Pages

24 April 2014

Indeks Bede

Ekonomista Arthur Okun je sastavio Indeks Bede (misery index) tako sto je sabrao stopu inflacije i nezaposlenosti i uporedio podatke da rankira američke administracije. Steve Hanke od 2006 koristi istu metodologiju da uporedi zemlje. Srbija ima nezavidno treće mesto po zbiru inflacije i nezaposlenosti, iza Venecuele i Irana koji prolaze kroz period hiper inflacije.


Loša vest je da smo skoro najgori u ovim fundamentalnim merama. Dobra vest je da bi mogli relativno lako da popravimo naš status prelaskom na fiksni kurs

7 comments:

Marko Paunović said...

Nezaposlenost 22-23%, inflacija 2-3%, kako je dobio 45, nemam pojma....

Lazar Antonić said...

Hanke koristi izmenjenu formulu koja dodaje i kamatne stope i rast GDP - mada i tu je moguce malo kratak. Pitacu ga na tviteru, mozda odgovori.

Lazar Antonić said...

Hanke koristi izmenjenu formulu koja dodaje i kamatne stope i rast GDP - mada i tu je moguce malo kratak. Pitacu ga na tviteru, mozda odgovori.

Nemanja said...

"Dobra vest je da bi mogli relativno lako da popravimo naš status prelaskom na fiksni kurs"

Indeks bede popravljen posto fiksni kurs smanjuje nezaposlenost? :D

Mozda fiksni kurs leci i reumu, ali to ne mozemo znati sve dok ne pitamo prorociste u Delfima, pardon Slavisu :P

Lazar Antonić said...

Nemanja ne morate da idete u Delfi, mozete da otvorite udzbenik i da procitate da bi fiksni kurs uticao na smanjenje kamatnih stopa i inflacije a samim tim i pozicije na listi. Ne bi uticao na nezaposlenost direktno.

Nemanja said...

Znaci dovoljan je udzbenik da vidimo grcki scenario, ne moramo ici u Delfi? :D

Mozda nas je gosn. Hanke nasamario kada je napisao na slici major contributing factor za status Srbije je unemployment. Pokvarenjak namerno nije stavio inflaciju samo da bi nam se Slavisa sikirao sto njegov Damokleov mac, htedoh reci fiksni kurs je nemocan da popravi stanje.

Игор Јарамаз said...

Изгледа да су за годину дана драстично изменили методологију пошто је списак сасвим другачији.

Занимљиво је да нема више Косова као независне државе, да ли се њихови подаци сабирају са остатком Србије? То би објаснило скор од 45 бодова са 20 и кусур незапослених у Србији без КиМ (или на тлу Србије коју контролише Влада исте).

http://www.businessinsider.com/most-miserable-countries-in-the-world-2013-2?op=1