Pages

01 December 2013

Live free or die

Mogu ljudi stavljati primedbe na Ravnu goru, na režisera, na svašta. Do sada niko nije uradio više da se kontinuitet laži koja se predstavlja realnošću barem delimično razbije. U zemlji u kojoj se uči falsifikovana istorija, gde sami sebe lažemo o tome gde smo bili, gde se nalazimo i kuda idemo, gde neumorno krojimo lažne slike sveta i komšija i gde je svako pozvan da da sud u svemu o čemu nema pojma, ovakavi koraci su veliki i ne treba tražiti dlaku u jajetu.

Ono što me je obradovalo je i kako jedan od meni dražih domaćih glumaca rezonije o tome šta je bilo, šta je patritozam i gde ćemo stići, možda...

25 comments:

ziggy said...

"U zemlji u kojoj se uči falsifikovana istorija(...)", što se ovom serijom, jel' da, poništilo i promenilo, te je u srbiji zavladala opšta nirvana pravde i istine.

komična fuš tursko-špansko-četnička serija, produkt uobrazilje "šta mali čeda zamišlja da su veliki četnici bili", sa sve naknadnom pameću, koja se od '45 još jedno 500 puta vitoperila.

mislimmm, radoš bajić & co. posle ovoga bi bolje bilo da se povukao u beskonačnu tišinu.

Ivan Jankovic said...

Nisam gledao seriju, ali Glogovcevo rezonovanje ne ohrabruje mnogo: Draza je bio dobar jer se "borio za Srbiju", rat izmedju Ravne gore i kokunista je bio "bratoubilacki", iz njega su profitirali Tito (austrougarski vojnik) i hrvatski komunisti, Vatikan, Engleska i SSSR su "zavadili Srbe" itd. To je ono cega sam se i plasio, da ce se sve svesti na tu udbasku neo-rankovicevsku teoriju o dobrim Srbima (komunistima i ne-komunistima) i losim ustasama, Balijama i Siptarima i stranim centrima moci koji hoce da uniste Srbe huskajuci ih jedne na druge.

fg said...

Jadan je narod koji uci istoriju iz serija i filmova.

Najveci je problem sto je Srbija puna moralnih degenerika kojima ne smes ni pomenuti da su Tito i komunisti bili teroristi, a ne nekakvi oslobodioci.

fg said...

Jadan je narod koji uci istoriju iz serija i filmova.

A veliki je problem sto je Srbija puna moralnih degenerika kojima ne smes ni pomenuti da su Tito i komunisti bili teroristi, a ne nekakvi oslobodioci.

Vladimir said...

Serija je, najblaže rečeno, sranje. Zatim, reditelj je iskoristio svoje veze sa bivšim režimom da bi pribavio novac za snimanje ove četničke sapunice. Malo je radio nepotizam, pa je ubacio sina i ćeru u ekipu. Verovatno i sve komšije, rođake i drugare, samo što mi ne znamo njihova imena.
U Srbiji se više ne uči falsifikovana istorija. Uzmite udžbenik istorije za 8. razred. Na primer, Njegovo veličanstvo Viteški kralj Aleksandar I Karađorđević Ujedinitelj više nije kao nekada monarhofašistički diktator, već prva žrtva fašizma u Evropi.
Ovo nije prvi pokušaj da se na ekranu prikaže drugačija priča. Da li se neko seća dokumentarne serije "Ravnogorska čitanka"?
Sve na stranu. Jedina vrednost ove sapunice je u tome što nanovo talasa mrtvo more u Srbiji. Dovoljno je da samo jedna mlada ili matora komunjara popizdi, pa da svi ovi idiotizmi imaju smisla.
Da ponovimo - sukob između JVuO i partizana bio je zapravo sukob između ustavne parlamentarne monarhije i kapitalizma sa jedne strane i jednopartijske totalitarne socijalističke republike sa druge strane.
Neka je večna slava svim četničkim borcima. Neka je večna slava svim članovima Srpskog kulturnog kluba.

Vladimir said...

@Ivan Janković

Mislim da ste malo preterali. Glogovac je hteo nešto da kaže, razumeli smo i šta, i to je možda učinio nevešto i maglovito. Za njega bi važilo - obućaru, ne dalje od cipela. Slična situacija se ponavlja kada fudbaleri analiziraju utakmicu koju su odigrali.

Lazar Antonić said...

Moji utisci u prve tri epizode su pomesani.

Mislim da je glumacka ekipa odlicna i da davno nisam video dobru 'glumu' kod nas. Doduse, nisam previse gledao domace serije.

Takodje mi se dopada scenografija koja je cini mi se vrhunska. Serija me podseca na Boardwalk Empire, u tom smislu, svedeno na srpske budzet naravno.

Medjutim, nije sve sjajno. Scenario je 'tanak'. Scene se bespotrebno razvlace. Kao da je reditelju bilo zao da ne prikaze svaki detalj seta koji su napravili sto ide na stetu celokupnog utiska. U sustini, ove tri epizode imale su materijala za jednu eventualno jednu i po. Drugim recima umetnicke bravure cine seriju dosadnom. Isti problem, tankog scenarija, ima i Boardwalk empire.

Boje takodje nisu najbolje. Gledam preko youtube-a, pa je to mozda problem, ali cini mi se da su boje bledunjave. Mozda je to i bila poenta autora da nam docara vreme iz daleke proslosti, ali cini mi se da ide na stetu celokupnog utiska.

U sustini, prilicno dobro iako malo dosadno. Moguce da su kasnije epizode bolje.

Speaker said...

Ja seriju isto nisam gledao, niti ću (koristim priliku da mlađe generacije podsetim na moju omiljenu latinsku sentenciju, Ignoramus et ignorabimus :) ), jer kao nepopravljivi snob nemam utisak da neko sa onakvom frizurom kakvu nesretni Radoš ekshibira ima išta bitno da mi kaže, :)) a Glogovca ne marim još od davnih dana pre (hmmmm... :) ) već skoro dvadeset godina kada se u jednom legendarnom, danas, nažalost, odavno nepostojećem klubiću, umalo nismo pobili zbog neke obostrano stupidne i nadobudne diskusije o pozorištu (i tada je bio prilično pretenzciozan i plitkouman lik, a ja potpuno jednako bezobrazan kao danas :) ), ali uglavnom delim Aleksandrovo mišljenje, da je svaki doprinos potiskivanju decenija komunističkog ispiranja mozga i demonizacije ravnogorskog pokreta dobar, pa makar, kao što stavovi par uvaženih kolega komentatora naznačuju, i u pomalo "špansko-turskom" modusu :)) S druge strane, i šumadijska junačina, kome i samo poreklo već gotovo da garantuje nekakvo arhetipsko srpstvo, :)) g. Janković takođe ima potpuno pravo kada ukazuje na opasnosti od licemerne sabornosti u kombinaciji sa ksenofobijom, tako karakteristične za fušere poput Glogovca i ljaljane poput Bajića, da i ne trošimo dragocene reči na mnogo grđe specimene kojih je Moesia Superior puna kao ona škola gde niotkuda vrata đaka, a iz školske kuhinje kulja gust crni dim :)) I da zaključim, ima tema što čak i od sirotog, starog Speakera, koji svoj pedigre vuče još od onog crva sumnje u stanovitom plodu s drveta poznanja dobra i zla, nekako naprave odurnog aminaša i četvorocevnog čaršiliju koji se sa skoro svima pokorno slaže, ali to je i njemu i svima vama zaslužena kazna kada trošite neurone na Nebojšu Bajića, Radoša Glogovca i Transdnjeprovlje, ne, pardon, Vaziristan, ne, pardon Zeldu, ne, pardon, Srbiju... :)))

andrijapfc said...

Serija je negledljiva. Gledao sam deo prve epizode i deo druge, i jednostavno se to ne moze gledati ljudi.

To je selo gori a baba se caslja preliveno scenografijom serija Zdravka Sotre. Simovic koji place sto mu se Hitler ne javlja, priglupi srpski seljaci koji gledaju u nebo dok nesto briju sa dijalogom "sta je? bruji! ma bruji ti u glavi! nije! ene ga! gde? sta? pa tamo!" itd. Kralj Petar II koji gleda sa tugom u ocima u sliku svog oca, nakon sto ga je od prehlade spasao njegov lojalni batler koji mu u sred bombardovanja nosi papuce...ja se bojim da ce nesto sto je moglo da bude jako dobro i korisno da se pretvori u opstu sprdnju, a razlog je jedan covek: Rados Bajic. Sad, mozda ja gresim, i selo gori... je bilo popularno, pa ce mozda biti i ovo.

Inace, ovaj prvi ciklus "dramske trilogije" ja bi nazvao "Srbija gori a Draza se ceslja" (jer je toliko dinamicno da se do Draze dolazi u 4., 5. epizodi) a drugi (koji valjda treba da se zove "Uzicka republika") bi nazvao "Tito se opet zeni".

ziggy said...

"sta je? bruji! ma bruji ti u glavi! nije! ene ga! gde? sta? pa tamo!"

Te scene su fantazija: srbska porodica priprostih ali zato srčanih kosmajskih rednecksa, supstanca četništva, trči poljem zadivljeno gledajući u nebo i svih komada 5-6 viču: "aeroplan!", "aeroplan!"... Piš.

Nepunoletna srbska kraljevka duša njkv Aleksandra II uspešno je integrisala sve, u rasponu od kretenizmaa do gospodstva i staračke mudrosti, englezi -- šta bi drugo bili -- podmukle varalice a sveopšte srblje do moronizma naivan svet, ali zato dobar i ispravan! eh da nije sudbine klete i velikih sila...

Ako starog Speakera starost nije prikovala za posmrtnu postelju, valjalo bi da odvoji neki minut luxuza i iskopa na youtube ono za šta agituje. Ako je, pak, u teškom stanju, nije šteta, umreće od smeha :p

ovim tempom četnička filmografija će do zlate petković i dragana nikolića dogurati ne za 30 godina koliko je komunistima trebalo, nego za jedno 300, ako i tad.

fg said...

"Cetnicka filmografija" - da li se smejati ili plakati na ovo?

ziggy said...

smejati se, naravno.

još malo na istu temu

Anonymous said...

Људи који не гледају серије друге очекују баш од ове да се разликује од... серија :)

Серија к'о серија... Жалосно је то што тај јавни сервис отима новце људима за бедну услугу па кад и снима серије о ЈВуО.

Наравно да не може бити никакве "четничке филмографије" обзиром да би се радило о истој, 'партизанској' филмографији само у другим униформама.
Читаве генерације су надојене млеком тоталитаризма и једино што знају да се ботовски крећу у познатој матрици, у ономе што постоји.

Шта би било да су те новце употребили да пронађу мртве, пристојно их сахране и врате људима имовину? Вероватно правда - зато серија!

Једина добра је ствар што чак и та серија нагони свакакву гамад да прикаже своје право лице.

ziggy said...

Наравно да не може бити никакве "четничке филмографије" обзиром да би се радило о истој, 'партизанској' филмографији само у другим униформама.

Nominalno, ova serija se bez problema može zavesti u nešto što bismo nazvali četničkom (ili neočetničkom) filmografijom, kakogod.

Međutim, i moja teza je identična, tj i ja tvrdim da su podele na partizanske i četničke "veštine", pa i filmove, danas i sada izrazito veštačke i u velikoj meri naduvane, zapravo izmišljene. Ali ne zato što su partizani nekako "inficirali" četnike pa su se ovi zarazili i pokvarili, već zato što iza i jednih i drugih stoje identična nastojanja. Prvi su stvarali Samoupravnog čoveka, drugi nameću standard za Pravog srbina.

Lazar je gore primetio kako je serija u pojedinim momentima čudno spora, tj da se scene razvlače i pripisuje to režiserskoj nesnalažljivosti. Radoš, sa sve frizurom koju ima, zanatski nije loš režiser (u smislu: kao što ni za narodne pevaljke ne možemo reći da ne umeju da pevaju); ko je gledao, mogao je da primeti i kada se razvlačenje dešava: to se dešava u segmentima kada režiser eksponira mesto u seriji i pokušava da poduči auditorijum šta je, kakav je i kako se ponaša "Pravi Srbin".

Tako, na primer, svaka scena koja sadrži srbodomoljubnu pesmu uredno traje dok se zadnje slovo stiha ne otpeva bez obzira na broj strofa a glumci, pošto nemaju šta da rade svo to vreme, poziraju patriotski u duhu te pesme i svi 24/7 brinu samo o Srbiji i srbstvu. To su mesta koja su namenski napravljena da budu kasnije ponavljana u svrhu pranja mozgova u formi nezavisnog klipa.

To možda i ne bi bio toliko uvrnuto da se dešava deceniju-dve nakon događaja, problem je što se cela ova šarena laža događa ne da bi se dovelo u pitanje partizansko viđenje stvari (što treba prilično bespoštedno činiti), već da postavi novu fikciju koju ćemo nazivati istinom.

U seriji je generalno, veoma pretenciozno, zastupljen dokumentaristički duh, međutim, faktografija se skandalozno i veoma turbofolkovski montira. Likovi su jezivo neizgrađeni ali to i nije bitno jer serija prodaje površno vaspitanje - pokazati kako se dobar Srbin ponaša a takav je samo neiskvareni seljak: da se kaže "pomoz bog" pri susretu, da se brzo prekrstiš i zineš kad je nešto čudno, da se ponaša "prirodno" na nivou životinjčeta, narodski njačeš itd, jer videli smo da svako ko se u seriji pojavljuje a ima bilo koju višu poziciju u društvu (a nije vojnik) je, zapravo, podli degenerik. Kralj je, odouše, prikazan kao degenerik omaškom, iz silne želje da se prikaže kao izuzetan.

Anonymous said...

@ziggy
Unosi se zabuna sa terminom "četnik" jer nije jasno šta oni koji ga koriste pod njim podrazumevaju. Posleratna državna propaganda je pod time podrazumevala srbsku verziju ustaša. Medjutim, pod "četnik" se vode najrazličitiji ljudi a sam termin označava gerilu koja odmazdama i osvetama stvara ravnotežu za preživljavanje. Sa druge strane, davanje isključivo srbskog sadržaja nečemu što se zove jugoslovenska vojska u otadžbini deluje prilično absurdno mada sam gledao samo prvu epizodu te nisam dovoljno upoznat da komentarišem sadržaj i režiju serije.
Izgleda da Ivan Janković u pravu kada kaže, parafraziram! da ti ljudi jednostavno ne kapiraju a ja bih ponovio da je to zbog kaveza iz koga još nisu izašli.

Da se serija finansira privatno sve bi bilo pitanje izbora i slobode govora ali ovde se postavljaju mnoga pitanja.

Anonymous said...

Uzroci cele lakrdije koja se dešava na ovim prostorima je kolektivizacija zločina ali ne "spolja" nego "unutra" a ova je pak posledica moralnog pada stanovništva. "Lažni gradjanski moral" a pre svega SAVEST su neprijatelji totalitarnih režima.
Istina, pravda, pomirenje ili ispovest, pokajanje, iskupljenje i oproštaj su preuzeli nekakve nvo izgmizale iz skuta totalitarizma i otvoreno se borile protiv koncepta koji je u svojoj osnovi hrišćanski argumentacijom sile a ta je argumentacija u najmanju ruku makijavelistička.
Logika je skrivanja, sprečavanja otkrivanja istine personalna. U toj logici leže mnogi odgovori od kojih su neki toliko groteskni da u potpunosti oslikavaju prirodu režima koji živi i životari na ovim prostorima.

ziggy said...

nema tu mnogo zabune jer, za početak, nešto što se zove "ravna gora" i što emituje tako jak pozitivan emotivni naboj prema tom pokretu se ne može svrstati ni u šta drugo sem u četnički opus. druga je stvar što se radi o ulizištvu i hipokriziji pa to ostavlja neprijatan utisak ali, kao što ni "slavicu" ili "bitku na neretvi" sigurno ne bismo svrstali u četnički opus, tako ni "ravnu goru" nema potrebe gurati u "partizanski"... to bi valjda bila prva podela. druga bi, a vidim da se oko toga manje-više svi sem možda aleksandra do sada slažu, je: fikcija.

što se mene tiče, ovo nije ni partizanska, ni naučna, već četnička fantastika. problem sa serijom je što se do te mere oslanja na predrasude stvorene u devedesetima da ona ni ne pokušava tu nešto da objasni ili unese bilo kakav kritički osvrt ili notu u javnu debatu (a obećavali su sve: od "objasniti" do "katarze").

Anonymous said...

@ziggy
Serija može da se zove i "Jajce" a da govori o kokoši, na pr :)
Sloboda govora je, valjda, neupitna. Ali kada država finansira nešto subjektivno poput umetnosti, onda se javljaju pitanja i otvara prostor za različite interpretacije. Zato su "slavica" i "ravna gora" suštinski iste jer koriste ISTE metode. Nije ni "slavica" partizanska već boljševička filmografija jer nije ratna per se nego ideološka, državna.

ziggy said...

sloboda govora i nema naročite veze sa našom malom raspravom jer ona ne isključuje postojanje kriterijuma.

ali dobro, hajde, neka bude da je "ravna gora" partizanski film kad si toliko navalio al' mene nećeš u to ubediti pukom slobodom govora :D

Anonymous said...

Ima tih umetnika koji smatraju da njihova sloboda nema absolutno nikakve veze slobodom govora. Obično nose neke insignije i finansiraju ih poreski obveznici posredstvom uprave ali to ne može biti pitanje demokratske debate i odluke.

Sve države imaju, u manjoj ili većoj meri problem sa istorijom. Obično državni projekti filmografski imaju više veze sa budućnošću nego sa prošlošću jer za ono što se desilo manje mare nego za ono što se želi biti.

ziggy said...

miss wet shirt partizanštine su svakako JBT i 7 sekretara SKOJa dok su bili živi, prvoborci i razni komesari. Jedno je sigurno, ti danas nisu na na vlasti jer ovi koji jesu, veoma vole da se smeste u kontekst četnika.

Ispada nekako čudno da svi znaju da nešto nije četničko (npr ova serija), ali ne znaju tačno šta četničko jeste. Mogu li saznati ko je tačno miss wet shirt četnicizma u Srbiji: je li to Draškoviću Vuče koji je toliko guslao na temu, Nikoliću Tomislave koji je i kokardu i kašiku uredno nosio svuda sa sobom, Šešelju ili Koštunica Vojislave, Joviću Mirko... dakle, KO; pitam, jer po meni svaki od pobrojanih je zaradio svoju titulu, ma koliko se to ljudima nedopadalo. TO je realno stanje četnicizma, sve zajedno sa kulturnom produkcijom poput "Ravne Gore". Ostalo je fantazija.

Anonymous said...

Toma je predstavnik 'četnicizma'? :)
Moguće, moguće...

Vladimir said...

@MMM

"Шта би било да су те новце употребили да пронађу мртве, пристојно их сахране и врате људима имовину? Вероватно правда - зато серија!"

Treba pronaći mrtve, sahraniti ih, vratiti ljudima otetu imovinu. Prostije kazano - treba izvršiti kontarevoluciju. Ali avaj, ako neko neće to da učini, onda moramo biti zadovoljni i malim pomacima. Pravda je spora ali dostižna. Sloboda se teško i sporo osvaja. Evo, konkretno pitanje za Vas. Šta ste Vi konkretno učinili da bi se izvršila kontrarevolucija u Srbiji? Osim što pišete komentare na ovom blogu.

Anonymous said...

Onog trenutka kada revolucija stane, počinje kontrarevolucija :)

ziggy said...

Ravna gora pobediti mora i druge bajke...