tada sam još mnogo više nego sada izbegavao sve kontakte sa našim ljudima, da i ne govorim o tome da su me ribe, gudra i klubovi, naravno, zanimali zilion puta više od nekakve dijaspore sa Nikšićkim pivom i gibanicom funta za komad ispred impozantnog Čičinog murala u srpskom klubu na Ladbroke Grove-u :)) Neki poznanici su me u jednom trenutku, početkom rata navukli da se nešto aktivnije uključim u nekakvu srpsku antiratnu inicijativu, koja se brzo nasukala na činjenici da je većina iole organizovanih Srbalja u to vreme jednostavno bila u decidno pro-ratnom, a ne antiratnom fazonu, ali sam u tim kontaktima sa raznim domaćim svetom, koga sam se, kao što rekoh, mimo takvih prilika prilježno klonio, stekao utisak da postoje tri vrste imigracije, stara četnička garda povezana sa crkvom i "zvaničnim" emigrantskim strukturama, novija grupa profesionalaca, intelektualaca i biznismena (kojoj se uslovno mogla pripojiti i padavičarska ekipa đankara i muzikanata sa beogradske scene osamdesetih i takozvane "gradske ekipe"), i klasični gasterski indijanci na svojim helotskim orbitama sa kojima se moja presecala samo prilikom retkih etno-antropoloških ekskurzija do nekog od "naših" mesta :)) Jednom rečju, ni onda, kad sam bio na licu mesta, nisam bio baš neki ekspert, a odonda se sve to sigurno više puta prevrnulo i drugi nastao sudija, pa sam ti, nažalost, koristan kao lopata sajdžiji, ali ti, barem, mogu poželeti puno sreće sa motivisanjem i mobilizacijom kako dijaspore, tako i trijaspore i teseraspore, :) i dobar provod, u Londonu to stvarno nije teško :))

Nemanja said...

Ako mi dopustite da analiziram rad TR-a zakljuci su u domenu Hellraiser-vog povika: This isnt for your eyes! :D Pogledajmo samo grafikon:

Slika

Imamo zlatno razdoblje u periodu 2007-2008 kada su pravili puno postova, onda ostar pad pa stagnacija 2009-2011, i na kraju strmoglavi pad i pored tekucih akvizicija. Sto nas navodi na pitanje: ko je odobrio akvizicije i zasto? Pitaju li se akcionari bilo sta?

Lakoverni nekriticki mislilac bi zakljucio da su se ulenjili, ali zapravo se radi o tome da pojedini autori su lencuge jer ne pisu nista a drugi izbacuju prosek te dolazi do ukupnog pada.

Moje resenje je sledece: UVESTI ROBOVLASNISTVO. Kada bi svaki autor imao roba/ove onda bi se mogao posvetiti dokolici i pisanju uzaludnih tekstova o slobodi na balkanu. Jer, ne zaboravimo, "dosada i dokolica su majka filozofije"

U suprotnom, sto bi rekli nasi preci Rimljani: R.I.P. TR

Anonymous said...

Nemanja,

Nije problem vlasnička struktura već sistem podsticaja. Istorija ovog bloga im je pokazala da propagiranje liberalnih ideja na srpskohrvatskim jezicima štokavskog narečja ima smisla koliko i prodavanje prasadi u Teheranu. Ono što bi po mom skromnom sudu trebalo da imaju na umu jeste da nama koji smo intelektualno odrasli na ovom mestu zanima koliko znanje i mišljenje autora toliko i evolucija njihovog razmišljanja. Kako poentu ne bih uništio preopširnošću navešću konkretan primer. Na mene je jako uticalo Slavišino razmišljanje o monetarnoj teoriji u okviru Austrijske škole,tj ukazivanje na određene manjkavosti iste(mada sam i dalje ubeđen da je cela škola daleko najrespektabilnija ekonomska misao)....naprosto mi koji nismo profesionalni ekonomisti or something like it imamo zadovoljstvo da nakon što neko ko je posvetio dosta profesionalnog vremena razmišljajući o određenim temama dobijemo sažvakane zaključke istih. Jako korisno.
S druge strane u prethodnom kometaru sam napomenuo da mlađi autori ne samo da pišu nezanimljive postove već i to čine retko. Ne treba da se uvrede zbog toga i dalje jako poštujem njihovo mišljenje samo sam hteo da skrenem pažnju da ovo nije ekskluzivno okupljanje profesionalnih ekonomista te da nam neke rigidne analize nisu zanimljive,a da bi idealnu formu postigli pukom spontanošću.

Vladimir said...

@Aleksandar Stevanović

Aleksandre, da ne ispadne kako samo Speaker poznaje ljude po svetu. Ako ste i dalje u Engleskoj, možda biste mogli da se javite braći Lukić. Oni su starija gospoda, bili su u SDK u toku II svetskog rata, pa su pobegli iz Jugoslavije još 1944. Imaju lanac hotela i privatni avion, pa zašto ne bi dali nekog soma funti sterlinga. Ako Vas interesuje, mogu pokušati da nađem način kako da ih kontaktirate.

Aleksandar Stevanović said...

Vratih se nocas, ali kontakti su i dalje u redu i rado bih ih pokusao upotrebiti za dobro DJB i liberalne stvari. Ipak, London nije preko sveta nego 2,5 sati leta i manje od 100 EUR troska ako se lepo kupe karte.