Pages

14 May 2014

O sudstvu, vlasničkim pravima, subvencijama

A izgleda i o novinarstvu:

Jovica Aleksić, osnivač, vlasnik i statutarni zastupnik firme doo „Brojler“, Donje Sinkovce, Leskovac, kome država Srbija duguje oko 217 miliona dinara i njegov punomoćnik advokat Miodrag Živković uzalud su doputovali u Beograd na Konferenciju za javnost, koja je uredno zakazana još protekle nedelje, jer novinara u Medija centru - nije bilo.
...
"Nažalost, firma ne radi od 1997. godine jer mi država Srbija duguje 217 miliona dinara, kako su izračunali ekonomski eksperti primenom komforne metode u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava suda u Strazburu od 26. novemra 2013. godine. Rok za uplatu novca je bio 26. februar 2014. godine.
Mesečna izgubljena dobit doo „Brojler“ iznosi oko 3 miliona dinara.
Pitam se: Ako država daje novac stranim investitorima (protiv čega nemam ama baš ništa) zašto mi ne isplati moje potraživanje da pokrenem proizvodnju i uposlim najmanje 70 radnika?"

Link za vest nemam, sve ovo je iz jednog email saopštenja. Zahvaljujem se izvoru. 

6 comments:

Saša said...

Slaviša,

ovo što ste "linkovali", to je trenutno, po mom skromnom mišljenju, najveći problem Srbije. Odsustvo vladavine zakona.

TataBuda said...

Definitivno, mislim da srbiji nema spasa. Advokat sam /gotovo 30 godina/ i mislim da sam kompetetan da kazem da nikada ovakva propast nije bila na vidiku. Sudska vlast je treca i najvaznija grana vlasti ali je ista tzv. reformom iz 2008/9 potpuno urnisana. par poslednjih ministara su sramota za svaku /pa i plemensku/ zajednicu. Sve sto je imalo pameti i integriteta je otislo iz sudova. 90% sudija su zene koje nemaju elementarnog pojma /logike su po prirodi stvari lisene/. Teritorijalna organizacija sudova je glogov kolac u drzavu koju se sa mukom pravili Karadjordje, Milos, Sl. Jovanovic. Kada ukinete sudove u nekom gradu vi ste ga osudili na propast, iz njega svi koji su stekli kakvo obrazovanje odlaze. I tako se stradija pretvara u prosto-prosireni BGD pasaluk. O zakonima nemam snage ni da progovorim, samo da kazem da je de facto gradjanima i firmama onemogucena pravna zastita viskim limitima za reviziju recimo, i enormnim sudskim taksama. Pri tom, sudovi nemaju papira, tonera, racunari ne rade...Nema toga majcinog sina koji ce ovde nesto popraviti. Osim ove objektivno uzev kritike sa opstim mestima, mislio sam da bih,ipak, mogao da dam kakav suvisao predlog, ali zaista mislim da je sve uzalud.. ovde su, eto, najgori uspeli...desava se to u historiji...

L2 said...

U krugovima intelektualaca krije se prokletstvo koje izruguje veličanstvenost uma i za posledicu ima ponore gnusobe. Islamizam ženi odriče dušu, gosn. pravnik joj odričete logiku.Njegov prozelitizam nije ništa manji, a “logika“( pravnika!!!) podudarna je onoj koja je vodila spaljivanju veštica, a ne pravu i pravdi.
Zbog ovakvih ekstremnih stavova i njihovih zagovornika treba brižljivo uzgajati liberalnu toleranciju koja pruža maksimalan prostor za život i razvoj svakog pojedinca ( dakako i žene).
Kritički bismo se trebali prisetiti svih nasilja i poniženja koja su nametana pojedincima i čitavim narodima
a sve kako bi trijumfovalo jedno viđenje. Ideologije nikada ne umiru, one se samo preobražavaju i iznova rađaju u novome obličju, baš u trenutku kada poverujemo da su zauvek pokopane.

Marko Paunović said...

Evo ovde linka na presudu Suda za ljudska prava, koga zanima predmet.

http://www.zastupnik.mpravde.gov.rs/uploads/cr/presude/u-odnosu-na-rs/presuda-doo-brojler-donje-sinkovce-protiv-srbije-br.-48499-08/DOO_BROJLER_p_br.-4849908_eng.pdf

Ukratko, radi se o tome da je ovoj privatnoj firmi dugovala neka drustvena firma pare. Sud je jos 2005. presudio, a onda nikako nisu mogli da sprovedu tu presudu.

Nemanja said...

Kakvo crno sudstvo i vlasnicka prava, gosn. Slavisa je pravo zanovetalo, pa nije li jedan moleban za prestanak padavina u Srbiji dokaz da zivimo u 21-om veku, pre nove ere :-D

Unknown said...
This comment has been removed by the author.