Pages

04 June 2014

Đavolja posla



Sjajan način da se ilustruju ključne teme za raspravu o zakonu o radu. Nadam se da će promena zakona biti barem jedan pozitivan korak po kojem će mo moći da pratimo prvu godinu ove Vlade. Siguran sam da će predlog imati ozbiljnih mana, ali sam uveren da bi promena nekoliko ključnih problema (otpremnine, sporovi, fleksibilno radno vreme i uslovi) bilo značajno i smanjilo troškove zapošljavanja.

4 comments:

Anonymous said...

Prethodni zakon o radu je donet kad je bilo bezmalo 300 hiljada više zaposlenih.
Slažem se da rešenja poput otpremnine srazmerne svim godinama rada jesu idiotska ideja koja mora odmah da nestane,ali ne postoji dokaz da će novi zakon o radu dovesti do snažnijeg zapošljavanja. O porezu na rad od preko 36 posto niko ni reč nije rekao a jasno je ko dan da je to ponajviše ograničavajući faktor,sad se nude neka kvazi rešenja da se nekima da popust i to onima koji ne rade a da se onima koji rade ne da,mislim da stvarno ovde logika zakazuje na svakom ćošku.

Počeo sam ponajviše da verujem ljudima koji su manje teoretisali a više praktična istraživanja radili.
Uputio bih sve koje zanima,mislim da je Marko ovde imao dobar post o knjizi ,,Snaga produktivnosti" koju je napisao Bil Luis,jedan od glavnih u Mekinziju,verovaću njemu(njima) ne zovu ih za džabe jezuiti kapitalizma.

Njegove teze su npr upravo da je ravnopravnost tržišnih učesnika JAKO važna stvar(pa tako i onih koji se trkaju na tržištu rada),onda da je od makroekonomske politike mnogo važniji intenzitet konkurencije,da obrazovanje nije toliko važno jer se većina radnika može obučiti za rad na poslu itd,itd...

Čudi me da min fin,koji je jedan od glavnih autora ovih ideja a radio je godinama u Mekinziju nije uzeo za shodno da pročita(ili makar posluša ako je čitao) ono što je pisao čovek koji je jedan od najrelevantnijih konsultantskih gurua svih vremena.

kanura said...

Vrlo lako se moze desiti da novi zakon o radu donese nekoliko dobrih stvari, ali isto tako da donese jos regulative u delovima koji nisu bili regulisani do sada.

Игор Јарамаз said...

@MMiillaann,

Питање је шта је он заправо радио у Мекинзију и колико дуго, оно што су првобитно тврдили (junior associate), судећи по плати свакако није.

По среди је ипак била само једна од Вучићевих опсена.

Vladimir said...

Da li je bolje imati loš zakon i poštovati ga, ili imati dobar zakon a ne poštovati ga?