Pages

20 February 2014

Dođem ti - taktika pregovora

Facebook je kupio What's App za neverovatnih $16 ili $19 milijardi. USA Today tvrdi $16 a Financial Times $19 milijardi. Zašto ovi ugledni mediji koji očigledno koriste isto saopštenje za javnost licitiraju različitim ciframa, ko je u pravu? 

Ako pogledate detalje sporazuma vidi se sledeće:
  • $4 mlrd u kešu
  • $12 mlrd u akcijama FB
  • $3 mlrd "dođem ti"
Vested ili "dođem ti" je obećani novac koji će biti isplaćen vlasnicima i zaposlenima u What's Appu u naredne četiri godine, pod uslovom da ispune unapred dogovorene norme. U ovom konkretno slučaju to može da znači određen broj novih otvorenih naloga, intenzitet korišćenja, operativni profit i slično. 

U većini slučajeva pregovori su distributivni. Na primer, ako prodajete stan ili auto spuštanjem cene vaš gubitak postaje dobitak druge strane - odnosno igrate igru sa nultim ishodom. Ako se ne dogovorite oko cene pregovori propadaju. U integrativnim pregovorima pokušavate da identifikujete zajednički interes i pronalazite alternativna rešenja za stvari oko kojih ne možete da se dogovorite. FB i WA se očigledno nisu slagali oko cene pa su odlučili da isplate premiju pod uslovom da se ispune optimistična očekivanja WA. Da li će tih $3 mlrd WA na kraju i da dobije nije jasno. Vlasnici WA verovatno misle da hoće dok FB nije tako optimističan ali je spreman da plati ukoliko se procene ostvare. Bez "dođem ti" taktike transakcija se verovatno ne bi ni dogodila. 

Ova taktika se koristi i kod sportskih ugovora gde broj odigranih utakmica, asistencija, golova, koševa, može da utiče na iznos zarade sportiste. U političkim pregovorima takođe, gde rezultati izbora ili referendum mogu da budu preduslov rešavanju nesporazuma.  

8 comments:

Веља said...

Исплата дела трансакционе цене у будућности, под претпоставком уговором дефинисаних резултата (performance based) је постао скоро па стандард у купопродаји предузећа, чак и у Србији.

Vladimir said...

Nemojte upotrebljavati tu reč "cifra". Pobogu, obrazovani ste, znate razliku između cifre i broja.

Slaviša Tasić said...

A ja baš ne volim taj legalizam u jeziku. Kolokvijalno se kaže cifra, svi lepo znamo šta u ovom kontekstu znači, pa jedini argument protiv ostaje mišljenje neke komisije pametnjakovića. Da smo slušali komisije još bi pisali na staroslovenskom.

pest said...

Pa i kod prodaje nekretnina, do transakcije ne bi doslo da cena nije smanjenja. Smanjenje cene je po tome u obostranom interesu, a ne samo u interesu kupca.
U slucaju kupovine What's App, Facebook je prebacio rizik s ove tri milijarde na drugu stranu. U tom smislu, smanjio je cenu kupovine i dobio nesto sto je What's App izgubio.

Lazar Antonić said...

@pest nije isto. Bilo bi isto kao kada bi kupac stana rekao - u redu, platicu dodatni iznos za godinu dana ako vrednost nekretnina u tom kraju poraste. Ako ne poraste, necu.

elCoyote said...

blagi Off topic ali pratimo TR, FB kupi WAP za mnogo zelenih moneta i čitamo zakon o
Porezu na dobit pravnih lica Srbije i "član 59 stavka 6" nam se čini..... pa ukratko krivimo se od smeha
Ukratko: Ako je vlasnik WAP-a Zakrbergov kum, strina, tečo ili ujna onda je sve u redu ali ako je neko drugi onda ipak Poreski komitet zaseda i odlučuje koja je tržišna cena roba/usluga WAP-FB i obrnuto..........

pest said...

Lazare, razumem ja to, ali prodavac bi pristajanjem na takav dogovor nesto dao - sigurnost zarade - u zamenu za ostvarivanje kupoprodaje.

Vladimir said...

@Slaviša Tasić

"Da smo slušali komisije još bi pisali na staroslovenskom."

Ispravno je "još bismo pisali". Ili možda niste mislili na nas? Moda bi neki drugi narodi pisali na staroslovenskom? :)
Vidite koliko je bitno precizno izražavanje. Da li biste na tržištu izabrali nekoga koga razumete ili nekoga koga ne razumete?
A uostalom zašto spomenuste baš staroslovenski? Šta mu je falilo? To je bio "latinski jezik" svih Slovena. A onda onaj austrijski špijun uvede novo pismo. Vidite da ni tu nije radilo tržište, nego intervencija države. I to austrijske države. :)