Pages

14 February 2014

Radulović o Mercedesu i Ikarbusu

Saša Radulović je napisao veoma ospežan post koji odlično ilustruje kako se vodi "privredna politika" u Srbiji. Evo odlomka:
"Čuo sam da su neki rekli da Mercedes nikad neće doći u Srbiju. Boš je već otvorio fabriku u Pećincima, a za manje od mesec dana prvi srpski mercedes će se pojaviti na našim ulicama", rekao je Vučić u obraćanju polaznicima Londonske komercijalne škole, koja danas obeležava trogodišnjicu rada u Srbiji. 
To da Mercedes neće doći u Srbiju nije čuo samo od mene, već i od direktora Mercedesa, ali taj deo je prećutao. 
"Ali pre svega njihov dolazak je važan da bi se promenila svest i odnos prema kapitalu, poslu i profitu", istakao je on. 
Onaj ko misli da je kupovina Mercedesovih šasija od strane Ikarbusa važna za promenu svesti u Srbiji, očigledno ima problem sa sopstvenom. 
Da li grad Beograd treba da kupuje ove autobuse? Da li je upravo ova šasija najbolja za grad Beograd, ili nam možda trebaju niskopodni autobusi? Da li postoji potencijal baš za ove autobuse na svetskom tržištu? To bi bila neka od važnih pitanja na koja bi menadžment i inženjeri Ikarbusa i grada Beograda trebalo da daju odgovore. Međutim, za tu analizu ostaćemo uskraćeni. Zato što nikada nije ni sačinjena. Ministarstvo privrede je tražilo od Ikarbusa ove analize, i dobili smo neke analize troškova izrade jednog ovakvog autobusa, ali ne i bilo kakvu smislenu analizu tržišta, konkurencije i potencijala ovakvog partnerstva. A i šta će nam, kada imamo kabinet PPV-a da donese sve potrebne odluke. Od Feketića do Mercedesa, Katica za sve svojeručno već rešava sve što je potrebno. U skladu sa marketinškim potrebama naravno.

10 comments:

ziggy said...

"Čuo sam da su neki rekli da Mercedes nikad neće doći u Srbiju. Boš je već otvorio fabriku u Pećincima, a za manje od mesec dana prvi srpski mercedes će se pojaviti na našim ulicama", rekao je Vučić u obraćanju polaznicima Londonske komercijalne škole, koja danas obeležava trogodišnjicu rada u Srbiji"

Veoma zanimljiv način izlaganja u našeg vođe: kada se čita svaka pojedinačna izjava, Vučić BAŠ NIŠTA nije slagao.

1) Čuo sam da su neki rekli da Mercedes nikad neće doći u Srbiju = tačno

2) Boš je već otvorio fabriku u Pećincima = tačno

3) a za manje od mesec dana prvi srpski mercedes će se pojaviti na našim ulicama = tačno; srpski, dakle ne onaj pravi mercedes.

Ali zato kada se pročita sve u paketu, laž je masna da ne može masnija biti jer navodi na to da Mercedes otvara ni manje ni više nego sopstvenu fabriku u Srbiji.

Saša said...

Radulović je prodavac magle, a vi gudite koliko hoćete da je on nekakav refomrator. Usvajanjem "dobrih" zakona ne rešava se ništa. Reforma pravosuđa mora prethoditi usvajanju bilo kakvih zakona, a Radulovića nisam nešto čuo da se zalaže za to. Predlog zakona o radu je bio glup. Prvi razlog je što se nije vodilo računa o javnom mnjenju. Pa ni stari zakon o radu se nije poštovao od strane poslodvaca, mogu da zamislim kakvo bi bilo njihovo tumačenje novog zakona. U ovoj zemlji nije krivica samo na neproduktivnim radnicima, nego i na nekompetentnim menadžerima, koji nemaju blage veze kako se upravlja preduzećima. Takvih je 99%. Zakoni se moraju poštovati sve dok važe. Nasuprot uvreženom mišljenju, zakona se mora pridržavati kao pijan polota. Ako se poslodavci nisu pridržavali starog zakona, čisto sumnjam da bi se pridržavali i novog. Razlog je potpuno nakaradno postavljeno pravosuđe.

Anonymous said...

"Da li grad Beograd treba da kupuje ove autobuse? Da li je upravo ova šasija najbolja za grad Beograd, ili nam možda trebaju niskopodni autobusi? Da li postoji potencijal baš za ove autobuse na svetskom tržištu?"

Приметно је, драги ауторе, да Радуловић овде износи једну хипотезу - хипотезу о неопходности аутобуса. Очито је да поменути нема потребу да хипотезу доказује, тачније доживљава је као аксиому.

То што хипотеза пркоси законима фисике - не мари; после толико генерација вере у њу, немогуће је да је ико доводи у питање.

Pavle Mihajlović said...

Poenta teksta je bila ilustracija mehanizma"privlačenja stranih investitora". Ostalo je naravno za raspravu

Anonymous said...

Зашто би ико, при здравој памети и чистој свести, улагао свој новац у земљи Србији чак и да буде све по ономе што Радуловић пише да ваља урадити?

Колико је тих страних инвестиција потребно да се запосле људи, да им плате буду више?

Pavle Mihajlović said...

Kad ti neko da podršku 3 na 1 veoma je moguće isplatiti invedticiju čak i u Srbiji.

ziggy said...

saša: Reforma pravosuđa mora prethoditi usvajanju bilo kakvih zakona
-----
za početak bi valjalo da puste pravosuđe malo na miru, da oni sami tamo shvate šta im je činiti i šta je efikasno i da sami počnu sa osmišljavanjem i guranjem rešenja - to bi bila do sada neviđena, takoreći, uber reforma.

srpsko pravosuđe, kao i školstvo, ekonomija, zdravstvo itd su decenijama non-stop u reformama, zapravo, toliko su u reformama da nije ništa od reformi stiglo da se zapati.

ako je igde neophodan žešći rez, to je u zakonodavnoj praksi skupštine, koja je jeziva. zakoni koje skupština donosi su do te mere loše napravljeni i ne podudaraju se sa stvarnošću da ih ne može sprovoditi ni najefikasniji pravosudni aparat.

Saša said...

Ziggy

primedba za zakonodavnu vlast apsolutno stoji, ali šta nam vredi ako imamo i najbolje zakne na svetu, kad je pravosuđe do te mere nesposobno da istovremeno presudu čoveku koji je javno priznao ubistvo vraćaju na ponovno suđenje, a osude čoveka čiji pas na selu preglasno laje i uznemirava komšije?

Anonymous said...

@Sasa

Један новински чланак са занимљивим додатком

Један кратак али глуп извештај

@Ziggy

"za početak bi valjalo da puste pravosuđe malo na miru, da oni sami tamo shvate šta im je činiti i šta je efikasno i da sami počnu sa osmišljavanjem i guranjem rešenja - to bi bila do sada neviđena, takoreći, uber reforma."

Фокустирање на персонална решења је аналогно примедбама социјалистима о добром систему али уз одговарајући менаџмент. Из неког разлога, за правосуђе се предпоставља некакво друго решење а да оно није у складу са 'тржишним'. Еквивалент имовинских су процесна права.

"ako je igde neophodan žešći rez, to je u zakonodavnoj praksi skupštine, koja je jeziva. zakoni koje skupština donosi su do te mere loše napravljeni i ne podudaraju se sa stvarnošću da ih ne može sprovoditi ni najefikasniji pravosudni aparat."

Да сутра Пиноче осване у Србији, тај би вратио целокупно законодавство и уређење од пре Другог светског рата ;)

Marko Paunović said...

Pavle,

Procitaj ovaj tekst.

http://www.cbc.ca/news/business/sergio-marchionne-says-no-deal-yet-on-chrysler-expansion-1.2535622

Sta je tacno problem u Kanadi - los pravosudni sistem, korupcija, gradjevinske dozvole, ili zakoni o radu, stecaju ili privatizaciji? :)