Pages

19 April 2014

Putinov Vaterlo

Kao što se i moglo očekivati, Putin nastavlja eskalaciju u Ukrajini. Posle anschlusa Krima sada je na red došla oblast Donjecka, koja je industrijska zona i glavna baza pro-Janukovičevih snaga u istočnoj Ukrajini. Po istom modelu kao na Krimu, naoružani ljudi bez oznaka na uniformama okupiraju administrativne zgrade i preuzimaju vlast u najmanje 9 gradova ove oblasti. Oni su proglasili svoju fantomsku "republiku" i traže "referendum" za 11 maj kojim bi se pripojili Rusiji. Napredo sa tim, juče je u Ženevi postignut nekakav "dogovor" između Rusije, SAD i EU da se te oružane grupe rasformiraju i okupirane zgrade i policijske stanice vrate legitimnim vlastima. Naravno, to je sve čisto gubljenje vremena jer Putin nema nameru da vrati nikome ništa; već danas su "gerilci" na terenu rekli, (naravno po nagovoru i uz dozvolu mentora iz Moskve) da njih ništa ne obavezuje Lavrovljev potpis iz Ženeve, i da oni ne odustaju od svojih zahteva da "nelegalna vlada u Kijevu" podnese ostavku. Jasno je da Putin primenjuje taktiku Slobodana Miloševića iz 90ih: "pregovaranje" i "potpisivanje sporazuma" koje nema nameru da poštuje već mu služe za kupovinu vremena dok stvara "realnost na terenu" teritorijalnim osvajanjima i etničkim čišćenjim.

U senci celog ovog pozorišta koje onima što su preživeli 1990e pod Slobodanom Miloševićem mora delovati kao deja vu (Rusija nije u ratu, naš narod je ugrožen i mi ga samo pasivno podržavamo, mi ne izazivamo rat u susednoj zemlji nego je to unutrašnji građanski, verski i religijski rat za koji je kriva njihova vlada koja teroriše našu manjinu, zapadne sankcije nam ne mogu ništa ili su nepravedne i ničim izazvane itd) stoji realnost da je glavni i najveći gubitnik svega ovoga Putinova Rusija. Iza zavese geopolitičkih igara, i hvalospeva raznih zapadnih sikofanata njegovoj veštini manipulacije i ratnom makijavelizmu, stoji čvrsta i nepobitna realnost: cela ova avantura sa Krimom i Ukrajinom predstavlja težak poraz Putinove politike.

To se može videti na više nivoa. Prvi je sama Ukrajina: do pre nekoliko meseci Putin je imao polovinu stanovništva na svojoj strani, koji su glasali za Janukovičevu partiju i gledali vrlo blagonaklono na Rusiju. Danas, posle okupacije Krima i svega ovoga što Putinovi infiltratori rade u istočnoj Ukrajini, po svim sondažama predstavnik Partije regiona neće uću u drugi krug izbora. Ni blizu. Izbor sa kojim će se najverovatnije suočiti Ukrajina u drugom krugu, ako ga uopšte bude je: kapitalista Porošenko koji je podržao demonstracije na Majdanu od početka i koji je podržavao narandžastu revoluciju 2003 i predstavlja najpopularnijeg prozapadnog kandidata, ili Julija Timošenko o čijem odnosu prema Rusiji ne treba mnogo raspravljati. Kandidat Janukovičeve partije sada ima jednocifrenu podršku. To je i glavni razlog zašto Putin mora po svaku cenu da izaziva nasilje i destabilizaciju u istočnoj Ukrajini: da bi minirao i sprečio održavanje izbora koji bi sigurno doveli do teške blamaže i potpunog debakla njegove političke opcije i potpunog geopolitičkog reoirijentisanja Ukrajine. Putin je bespovratno izgubio Ukrajinu, tj većinu stanovništva Ukrajine. Šačica demonstranata koji se pridružuju naoružanim bandama koje preuizimaju upravne zgrade, od kojih su pola dovedeni i plaćeni iz Rusije, ne treba da vas zavaraju: podrška Putinu na istoku Ukrajine je minimalna, svakako jako daleko od većine, čak i među ruskim govornicima.

Drugi i dramatičniji razvoj događaja po Putina je sama ruska ekonomija. Čak i pre celog ovog zapleta sa Ukrajinom i sankcijama koje su uvedene, (i strožim koje su najavljene), ruska ekonomija je bila u vrlo lošem stanju: visoka inflacija i nizak rast, potpuno oslanjanje na propale i neefikasne državne monopole u energetici koji služe političkim ciljevima ucena suseda i širenja imperije; ceo taj "koncept razvoja" je došao u krizu i bez ove nove komplikacije. Ali, nestabilnost u Ukrajini i pretnje sankcijama samo u poslednjih mesec-dva doveli su do dramatičnog pada rublje, pada berze za skoro 20%, rasta prinosa na 10-godišnje obveznice sa 7.5% na 9.5%, odliva nekih 70 milijardi dolara iz zemlje i za sada teško odredivog ali svakako dramatičlnog "hlađenja" investitora koji ili napuštaju zemlju ili smanjuju i ograničavaju svoju "izloženost". Sama ruska vlada koja je ranije prognozirala rast u 2014 godini od 2.5%  objavila je pre neki dan da nikakvog rasta verovatno neće biti. To realno znači da i bez ikakvih daljih sankcija Rusija najverovatnije u 2014 ulazi u recesiju u fazi kad svetska privreda ide uzlaznom putanjom.  Ukoliko se pak žurka u Ukrajini nastavi (vrlo verovatno) i nove i strože sankcije budu uvedene (takođe verovatno)  obična recesija će se pretvoriti u oštru i duboku recesiju bez očiglednog kraja. A ako te strože sankcije uključe neku od "nuklearnih opcija" poput blokade ruskih banaka ili nekih ključnih sektora poput energetike (čime Amerikanci već otvoreno a EU nešto tiše prete) to bi značilo apsolutnu katastrofu i ekonomsku devastaciju Rusije (treba imati u vidu samo da prihodi od nafte i gasa čine više od pola ruskog federalnog budžeta!). Iranci koji su doživeli pravi ekonomski kolaps pod takvim sankcijama u prethodne dve godine upozoravaju Putina privatno da se ne zanosi da bi to mogao da ekonomski preživi. No, čak i bez ove "nuklearne" opcije, bilo kakvo ozbiljnije postrožavanje sankcija (vrlo izgledno u ovom trenutku) imaće dramatično negativne ekonomske efekte.

Ruska pozicija je u ekonomskom smislu nezavidna. Udeo EU u ruskoj spoljnoj trgovni je 45% dok je obrnuta cifra 10%, i to je znatno veća na Istoku nego na Zapadu. To vam govori da će bilo kakve sankcije mnogo više pogoditi Rusiju nego EU, a u EU više istočne članice nego zapadne. I to takođe govori da sadašnje oklevanje zapadnoevropskih zemalja da uvedu strože sankcije nema nikakve veze sa ekonomskim interesom ili strahom od ekonomskih šteta već samo i isključivo sa kukavičlukom i jalovom nadom da će se stvar sama rešiti. Američki i britanski izvoz u Rusiju je samo 1% njihovog ukupnog izvoza, u slučaju Nemačke 3,3%. Tačno je da Nemačka zavisi za 35% svog gasa od Rusije, ali Poljska zavisi za 60% a baltičke republike za 99% pa su one mnogo odlučniji zagovornici sankcija: razlog je jasan, plaše se da bi maskirani oslobodioci bez oznaka mogli da umarširaju i kod njih, posebno u Litvaniju i Estoniju.

Levičarski dekadenti na Zapadu nisu spremni da se tako lako suoče sa nekim kao što je Putin: to je kao da terate pijane rimske aritstokrate pozne imperije da se tuku sa Atilom Hunskim. Posle Slobodana Miloševića u Evropi nije bilo nikog ko bi na tako ciničan način sprovodio teritorijalna osvajanja susednih zemalja i bio istovremeno spreman da koristi sva sredstva u tu svrhu, čak i da ekonomski obogalji sopstvenu zemlju. U suočavanju sa takvom patologijom, evropski dekadenti su prestravljeni i paralisani (fenomen koji niko bolje od Solženjicina nije opisao), i mnogi od njih žele da se samo probude jednog dana i da teški izbor koji je pred njima nestane, da se Putin promeni i postane opet "fini". Ali, naravno, to se nikad neće desiti, i  kad on jednom umaršira u Ukrajinu  da zaštiti rusku goloruku nejač od kijevskih nacista (što će se desiti u narednih nekoliko dana ili nedelja, i što je on  već najavio) neće imati mnogo izbora: što pod američkim pritiskom, što iz straha, moraće da legnu na rudu i odobre mnogo oštrije ekonomske sankcije.

Koliko će sve to imati efekta? Neće li ekonomska izolacija samo ojačati Putina i uopšte autokratske tendencije u Rusiji? Nije li podrška Putinu skočila na rekordnih 80% posle anschlusa Krima?Mislim da su ta razmišljanja, koja opet žiteljima nekadašnje Miloševićeve Srbije svakako zvuče poznato, u osnovi potpuno pogrešna. Da, Putinova popularnost sada je vrlo visoka, ali cena još nije plaćena. Jedno je podržavati nacionalističko šenlučenje na prazno, a drugo istrajavati na njemu kad nestašice, inflacija i dramatičan pad plata i penzija, počnu da "grizu". Putin se sada nalazi otprilike u onom stadijumu u kome je Milošević bio 1997-98: još uvek je čvrsto u sedlu ali se mračni oblaci navlače kojih on nije dovoljno svestan. Taj sklop ličnosti veruje da je moguće slagati, nasankati i prevariti svakoga i sve, uključujući i ekonomsku stvarnost. On veruje u sopstvenu propagandu kao što je i Milošević verovao u svoju. On veruje da je nepobediv i nezamenljiv kao što je i Milošević verovao za sebe, samo što Putin nije "faktor mira i stabilnosti" i "garant Dejtonskog sporazuma", nego nezamenljiv vlasnik gasnih cevi.

Sve to je čista fikcija koja će se urušiti brzo, sa inflacijom, rupama u budžetu, presušivanjem stranog kapitala i daljim odlivom domaćeg, i sve većom nervozom oligarha koji će početi da postavljaju pitanje ima li budućnosti sa Putinom. On je sada popularan zato što još uvek izigrava mačo-diktatora, koji pokazuje srednji prst Zapadu i tetoši poniženi sovjetski šovinizam koji nikad nije preboleo veliku katastrofu iz 1989; ali već sada je izbačen iz G 8 i u velikoj meri izolovan od Zapada. Sa daljom izolacijom, postepenim pretvaranjem njegovog režima u pariju i daljim ekonomskim tonjenjem Rusije počeće da izgleda slabo i nemoćno. Zapad napreduje, kažnjavajući Rusiju nepravednim i ničim izazvanim sankcijama a on je potpuno nemoćan da išta učini. I to će biti trenutak promene svesti, taj trenutak kad Putin bude poražen i ponižen, kad će se većina okrenuti protiv njega. Kao što se većina u Srbiji okrenula protiv Miloševića tek 1999, posle konačnog poraza i poniženja u NATO bombardovanju.

Putin sada kalkuliše da će običan Rus da se bezgranično žrtvuje za njegovu sumanutu zavojevačku politiku, kao što je i Milošević svojevremeno kalkulisao da će prosečan Srbin da ga sledi u bunar i da će na NATO bombe da reaguje zbijanjem redova uz njegov rasklimatani režim. Obojica su se gorko prevarili. Reakcija prosečnog Srbina je bila potpuno suprotna, otprilike ovakva: "ludak Milošević nam je posle svih ratova i sankcija natovario na vrat i bombe NATOa, on je zbilja moron, s njim nema budućnosti". Milošević je prvi put u svojoj karijeri prestao da bude najpopularniji političar u Srbiji posle bombardovanja 1999, i naredne godine je najuren s vlasti (iako je većina Srba i dalje bila daleko od bilo kakvog pro-zapadnog ideološkog stava). Isto tako će reagovati i prosečan Rus u narednih godinu-dve: "ovaj ludak nas je doveo do prosjačkog štapa zarad svojih megalomanskih ambicija". I kao što sam rekao u prethodnom postu na ovu temu, ovo će biti rizičan proces, kao što je i onaj u Srbiji bio rizičan, ali ne vidim kako se može izbeći.


57 comments:

TataBuda said...

Ima li ova medalja i drugu stranu? Da li sve zakuvava zlocesti putin, a svi su ostali neduzni? Ajd da kazem, nisam ostrasceni rusofil /bar se trudim/ blizi mi je R`R nego balalajka /mada vise volim ljermontova nego drajzera/.
Po mojem skromnom misljenju nema tu nikavih pravila osim par srpskih narodnih: niceg novog pod kapom nebeskom i krcag ide na vodu dok se ne razbije.
Dakle, nema pravila, niti su istorija ni ekonomja nauke. Puko gatanje, baba kurana /sto bi rekao Bas/.
Voleo bih da nisam toliki skeptik /i agnostik/...

Navuhodonosor said...

Slažem se da se mogu povući neke paralele između uloge Srbije u ratovima 1990-ih u Krajini i Bosni i uloge Rusije u ovoj krizi u Ukrajini - Rusi na Krimu i u istočnoj Ukrajini su kao Srbi u Kraniji i u Bosni, postoji mnogo sličnosti, ali postoje i značajne razlike: Kijev je pokušao da sprovede "Oluju" u istočnoj Ukrajini, poslao je vojsku tamo, međutim vojska je većim delom prešla na stranu naroda. I još jedna sličnost je što će se ova kriza/rat na kraju verovatno okončati baš kao i rat u Bosni - federalizacijom Ukrajine, tj. podelom na proruski istok i jug i prozapadni i propoljski zapad i centar.

Navuhodonosor said...

Ali, nestabilnost u Ukrajini i pretnje sankcijama samo u poslednjih mesec-dva doveli su do dramatičnog pada rublje, pada berze za skoro 20%, rasta prinosa na 10-godišnje obveznice sa 7.5% na 9.5%,

Pogledajte koliki je promet hartijama od vrednosti ostvaren kada su indeksi na Moskovskoj berzi pali, pogledajte raznovrsnost finansijskih instrumenata kojima se trguje na njihovom tržištu kapitala i uporedite to sa tzv. "Beogradskom berzom"... da zaplačeš! Neko ko tamo završi ekonomski fakultet, smer finansije može da polaže ispit za brokersku licencu i sigurno je da onda može bira gde će da radi za iznos plate koja nije uvreda za ljudsko dostojanstvo, dok ovde u Srbiji ako završiš ekonomski fakultet, smer finansije i bankarstvo možeš da radiš kao pripravnik u ProCredit banci za 15.000-20.000 dinara mesečno i da te šefovi tretiraju kao da si potrošna roba.

Pavle Mihajlović said...

Ivane,
Dosta teza iz teksta mi više deluju kao wishful thinking. Ali ipak lepo zvuči. U svakom slučaju odličan post, hvala.

Teza da bi sankcije više pogodile Rusiju nego EU, često se ne razume i prenebregava.

privatna praksa said...

Paralele Rusija-Srbija su mi nekako isforsirane.
Rusija sa 17 miliona kvadratnih km i Srbija sa 77 hiljada kvadratnih km...
O ostalim razlikama da i ne govorim...

Thomas said...

Putinu nema druge.

On može mirno čekati da prestane potražnja za "njegovim" prirodnim gasom i naftom i da se tad cela zemlja vrati u siromaštvo gdje je vazda bila, ili da pak prisvoji neka interesantna područja na svojim južnim i zapadnim granicama, sa kojima bi išlo nekako.

Zašto če prestati potražnja za ruskim energentima?

Zbog frekovanja. Svako ima dovoljno energenta za idučih 100 godina ispod svog tla ili negdje "u regionu", samo je pitanje ima li tehnologiju za vađenje. Sad je imaju samo Amerikanci, ali ubrzo svako če je imati, pa i Rusi.

Samo što onda neče nitko kupovati sibirskog frakovanog gasa zbog transportnih troškova, več će radije uvoziti iz bližih zemalja, ako več mora, ako se sam ne kupa u zalihama.

Ruski Gazprom postače neminovno nekonkurentan, i kad jednom frakuje. Osim za lokalne potrebe, što sigurno nije dovoljno za status (super)sile.

Ekspanzija sad ili nikad. Putin je očigledno odlučio - sad.

Arapi su u sličnoj poziciji. Otkad je jasno, da Izrael ima veče zalihe ugljikovodika od njih svih, i njima se teško piše. Ali za razliku od Rusa, oni ni u tom trenutku ne mogu nikog anektovati.

Navuhodonosor said...

Zašto tržište ne prepoznaje to? Finansijska tržišta bi trebala unapred da anticipiraju taj budući rast proizvodnje (pomoću frackinga ili čega već) i ugrade to u sadašnju cenu nafte, zar nije tako? Zašto onda cena nafte na svetkom tržištu ne pada? Činjenica je da je cena nafte još uvek iznad 100 dolara po barelu...

Ivan Jankovic said...

Pavle, hvala ne komentaru. Koje tacno moje tvrdnje ti se cine kao wishful thinking?

Thomas said...

Navuhodonosore!

Tržišna anticipacija ograničena je. Ali možda (verovatno) i nafta bi bila več na 150 dolara, da nije ogromnih količina gasa na tržištu, zbog nove tehnologije bušenja rupa u zemlju.

Navuhodonosor said...

Znači to je tržišna greška. A evo ga i jedan poslovni promašaj - Kinezi plaćaju napred 70 milijardi dolara za nešto što će uskoro moći da proizvode sami mnogo jeftinije.
Industry sources have told Reuters Rosneft may secure up to $30 billion in prepayment from China as part of the new deal. On Friday, Putin said pre-payments could amount to $70 billion.
Inače, u toku sledećeg meseca treba da bude potpisan i gasni sporazum između Rusije i Kine.

Игор Јарамаз said...

ali već sada je izbačen iz G 8

Група 7 (Г7) је створена да окупи седам највећих економија света осим НР Кине. Иначе је та организација замењена релевантнијом Г20 у којој је и даље Руска Федерација. То што Вашингтон толико потенцира избацивање Русије из Г8 говори колико је смешна следећа констатација:

i u velikoj meri izolovan od Zapada.

По чему то? Која се то мултинационала прихватила изоловања Русије? Тако Бел? Чак се и NSA-CIA embedded VISA предомислила и порекла свој најављени бојкот са руским банкама пошто су исте најавиле да ће сарађивати са кинеским конкурентима. Дакле нето губитак ће бити VISA International.

Добродошли у врли нови међузависни сложени свет, где санкције против великих нација, сила и економија, постају прошлост или макар контрапродуктивна мера.

Прогнозе раста за 2014 су 0 - 0,5%, беше тек 1,3% прошле године, и то се може надоместити растом цене гаса и нафте, сам знаш да је руска економија склона нестабилности јер највише извози фосилна горива и остале природне ресурсе.

Ivan Jankovic said...

Igore, to je sve "zvizdukanje pored groblja" koje je isto kao ubedjivanje Slobinih doglavnika 1992 da nam "sankcije ne mogu nista". Ruska ekonomija je trulez i ovako, a sa bilo kakvim sankcijama ce potonuti. Ja znam da ce to biti katastrofa ali Putin za to ne haje uopste. Ako okupira istocnu Ukrajinu ostrije sankcije ce biti neminovne, ukljucujuci i "sektorske" koje ce biti apsolutna destrukcija, imajuci u vidu rusku zaisnost od izvoza energenata.

Prognoze rasta ruske vlade su nula za ovu godinu kako je rekao njihov premijer, ali to je samo prognoza u ovom trenutku. Ja se uopste ne bih na to oslanjao. MMF je prognozirao pad za 1.8% ako se nestabilnost nastavi. Ali ako se sankcije poostre bice mnogo gore. Prosta logika ti kaze da ako imas politicku nestabilnost, i kvazi-rat na granici u kome i ti ucestvujes, kapital bezi.

Navuhodonosor said...

Sad samo da se javi još onaj sajber-multimilijarder sa pričom kako SAD mogu da poraze Rusiju i Kinu u nuklearnom ratu jer imaju ubedljivo najmoderniji nuklearni arsenal i first strike capability, tj. sposobnost prvog udara (samo ne znam čime, možda Minuteman ICBM-ovima iz 1970-ih, B-52 bombarerima iz 1950-ih i Ohajo podmornicama iz 1970-ih ili možda nekakvim posebnim naoružanjem sačinjenim od karbonskih nanocevi i grafena?), kako su ogromne investicije u antibalističke šitove "pun pogodak" i kako je MAD doktrina zapravo "levičarsko-ljudskopravaški mit".

Игор Јарамаз said...

Оф скроз, reductio ad Milosevicum. :)

Иване, твој поглед на 90-е је фаличан, наравно да грешиш када Путину учитаваш Милошевићевштину, него да скратимо причу, да чујемо твоју прогнозу, до када очекујеш да руски народ скине Путина с власти због притиска санкција? Јеси ли сигуран да ће Русија ући у рецесију ове године, и колико ће иста трајати по твојој процени?

Ivan Jankovic said...

Igore, ocekujes da ja budem vidovit? da ti kazem godinu i mesec kad ce Putin pasti? To je neozbiljno. I napisao sam da je taj proces rizican, kao sto je bio rizican i u Srbiji. Ali, jedini nacin da padne i izgubi podrsku je da bude porazen. A moze da bude porazen vrlo lako.

Sto se tice recesije, to je dosta ocigledno, ne treba neka velika moc predvidjanja. Sama ruska vlada predvidja nulti rast. Ja verujem da je to preoptimisticno i da recesija vrlo verovatno sledi ove godine cak i bez daljih sankcija. Ako bude "sektorskih" ili finansijskih sankcija mislim da je verovatnoca duboke i zapravo hronicne recesije narednih vise godina 100%. To vidis na primeru Irana ili Srbije 1990ih. Ni za to ti ne treba moc gatanja.

Poenta je da se ekonomski rast u Rusiji dramaticno usporava iz razloga koji nemaju veze sa Ukrajinom vec sa drzavnom kontrolom i politickom instrumentalizacijom i korupcijom i nesigurnoscu vlasnickih prava, a da ukrajisnka situacija uz sankcije samo pogorsava i radikalizuje stvar. Ne znam da li ti mislis da je ruski ekonommski model "libertarijanski" i da mu predstoji svetla buducnost?

Meni je takodje cudno da ti kao libertarijanac navijas da Putin ostane na vlasti. Zar ne bi bilo bolje da se Gasprom, Rosneft i tolike druge kompanije privatizuju i da Rusija prestane da bude kleptokratska banana-republika pod upravom bivsih spijuna KGBa?

Ivan Jankovic said...

A sto se tice Milosevica i Putina mislim da su oni psiholoski i politicki blizanci. Samo sto Sloba nije imao gas i nulearne rakete.

Ivan Jankovic said...

P.S. Sto se recesije tice izgleda da je vec pocela, u prvom kvartalu pad GDPja je bio 0.5%. U Rusiji definisu recesiju kao dva kvartala negativnog rasta.

http://www.bangkokpost.com/news/world/405244/russia-risks-recession-amid-crisis-after-economy-shrinks-in-q1

Игор Јарамаз said...

Па Иване, твој унос на овом блогу сам схватио као прогнозу, не очекујем прецизно предвиђање него твоју процену када се већ бавиш будућношћу, колико још година власти Јединствене Русије или Владимира Владимировича је потребно да би себе сматрао демантованим? :)

I napisao sam da je taj proces rizican, kao sto je bio rizican i u Srbiji.

Видиш, грешка у поставци проблема, то што полазиш од поређења РФ 2014. и Србије 1992. Два дијаметрално супротстављена примера које једино спаја то што су се супротставили "Quod licet Iovi, non licet bovi" источноевропске политике Pax Americana.

Poenta je da se ekonomski rast u Rusiji dramaticno usporava iz razloga koji nemaju veze sa Ukrajinom vec sa drzavnom kontrolom i politickom instrumentalizacijom i korupcijom i nesigurnoscu vlasnickih prava, a da ukrajisnka situacija uz sankcije samo pogorsava i radikalizuje stvar.

Дакле самог си себе демантовао гледе узрока успоравања раста (беше 4,3% 2011, један и кусур 2012.) а као друго понудио си решење којим се побија твоја прогнозирана последица.

Meni je takodje cudno da ti kao libertarijanac navijas da Putin ostane na vlasti.

Ja сам, то увек напомињем, конзервативни либертаријанац, а поред тога сам доследнији у либертаријанизму од тебе јер не сматрам себе меродавним да Русима или некој трећој нацији бирам политичко руководство, политички систем итд. Сећаш ли се оног Live and let live?

Zar ne bi bilo bolje da se Gasprom, Rosneft i tolike druge kompanije privatizuju i da Rusija prestane da bude kleptokratska banana-republika pod upravom bivsih spijuna KGBa?

Да, цео тај енергетски сектор је иначе транспарентан и подложан тржишним механизмима, how yes no. Што се тиче уплива безбедносног апарата у од стране државе монополизованих грана привреде присетимо се речи председника Ајзенхауера о војно-индустријској комплексу. Или свежије усмеримо памћење на Halliburton, Blackwater, разноразне (дами) хеџ-и инвестиционе фондове на чија чела долазе пензионисани безбедњаци/државници са највишом безбедносном провером ранга Весли Кларка, Дејвида Петреуса или Мадленке Олбрајт која се заинтересовала за приватизационе тендере на КиМ.

САД су то некада радиле елегантније и умереније - хероин вамо, дил са Лакијем Лучаном онамо, Куба, Италија, Коза ностра, French Connection, контре и кокаин... сада је то исто толико транспарентно као и код Руса, Кинеза и шта ти ја знам осталих империја које више Вашингтон ни са каквим моралним правом не може назвати злим јер им се деси да својим такмацима с правом обришу слину која клизи низ горњу усну.

Ivan Jankovic said...

"Па Иване, твој унос на овом блогу сам схватио као прогнозу,"

Prognozu da, ali ne precizno vremenski oroceno. To je nemoguce i neozbiljno.

Sloba i Putin "Два дијаметрално супротстављена примера..."

Argument? Sloba je bio sed a Valodja nije?

"Дакле самог си себе демантовао гледе узрока успоравања раста (беше 4,3% 2011, један и кусур 2012.) а као друго понудио си решење којим се побија твоја прогнозирана последицa"

Ja u samom tekstu kazem da do usporavanja dolazi nezavisno od rata, to uopste nije sporno. Ali, to sto bi do usporavanja rasta doslo i inace ne znaci da sankcije i rat nece stvar dramaticno pogorsati. Non sequitur. Dakle, nema nikakve kontradikcije, osim ako ti ne verujes da su i Rusi nebeski narod kojima truli Zapad nista ne moze i koje ce sankcije samo da ojacaju.

Ne znam sta smatras mojim "resenjem"? Resenjem za sta?

"Ja сам, то увек напомињем, конзервативни либертаријанац, а поред тога сам доследнији у либертаријанизму од тебе јер не сматрам себе меродавним да Русима или некој трећој нацији бирам политичко руководство, политички систем итд. Сећаш ли се оног Live and let live?"

Osim Ukrajincima. Oni nemaju pravo da za sebe biraju sta hoce, nego se njima "libertarijanizam" ima uvesti stranom vojnom okupacijom. Specnaz libertarijanizam.

Anonymous said...

"Poenta je da se ekonomski rast u Rusiji dramaticno usporava iz razloga koji nemaju veze sa Ukrajinom vec sa drzavnom kontrolom i politickom instrumentalizacijom i korupcijom i nesigurnoscu vlasnickih prava, a da ukrajisnka situacija uz sankcije samo pogorsava i radikalizuje stvar."

Генерално може да радикализује државну контролу и корупцију а не директно економски пад.

На крају, све је то прилично небитно. Изпада да је највећа брига стање у Русији. Коме, чему?

"Osim Ukrajincima. Oni nemaju pravo da za sebe biraju sta hoce, nego se njima "libertarijanizam" ima uvesti stranom vojnom okupacijom."

Украјинци тренутно немају ни легалну ни легитимну владу. Имају узурпаторе. Уз то да сама Украјина није пример националне државе, него постколонијалне/комунистичке маштарије, логично је да је Милошевић... у Кијеву?

Може бити овако или онако али која је поента?

"To realno znači da i bez ikakvih daljih sankcija Rusija najverovatnije u 2014 ulazi u recesiju u fazi kad svetska privreda ide uzlaznom putanjom."

СВЕТСКА привреда иде узлазном путањом?
Шта то уобште значи?

Да ли долар апресира или депресира?

"Tržišna anticipacija ograničena je. Ali možda (verovatno) i nafta bi bila več na 150 dolara, da nije ogromnih količina gasa na tržištu, zbog nove tehnologije bušenja rupa u zemlju."

Најважнији енергетски извоз РФ је у ствари уранијум, а не нафта или гас. "Фрековање" представља завршни циклус експлоатације, коришћење шкриљаца. Циклус је интезиван али кратак, мада то зависи од резерви и потрошње.

У ствари, о енергетици и саобраћају је безпредметно пискарати на нету. Незналице просипају глупости по масмедијима па се после исто препричава.

Ivan Jankovic said...

"Украјинци тренутно немају ни легалну ни легитимну владу. Имају узурпаторе".

Nemoj tako, Specnaz i KGB-FSB su legitimni.I maskirani momci u zelenim uniformama.

"СВЕТСКА привреда иде узлазном путањом?
Шта то уобште значи?"

jednostanvo i elementarno, GDP raste u vecini zemalja i nezaposlenost opada. Sto naravno ne znaci da ce tako biti vecno ili da je ostatak sveta lisen svojih ekonomskih problema.

"На крају, све је то прилично небитно. Изпада да је највећа брига стање у Русији. Коме, чему?"

Tema posta je Rusija. Ljudi pisu o onome sto ih zanima.

Игор Јарамаз said...

Prognozu da, ali ne precizno vremenski oroceno. To je nemoguce i neozbiljno.

Па то је тако реал-социјалистички дозволићеш ми да приметим :), обећаваш комунизам тамо негде на хоризонту.

Sloba i Putin "Два дијаметрално супротстављена примера..."
Argument? Sloba je bio sed a Valodja nije?


Нуклеарно наоружање, војна снага, политички утицај у свету, људски потенцијал, спремност света да их нападне итд.

Ja u samom tekstu kazem da do usporavanja dolazi nezavisno od rata, to uopste nije sporno. Ali, to sto bi do usporavanja rasta doslo i inace ne znaci da sankcije i rat nece stvar dramaticno pogorsati. Non sequitur.

Проблем је у томе што јасне размере санкција и даље нису познате јер не постоји јединствени став тзв. Запада према питању санкционисања Русије. Управо је тешко рећи колико забрана кретања КГБ-оваца погађа руску економију, мислим да ће најтеже бити ударени хрватски, шпански и француски туризам...

Ne znam sta smatras mojim "resenjem"? Resenjem za sta?

Либерализација руског тржишта је решење за санкције Запада, кратко и јасно.

Osim Ukrajincima. Oni nemaju pravo da za sebe biraju sta hoce, nego se njima "libertarijanizam" ima uvesti stranom vojnom okupacijom. Specnaz libertarijanizam.

Чекај, ниси ли ти тај који не признаје демократски изабраног председника, који признаје пучистичку власт која је прекршила устав и сопствени потпис на последњем међународно спонзорисаном споразумном договору?

Једном када нестане "друштвеног уговора" и то у другој европској земљи по рангу индикатора државе у стечају (иза Молдавије) наравно да долази до хаоса и наравно да се враћамо у првобитно (предржавно стање) где све пролази - било да је насиље Десног сектора и Свободе или самоопредељење Кримљана, Донбаса и ко зна које још регије све до Карпато-Русиније. Зато се та Пандорина кутија не отвара...

Anonymous said...

Све америма дати... Они су мајстори у успостављању демократских права и институција. Превише пристрасности у тексту и много неистина.

Navuhodonosor said...

Ivane, proanalizirali ste trgovinu između EU i Rusije, ali ste zaboravili da pomenete i investicije; koliko stotina milijardi dolara su zapadne kompanije do sada uložile u Rusiju? Kako bi te eventualne sankcije uticale npr. na tržište nekretnina u pojedinim zapadnoevropskim metropolama?

Nemanja said...

Nadam se da autor ne ocekuje razum od pojedinih sagovornika, jer ako je nesto pseudonacionalista, onda to nesto moze samo proizvoditi pseudoargumente. Kao kad bi od majmuna ocekivao da koristi palac kao covek, a njegova fizionomija ga pritom onemogucava :D

Takodje, pseudonacionalisti su odrodjeni od razuma, a sledstveno i od stvarnosti. Na primer:

"наравно да се враћамо у првобитно (предржавно стање) где све пролази - било да је насиље Десног сектора и Свободе или самоопредељење Кримљана"

Malo je zapitati se da li Igor Jaramaz jos uvek veruje u vilenjake (kao u vicu :D), jer upad naoruzanih (inostranih) specijalaca u parlament istoga dana kada obaraju vladu i biraju marionetu, pardon novog predsedavajuceg saveta ministara Krima, dozivljava kao samoopredeljenje.

To je kao kada bi se odrzavao izbor za mis, pa udjes nabijes na kolac sudije i postavis svoje ljude, te izaberes najruznijeg debelog patuljka, htedoh reci devojku i proglasis je pobednicom na takmicenju lepote. :D

Sa druge strane, takvo razmisljanje dosledno je plemenskom - sloboda bez odgovornosti. Slobodan je da glagolji o albanskim separatistima i teroristima, a nije odgovoran sto mu se to posle obije o glavurdu.

Da nije ruski apartcik, Bosko Obradovic iz Dveri bio bi mi simpatican retoros kada poziva narod na odgovornost za rezultat na izboru. Nije Milosevic pao sa neba, nego ga je narod izabrao i podrzao put tame.

Inace, iako volim da pronalazim greske drugima, u poslednje vreme je to vrlo tesko uciniti Ivanu Jankovicu, kao kontrast Slavisi, jer izgleda da je znacajno nadogradio svoje kriticko rezonovanje.

Ne samo da je autor otkrio profesionalnu deformaciju predsednika Putina cija psiha je stalno u stanju rata, to se moze videti iz njegove autobiografije i primera pacova gde izvodi ustajale zakljucke, ali zakljucke ljudi rata poput Mijamota Musasija i Sun Tzua, nego je i otkrio ambivalentnu prirodu nasih kvazi nacionalista.

Poslednje u nizu otkrovenja je "desavanje naroda" u Ukrajini koje zastrasujuce podseca na ponasanje Milosevica. Ako znamo da je Leonid Breznjev 1968. zlokobno porucio "pusticemo Jugoslaviju jos 10-15 godina da se pati i onda ce ona samoj sebi doci glave", da se vazni operativci skoluju na prostorima suprotnog tabora (SM skolovan u Americi), da je Rusija zastitila porodicu Milosevica, govori da je vrlo lako mogao biti Milosevic agent KGB-a.

Onda, ne cudi zasto predsednika suverene drzave Janukovica spasava druga suverena drzava, pa ga umalo i ne likvidira. Ocigledno agenti mogu biti kompromitujuci.

Sto se tice Vladimira Putina i njegovog sledeceg koraka, postoji crnogorska poslovica:

"Kada se lisica odmara, cuvaj guske".

Anonymous said...

@Ivan Jankovic

"Nemoj tako, Specnaz i KGB-FSB su legitimni.I maskirani momci u zelenim uniformama."

Једнима јесу, другима нису.

Питање је да ли су дб легитимни у Ранковићеву? У неком тренутку, предпостављам да јесу били.

Узмимо да су спецназ и кгб-фсб заиста тамо где се тврди да јесу - на територији друге земље:
зар је нормално да власти те земље оправдавају недостатак легалитета и легитимитета тиме што и супарник (а онда је то позиција супарника) нема легалитет? Ваљда, пошто су аспирације власти далеко веће, уз њих су и виши критеријуми? У супротном, ово што се назива влашћу Украјине је истог нивоа (а сходно тиме и домета) као и спецназ и кгб-фсб.

Питали једном Ђинђића зашто краде.
Одговорио им је да краде јер и Жика краде, и да ће то тако бити докле год је Жика лопов.
Наравно, постало је важно установити ко је тај Жика по коме се премијер равна те се изпоставило да је то локални обијач трафика.

"GDP raste u vecini zemalja i nezaposlenost opada."

Већина земаља могу бити оне од Бурундија, преко Малавија до Боливије.

Lazar Antonić said...

Ivane u tekstu kazes da je podrska Putinu na istoku Rusije minimalna. Da li mislis da je podrska nezavisnosti takodje minimalna? Da li znas za neka istrazivanja javnog mnjenja koja se time bave? Sta mislis koji bi bio rezultat hipotetickog fer organizovanog referenduma? Da li mislis da bi takav referendum bio dobra ideja?

Anonymous said...

"Tema posta je Rusija. Ljudi pisu o onome sto ih zanima."

Поштено.

Русија може без Запада (сасвим лепо ако хоће)
али Путин не може.

Ваљда то појашњава да Путин није татица долару, већ је долар мамица Путину.

Ivan Jankovic said...

"Нуклеарно наоружање, војна снага, политички утицај у свету, људски потенцијал, спремност света да их нападне"

Sve sto navodis su razlike u okolnostima (koje sam i ja spomenuo), a ne razlike u mentalitetu, psihologiji i ponasanju izmedju njih dvojice. Ja sam rekao da su njih dvojica psiholoski i politicki blizanci, ne da su Srbija i Rusija geopoliticki i geografski blizanci.

"Једном када нестане "друштвеног уговора" и то у другој европској земљи по рангу индикатора државе у стечају (иза Молдавије) наравно да долази до хаоса и наравно да се враћамо у првобитно (предржавно стање) где све пролази"

Onda u Rusiji postoji "prirodno stanje" vec 15 godina jer tamo imamo diktaturu i sprdnju od "izbora". Kao libertarijanac, ti bi pre trebalo da verujes u pre Lokovu teoriju prirodnog stanja, nego u Hobsovu: poredak moze da se urusi nelegitimnim rusenjem vlade, ali i isto tako i samim postojanjem vlade koja drasticno rusi prirodna prava, kao sto je to ocigledan slucaj u Rusiji.

"Па то је тако реал-социјалистички дозволићеш ми да приметим :), обећаваш комунизам тамо негде на хоризонту."

Evo, da ne budem "real-socijalista": Putin ce biti smenjen 14 novembra 2016, u 8:45 po moskovskom vremenu. :) Ne znam tacno jos ime novog predsednika, nadam se da me neces proglasiti za sarlatana zbog toga. :)



Ivan Jankovic said...

Lazare, video sam jutros sondazu za grad Donjeck, dakle, najzagrizenije uporiste Janukovicevih ljudi, u kome je odnos protivnika i zagovornika prikljucenja Rusiji 2:1. Verujem da je u celom istocnom delu Ukrajine odnos jos drasticniji.

Ivan Jankovic said...

I cinjenica da je pro-zapadni Porosenko daleko popularniji na Istoku od kandidata Janukoviceve partije govori sama za sebe.

Ivan Jankovic said...

P.S. Veliko je pitanje da li i na samom Krimu ima vecine za prikljucenje Rusiji. Jasno da je Specnaz referendum bio laziran: na Krimu ima oko 58% etnickih Rusa, a ostalo su uglavnom Ukrajinci i Tatari. A na 'referendumu" je navodno "glasalo" 97% 'za'.

Lazar Antonić said...

Najbolje je onda proveriti tu ideju na referendumu, ne nekom organizovanom navrat-nanos kao izbori 1945. vec za godinu, dve ili pet i videti u kojoj drzavi ti ljudi zele da zive.

Ne razumem zasto se Kijev toliko protivi referendumu ako je situacija takva kakvom je ti predstavljas. Referendum bi nesumnjivo dao legitimitet vladi u Kijevu da uspostavi red ako ih gradjani istocne ukrajine podrzavaju. Sa druge strane ako hoce da zive samostalno ili u sklopu Rusije, siroko im polje.

Referendum na Krimu je nesumnjivo bio nepravedan.

Ivan Jankovic said...

Lazare, problem sa Ukrajinom je u tome sto je zemlja od starta bila unitarna, a pod Janukovicem je dodatno centralizovana. Cela zemlja. Mislim da bi odlican prvi korak bio ukinuti Janukovicevu centralizaciju i vratiti stvar na stanje pre toga. Najbolje je organizovati predsednicke i lokalne izbore, videti ko ima vecinu u Donjecku, Harkovu ali i drugde u Ukrajini i onda dalje razgovarati sta je resenje i koji oblik decentralizacije ljuidi zele. Ja sam uveren da ako se odrze slobodni izbori 25 maja u celoj Ukrajini, na Istoku ce Putinovi favoriti biti deklasirani. Tako da se pitanje referenduma verovatno nece ni postaviti jer nece imati ko da ga postavi, posto ce lokalne vlasti, legalno izabrane, biti protiv toga.

Jasno da je u ovoj situaciji price o "federalizmu" i referendumu od strane Putina (koji je pretvorio Rusku Federaciju u gvozdeno centralizovanu unitarnu drzavu) je samo cinicna zvaka za pripajanje drugih delova Ukrajine po krimskom receptu.

Navuhodonosor said...

Ivan analizira samo trgovinu između Rusije i EU, slučajno ili namerno zaboravlja na investicije, evo ga podatak koliko su stranci do sada uložili u Rusiju: (izvor: CIA Factbook)

Stock of direct foreign investment - at home:
$552.8 billion (31 December 2013 est.)


I stvari treba malo šire posmatrati: pročitao sam da je svako treće radno mesto u Nemačkoj vezano za izvoz i da bi te trgovinske sankcije rezultirale gubtikom 400.000 radnih mesta, dakle 3,3% izvoza je u stvari 1,1% nemačkog GDP i zaposlenosti. I treba razmišljati koliko turizam na Kipru i u Grčkoj zavisi od turista iz Rusije? Koliki su dugovi ruskih kompanija prema zapadnim bankama? Kolika je tržišna kapitalizacija ruskih kompanija u odnosu na sve kompanije listirane na Londonskoj berzi? Koliki procenat nekretnina u Londonu kupuju Rusi?

privatna praksa said...

Izgleda da istocna Ukrajina, bar vecina, nema ideoloske dileme vec prilazi stvarima na mnogo prakticniji nacin.
U francuskim medijima citam da ukrajinci tvrde da su u Rusiji plate i penzije 3-4 puta vece, a nastavnica iz Donjecka kaze da na 1 razred na ukrajinskom dodje 3 razreda dece na ruskom jeziku.
Evo i kako nemci opisuju stanje iz prve ruke:

Sa Ukrajinom ili Rusijom, njima je svejedno. „Rusija je bogata zemlja“, kaže jedan čovek trezveno. Zbog toga su ljudi u Slavjansku za pripajanje sa susednom zemljom. „Zapravo, mi samo želimo bolji život“, kaže on. On je tu rečenicu ponovio nekoliko puta. I čini se da slično misle mnogi u ovom kraju.
http://www.dw.de/mi-samo-%C5%BEelimo-bolji-%C5%BEivot/a-17581094?maca=ser-TB_ser_b92_2013-9945-xml-mrss

Anonymous said...

kakao su SAD priznale referundum u Bosni 1992. godine koji nije bio po ustavu BIH i direktno uticale na izbijanje rata koji je doneo hiljade srpskih zrtava i proterivanje sa vekovne srpske teritorije? pitanje u Ukrajni je sve samo ne olako shvaceno ponasanje Rusije i njeno delovanje. Mnogi tu imaju svoje interese, Rusija je samo jedna od njih...

Anonymous said...

kakao su SAD priznale referundum u Bosni 1992. godine koji nije bio po ustavu BIH i direktno uticale na izbijanje rata koji je doneo hiljade srpskih zrtava i proterivanje sa vekovne srpske teritorije? pitanje u Ukrajni je sve samo ne olako shvaceno ponasanje Rusije i njeno delovanje. Mnogi tu imaju svoje interese, Rusija je samo jedna od njih...

Игор Јарамаз said...

Sve sto navodis su razlike u okolnostima (koje sam i ja spomenuo)

Околности су јако битне у политици, менталитет и психологија мање важни, ипак се ради о вештини могућег.

Ja sam rekao da su njih dvojica psiholoski i politicki blizanci, ne da su Srbija i Rusija geopoliticki i geografski blizanci.

Aко ћемо тако сви политичари су близанци. Или ти заиста верујеш да Обами није циљ стицање моћи и да он заиста жели да учини свет лепшим и бољим па због тога почиње прво од САД? Те обећа повлачење из Ирака да би повећао присуство у Авганистану, прекрши дато обећање о Gitmo и постане агент Волстрит лоби-интереса иако је у ихаха заборављеној предизборној кампањи 2008. обећавао брда и долине, малтене да обичан човек поново влада Америком а не "посебни интереси".

Onda u Rusiji postoji "prirodno stanje" vec 15 godina jer tamo imamo diktaturu i sprdnju od "izbora".

Taмо за почетак функционише поредак, људе покушавају да згазе тенкови, не наилазе војске с ове и оне стране, закон какав год да је, се спроводи, просперитет расте итд. Тога нема у Украјини која је суштиниски постала недржава оног момента када је насиље на улици (уз подршку западних сила) суптитуисало демократију, изборе, поделу власти, устав, законе и сва остала правила игре. Када насилник почне да шамара директора јавног сервиса или државног тужиоца ту више нема државе.

Kao libertarijanac, ti bi pre trebalo da verujes u pre Lokovu teoriju prirodnog stanja, nego u Hobsovu: poredak moze da se urusi nelegitimnim rusenjem vlade, ali i isto tako i samim postojanjem vlade koja drasticno rusi prirodna prava, kao sto je to ocigledan slucaj u Rusiji.

За сада је емпирија потврдила Хобза, Лока баш и није, тј. Лок објашњава побуне и рушење поретка, тако нечег за сада нема не само у Русији него ни у САД или трећим земљама где такође назадују грађанска права, где се изиграва систем, заобилазе унапред договорена правила.

Evo, da ne budem "real-socijalista": Putin ce biti smenjen 14 novembra 2016, u 8:45 po moskovskom vremenu. :) Ne znam tacno jos ime novog predsednika, nadam se da me neces proglasiti za sarlatana zbog toga. :)

Много је куме :)

Veliko je pitanje da li i na samom Krimu ima vecine za prikljucenje Rusiji. Jasno da je Specnaz referendum bio laziran: na Krimu ima oko 58% etnickih Rusa, a ostalo su uglavnom Ukrajinci i Tatari. A na 'referendumu" je navodno "glasalo" 97% 'za'.

А откуд ти то да су сви Татари и кримски Украјинци за Украјину? Русија им нуди три пута виши стандард, стабилност, већу перспективу напретка и просперитета а поред тога то није ни једнонационална држава већ Федерација у којој живи скоро 7,5 милиона Украјинаца и Татара и преко 100 милиона сродних словенских и туранских народа.

Немој гледати ствари кроз призму етничког детерминизма, да не кажем национализма, рецимо на плебисциту 1919. у Корушкој/Каринтији су Словенци гласали за Аустрију а не КСХС...

Vladimir said...

Carska Rusija - teza.
Sovjetska Rusija - antiteza.
Putinova Rusija - sinteza.

Nemanja said...

Novi krimski Ustav usvojili poslanici, a posto je Putin liberalan, kako glagolji beogradska sultanija pardon libertarijanac Igor J, narod nije smeo da glasa. Svih 88 poslanika je usvojilo novi tekst jednoglasno.

I dok prastari jevrejski verski zakonik Talmud jasno kaze: na Rabinskom sudu, u slucaju da su svih 71 sudija saglasni da je neko kriv, taj ima da bude proglasen nevinim i oslobodjen, raznorazni sofisti i dalje siluju zdrav razum o demokratiji i slobodi u Rusiji.

Stoga, ako se pogleda stav reprezentativnog uzorka tamne Srbije o pravima Tatara na Krimu, a videli smo kako je Ustav donesen, uopste ne iznenadjuje sto su takvi pojedinci izgubili sve ratove, i na kraju i 15% teritorije svoje zemlje.

Navuhodonosor said...

Neki se pitaju zašto je Rusija tako drsko pogazila Budimpeštanski memorandum iz 1994. kojim se garantuje teritorijalni integritet Ukrajine? Odgovor: zato što je NATO isto tako drsko pogazio obećanje dato još 1990. da se neće širiti na Istok Evrope.
DW: Genšer je Moskvi sve obećavao samo dok se Nemačka nije ujedinila

Конзервативац said...

Какав бесмисао говорити да је руска држава клептократска, ваљда је јасно да је то свака држава по дефиницији. Само је нека мање, а нека више клептократска. Данас САД имају веће порезе, већи јавни дуг и дефиците, па и јавну потрошњу од Русије. Рекло би се по тим суровим бројкама да је САД клептократскија од Русије. А о Канади, Француској и великој већини ЕУ земаља да не говоримо. Приде, Сименс не отвара фабрике по ЕУ (а и зашто би када су порези 4-5 пута већи него у Русији), али их отвара у Русији.

Једноставно, чак и ако се урачана локална корупција, капиталистима се много више исплати да послују у Русији где је порез флет и износи 13% (без контрибуција које се углавном исплаћују из руског нафтног фонда), него у већини ЕУ земаља где је са болесно високим социјалним контрибуцијама преко 50%.

Али, очигледно да неким либертаријанцима ни висина пореза, ни јавна потрошња ни дугови ни дефицити на Западу који су тамо много виши ништа не значе чим се помене Русија. Тада ни Барозо, ни Обама ни Оланд, ма нико није зао, дај да уништимо ту лоповску руску власт, а чим се она уништи нестаће и ти огавни западни левичари сами од себе.

Врло, врло наивно.

Игор Јарамаз said...

@Navuhodonosor,

и САД су прекршиле своје обећање да ће подржати јединствену Југославију, и Француска иста, и беше речи о некаквим мањинским правима (стандардима) па појео вук магарца. Беше речи и о гарантовању права својине, живота и безбедности Срба на КиМ, стандарди па статус, затим би статус па стандарди и на крају само статус.

Дајмо се уозбиљити, причамо о међународној политици, какви меморандуми какви бакрачи - уговори, повеље и конвенције се крше сваким даном од стране великих...

Милан said...

Иване, како је почео рат у Хрватској и Босни?
Да ли је потпуно јасно да је Милошевић иницирао те ратове?
Да ли су те републике које су прогласиле независнот имале право на то, по тадашњем, важећем Уставу и законима?

Ја заиста то не знам, био сам мали када се све то издешавало. Али из Ваше самоуверености док причате о томе ми се чини да Ви то знате, па Вас молим да то поделите са нама.

Ivan Jankovic said...

"За сада је емпирија потврдила Хобза, Лока баш и није, тј. Лок објашњава побуне и рушење поретка, тако нечег за сада нема не само у Русији него ни у САД или трећим земљама где такође назадују грађанска права, где се изиграва систем, заобилазе унапред договорена правила."

Pa onda prestani da se deklarises kao "libertarijanac" ako vec verujes u Hobsa a ne u Loka. A uzgred, Janukovica je smenila legalno izabrana skupstina, Sadasnji privremeni predsednik Ukraine ima tri put vise legitimiteta od Putina koji je izabran na laziranim, fals izborima gde komisija diskvalifikuje skoro celu opoziciju jos pre 'izbora', kao u Iranu. Da ne govorimo o "referendumu" na Krimu.

A sto se tice 'sigurnosti' u Rusiji, pogledaj koliko je novinara i politickih protivnika rezima pobijeno u zadnjih deset godina a koliko je u zatvoru. Normalno stanje?

"А откуд ти то да су сви Татари и кримски Украјинци за Украјину? Русија им нуди три пута виши стандард, стабилност, већу перспективу напретка и просперитета а поред тога то није ни једнонационална држава већ Федерација у којој живи скоро 7,5 милиона Украјинаца и Татара и преко 100 милиона сродних словенских и туранских народа."

Ne znam ko je glasao i kako, znam samo da se "glasanje" odigralo u potpuno neregularnim uslovima vojne okupcije (priznao sada i Putin), da su svi mediji bili pogaseni od strane ljudi s carapama na glavi i ostavljena samo ruska drzavna televizija, i sve izvedeno za nedelju dana, bez stranih posmatraca kojima nije dozvoljeno da nadgledaju. i rezultat 97%. :)

"Aко ћемо тако сви политичари су близанци. Или ти заиста верујеш да Обами није циљ стицање моћи и да он заиста жели да учини свет лепшим и бољим па због тога почиње прво од САД? Те обећа повлачење из Ирака да би повећао присуство у Авганистану, прекрши дато обећање о Gitmo и постане агент Волстрит лоби-интереса иако је у ихаха заборављеној предизборној кампањи 2008. обећавао брда и долине, малтене да обичан човек поново влада Америком а не "посебни интереси"."

Ne nisu svi isti psiholoski. Obama je narcisoidna osoba, ali nije psihopata kao Putin i Milosevic. Kao sto su ljudi generalno razliciti tako su i politicari.

u osvnoi gubimo vreme ako ces non stop drzati partijsku liniju Kremlja : negirati fakte kad ih oni negiraju, priznati kad oni priznaju itd. Jasno je da u Istocnoj Ukrajini danas konce drzi ruski Specnaz. Molim te, onako hirusrski odradjena operacija okupiranja tacno odredjenih gradova u industrijskoj zoni koji stoje na kljucnom autoputu, nemoj mi reci da su to lokalni paravojni propaliteti napravili.

Sva prica o "narodu", demokratskim pravilima, referendumima je prazna prica: stvar je u tome da Putin ne zeli dozvoliti Ukrajinu koja nije politicki njegov talac i cini sve sto moze da je destabilizuje i izazove nerede i spreci izbore. Ukljucujuci podizanje cene gasa za 80% i vojnu okupaciju delova teritorije. U Istocnoj Ukrajini nema podrske za odvajanje, izbori ce doneti debakl Janukoviceve stranke i to se mora spreciti svim sredstvima, ako treba i izazivanjem rata. to je okvir: sve ostalo je mlacenje prazne slame da se skrene paznja sa tog ociglednog fakta.

Anonymous said...

Pridružujem se nekolicini komentara koji ističu jednostranost ovakvog pogleda na krizu u Ukrajini,cenimo te Ivane i mnogi od nas su dosta naučili od tebe ali ovo je samo niz wishfull thinking pretpostavki,koje sve i da su sve do jedne tačne preveliku odgovornost svaljuje na jednog čoveka.
Takođe kada se ocenjuju postupci treba ih hronološki poređati,nije se specnaz pojavio pre ukrajinskih fašista nego obrnuto.

Ako se Janukovičev legitimitet završio smenom u Verhovnoj Radi treba napomenuti i kako izgleda to demokratsko telo on a daily basis,gde je gađanje jajima,paradjizom i pozivanje na klanje Rusa i Jevreja takoreći jutarnja rekreacija.

Uostalom koliko su se infiltrirali ti specnacovci nejačka ukrajinska vojska(po snazi i broju otprilike kao vojska srbije) svaki dan ih ubije po par,izgleda da je Putin tamo poslao škart od tih specijalaca da ih ovi ukrajinci malo počiste,a OEBS potvrdio jasno i glasno da nema ruske vojske u Ukrajini(takođe još jedno od Putina instruirana organizacija).

Hteo to ili ne,implicitno se pridružuješ odbrani ukrajinskih nacionalista i USA spoljne politike,koja je poznato ume u ime demokratije da žrtvuje i po stotine hiljada ljudi(300 hiljada žrtvi samo iračkog sukoba) ali su zato na spostvenom moralnom bregu usamljeni sa svojim nuklearnim arsenalom. Takva je i Rusija,svaka nuklearna sila se tako arogantno ponaša,ali je bilans živih mnogo više na strani njih nego USA .

Samo jedno pitanje,offtopic ali me živo zanima tvoj stav. Pošto si nekoliko postova posvetio Miloševiću(starijih postova) i govorio kako je ispravno to što su bombardovali Srbiju zbog etničkog čišćenja KiM,jel misliš da je pogrešno što nisu bar i Hrvatsku bombardovali,ipak su oni Srbe trajno etnički očistila brojem koji uopšte ne zaostaje za Miloševićem.

Navuhodonosor said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

MMiillaann said...
Takva je i Rusija,svaka nuklearna sila se tako arogantno ponaša


Ne, Rusija uopšte nije nuklearna sila, izgubila je sposobnost drugog udara (čak je pitanje da li je uopšte ikada imala tu sposobnost), 111 raketa Topol-M, Yars i 3 strategijske podmornice nove generacije (svaka naoružana sa po 16 raketa Bulava) - sve je to ništa, takav nuklearni arsenal ne može da okrnji nijednu državu, SAD imaju sposobnost prvog udara (valjda pomoću moćnih raketa Minuteman III iz 70-ih i bombardera B-52 iz 50-ih), doktrina uzajamno osiguranog uništenja je mit koji nije validan u realnosti, tako kaže jedan posetilac ovog bloga.

Vladimir said...

Ne zaboravimo da i Srbija polaže pravo na neke oblasti u Ukrajini. U pitanju su Nova Srbija i Slavjanosrbija. A koliko sam primetio, neki su već pisali kome treba da se to pitanje razmotri. Inače, ko nije čitao Seobe teško može shvatiti o čemu govorim. :)

Vladimir said...

http://www.theguardian.com/world/2014/mar/15/ron-paul-crimea-russia-sanctions-act-of-war

Игор Јарамаз said...

Иване,

Pa onda prestani da se deklarises kao "libertarijanac" ako vec verujes u Hobsa a ne u Loka.

I never did outright, hence the conservative in front. Није ово ствар религије да у нешто верујем, руководим се емпиријом, ти ми реци да ли грешим? Да ли сматраш да ће се народ Америке дићи против ширења ингеренција Савезне владе, против наметнутог ФЕД-а и низа противуставних мера клике из Вашингтона? Укратко да ли ће се Лок већ једном манифестовати? :)

A uzgred, Janukovica je smenila legalno izabrana skupstina,

Противно уставу (који су они тражили да буде на снази да би њихови пешадинци престали да убијају полицајце и јуришају на Раду), дакле крајње небитно наводити како се гласало, са по две гласачке картице по посланику, да не улазимо у спекулације о поткупљивању и уцени појединих. Небитно, Устав Украјине је јасан око процедуре смене председника Украјине, пошто она није испоштована дакле Јанукович је и даље председник а свако ко каже супротно је револуционарни пучиста који се противи не само демократији него владавини права.

Sadasnji privremeni predsednik Ukraine ima tri put vise legitimiteta od Putina

У Ленглију и Вашингтону не сумњам, међу њиховим респективним бирачким телима, знамо обојица како ствари стоје. Овај у Украјини је Милутиновић, у сваком погледу, па и оном да је 1997. Шешељ добио изборе али прогутао крађу зарад мира у кући.

A sto se tice 'sigurnosti' u Rusiji, pogledaj koliko je novinara i politickih protivnika rezima pobijeno u zadnjih deset godina a koliko je u zatvoru. Normalno stanje?

С обзиром какву кампању Запад води против Русије почињем да сумњам у те наводе и бројке, мада чисто из куриозитета, је ли убио више или мање новинара него НАТО када је бомбардовао зграду РТС у Абердаревој?

Ne znam ko je glasao i kako, znam samo da se "glasanje" odigralo u potpuno neregularnim uslovima vojne okupcije

Дочим сматраш пређашње стање регуларнијим када је ред и мир држала војска која није испалила метак против "окупатора" него им се чак придружила у односу 2/3, где десничарски отворени симпатизери национал социјализма и украјинских СС-оваца и усташа бацају људе с мостова, шамарају државне тужиоце, директоре јавних сервиса и где је очито нарушен не само уставни поредак већ свакодневни ред и мир? Мали зелени су стабилизовали стање колико видим а не примећујем појаву гериле на Криму нити жељу Кијева да се бори за педаљ истог. Једино иду па убијају неорганизоване јединице авганских ветерана код Словјанска који чувају највећи сток наоружања источно од Швајцарске, наравно уз тапшање по раменима директора CIA и VPOTUS који себе сматрају победницима како год, ако Руси интервенишу биће срања и они ће испасти визионари, ако не интервенишу ето нове "Олује" која ће решити питање Срба у Хрватској или како оно рече ген. Весли Кларк?

da su svi mediji bili pogaseni od strane ljudi s carapama na glavi i ostavljena samo ruska drzavna televizija

Не знам то за медије али шта ће ти украјинска ТВ да би се одлучио јеси ли за Русију или не?

i sve izvedeno za nedelju dana, bez stranih posmatraca kojima nije dozvoljeno da nadgledaju. i rezultat 97%. :)

Било је страних посмтрача, проруских, али их је било. Мислим да је референдум био на нивоу украјинских избора, ништа више и ништа мање поштен.

Игор Јарамаз said...


Ne nisu svi isti psiholoski. Obama je narcisoidna osoba, ali nije psihopata kao Putin i Milosevic.

Дакле када нареди да се убију људи - цивили, деца, држављани САД - помоћу дронова (даљинских летелица) то чини јер му се допада његов лик у огледалу док је Путин, који штити принципе и држи до угледа своје земље и себе као политичара психопата јер стабилизује срање које му је Вашингтон направио испред куће узимајући у обзир да дође до што мањих или никаквих људских жртава? Занимљив приступ, да није можда до тога да ти толико мрзиш Русе да ти је чак и Обама слађи? Или те само обузела Обамоманија по старе дане :)

u osvnoi gubimo vreme ako ces non stop drzati partijsku liniju Kremlja : negirati fakte kad ih oni negiraju, priznati kad oni priznaju itd. Jasno je da u Istocnoj Ukrajini danas konce drzi ruski Specnaz.Molim te, onako hirusrski odradjena operacija okupiranja tacno odredjenih gradova u industrijskoj zoni koji stoje na kljucnom autoputu, nemoj mi reci da su to lokalni paravojni propaliteti napravili.

Проблем је што ти држиш партијску линију Вашингтона. Јасно је да CIA вуче конце од Евромајдана наовамо и да нападе на Исток Украјине изводе под њиховим инструкцијама и уз помоћ параванских плаћеничких корпорација. Немој ми рећи да су све од Мајдана до Славјанска одрадили људи који су од потенцијално једне од најбогатијих земаља Европе направили другу најсиромашнију илити најсиромашнију ако се Молдавија припоји Румунији?

Sva prica o "narodu", demokratskim pravilima, referendumima je prazna prica: stvar je u tome da Putin ne zeli dozvoliti Ukrajinu koja nije politicki njegov talac i cini sve sto moze da je destabilizuje i izazove nerede i spreci izbore.

Чекај бре, Путинов савезник је добио изборе, против њега је, на пар месеци од избора, покренут улични рат и свргнут је пучистички и на кварњака и сада се Путин плаши избора? Да нећеш можда рећи и да је естонски политичар по наговору Путина причао о томе да су Украјинци сами пуцали на своје демонстранте не би ли радикализовали ситуацију?

Ukljucujuci podizanje cene gasa za 80%

Укинуо човек субвенционисану цену гаса за Украјинце, поставио ствари на тржишне основе, нећеш ваљда ти либертаријанац да заговараш да Русија продаје свој гас по багателним ценама и продавцу да замераш што диже цене?

i vojnu okupaciju delova teritorije.

На којима је већ имао допуштено војно присуство јер су не тако давно били део Русије и отуђени илегално и где 99% војноспособног становништва подржава нову власт...

U Istocnoj Ukrajini nema podrske za odvajanje,

Не би се рекло по чланству побуњеника, подршци локалним сепаратистима/федералистима, отпору украјинским убицама и сецикесама.

izbori ce doneti debakl Janukoviceve stranke

Наравно када Кримљани и исток неће гласати и када су јединог источњачког кандидата истукли пошто је изашао из једне ТВ станице, толико о украјинској демократији.

i to se mora spreciti svim sredstvima, ako treba i izazivanjem rata.

Понављам, Путин је тај који подржава status quo власт, други су ти који су ескалирали ситуацију од прошле јесени/зиме, Русија је та која ћути и трпи док се убијају цивили који запомажу и зову Русију упомоћ. Није ту Путин ништа закувао али ако заврши партију онда ће бити оптужен ни крив ни дужан, но добро, већ смо видели како функционише PsyOps информативни рат, Путин-агресор, Срби-нацисти. Што баналније, што безвезније, што бесмисленије и у већој супротности чињеничном стању, то успешније.

Vladimir said...

"Укинуо човек субвенционисану цену гаса за Украјинце, поставио ствари на тржишне основе, нећеш ваљда ти либертаријанац да заговараш да Русија продаје свој гас по багателним ценама и продавцу да замераш што диже цене?"

U tuči se ne bira motka. :)

Игор Јарамаз said...

Realpolitik :)

Милан said...

текст из The Guardian-а"

Cargo said...

iz teksta i komentara može se zaključiti da je autor veoma pristran zapadu i to iz interesa. Green card??