Pages

25 May 2014

U lice cenzuri

U danima kada, usled nemara, nesposobnosti i neodgovornosti vlasti, hrabri i humani građani preuzimaju funkcije države i pomažu unesrećenima iz poplavljenih i ugroženih područja – vlast troši vreme i energiju na kršenje slobode izražavanja, napadajući i gaseći internet stranice koje pozivaju na odgovornost.

Za samo nekoliko dana, privremeno su onesposobljeni blog „Druga strana“ i portal „Teleprompter“, a obrisan je ceo blog Dragana Todorovića na portalu „Blica“ nakon što je Todorović preneo tekst u kome se navode razlozi za ostavku Aleksandra Vučića. Prinuđeni smo da pretpostavimo da će sličnih primera cenzure biti i ubuduće.

U nedostatku snažne parlamentarne opozicije, uz mali broj štampanih i elektronskih medija koji kritikuju vlast, vlada Aleksandra Vučića i njeni pomagači napadaju kritičku misao na internetu, gušeći slobodu izražavanja. Suočena s neugodnim pitanjima i činjenicama koje joj ne idu naruku, vlast pribegava goloj sili, čime dokazuje da nema argumente kojima bi odbranila svoje postupke.

Zahtevamo da vlast odmah prestane da napada slobodu izražavanja, da prestane da ometa rad kritički opredeljenih internet stranica, te da počne da odgovara na pitanja koja joj javnost sa neospornim pravom postavlja.

Zahtevamo da vlast poštuje i sva ostala prava i slobode, kao i vladavinu prava.

Zahtevamo da se odmah objave imena stradalih u poplavama.

Zahtevamo transparentno raspolaganje doniranim novcem.

Zahtevamo da moralno, prekršajno i krivično odgovaraju svi predstavnici vlasti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, za svaki život koji je mogao biti spasen da oni nisu bili nemarni, nesposobni i neodgovorni, i za svu uništenu imovinu koja je mogla biti zaštićena da su oni reagovali adekvatno.

Zahtevamo kraj cenzure i početak odgovornosti.

Lista potpisnika

6 comments:

Nemanja said...

Nema predsednika Libeka!?! Tajno drusto u kom je Milos Nikolic podhitno da ga ekskomunicira :D

Ovakva cenzura bilijskih razmera i to u prvoj godini Vuciceve ere, nevidjena jos od poplava komunista kada bi i ostrasceni Noa popio svilen gajtan, sta li ce tek biti kada apsolutna vlast predsedniku SNS-a poslednju kap zdravog razuma ispije, sta li ce biti kada mu sticenici zavole presto i krenu da koce odlazak svog gospodara, sta li ce biti kada silasku sa trona dodje cas?

Drugovi, kao valjani mislioci moramo poznavati istoriju, te odabrati adekvatan outfit egipatskih robova :D Ako onomad Kserks nije pokorio Grke, danas dovedimo afriku na 1000km od Atine! Neka se prevrcu ti gologuzani Platon i Aristotel. Do konacne pobede, da saznaju srca mnoga za jednoga Oca Boga, da budu svi k’o jedno, ziveli!

YoKey said...

Kako može da se potpiše?

Ovi ovde https://www.facebook.com/pages/U-lice-cenzuri/641549512589387 ne odgovaraju na to pitanje.

Pavle Mihajlović said...

Pošalješ u inbox grupe svoje ime i kažeš da te dopišu.

YoKey said...

Već uradio, juče. Ok, možda nije moguće brzo ažuriranje, ali na nekoliko mesta tamo piše nešto tipa "konačna lista potpisnika", a vidim da se sa istim pitanjem javljaju ljudi koji su i ranije poslali svoje podatke

YoKey said...

Odgovor: "Od sinoć u 19h više ne skupljamo potpise za zvaničnu listu, ali napravićemo poseban blog na kom će biti svi potpisnici i vaše ime će biti tamo."
Meh.

Lazar Antonić said...

Treba koristiti www.change.org za ovakve peticije....