Pages

18 July 2013

Nove ideje za novi identitet DS

DS je izašao sa još jednom idejom koja je je nastavak politike koja ovu stranku gura u pravcu teške levičarske demagogije i meni se čine u politčku istoriju Srbije. Mene su pozvali iz nekog razloga da im budem dekor na tom skupu, nisam stigao iz nekih poslovnih razloga da kažem šta mislimo tome, ali sam u pismenoj formi poslao odgovor koji je i u ovom postu. Preskačem jedino deo gde sam tvrdio da niko neće da kupuje od DS ono što već godinama nude drugi etablirani demagozi, pa makar ih pojačao najopasniji prodavac ekonomske magle gospodin Katić.

***

Kada je reč o efektima, set mera 1 bi doveo do toga da bude još manje plasmana u privredi. Banke mogu i da povuku svoje plasmane iz Srbije. Ono što banke ne mogu, to je da žmure na rizike. Kamate neće pasti u momentu kada se ruše najveći dužnici bankarskog sektora. Banke već sada u suštini imaju velike potencijalne gubitke koji će se ogoliti na ovaj ili onaj način i neće imati hepiend na kraju. Očekivati da će neko da sipa pare austrijskih, nemačkih ili drugih penzionera u firme koje su rizične je nerealno, kamate će pasti kada mi od Srbije stvorimo uređen sistem. Do tada jako teško. Mere tipa inflacija + marža su prejednostavne, svaki plasman ima svoj rizik, obavezna rezervisanja i još ponešto. Jedna greška i vi morate da 5-6 plasmana odradite da biste bili na nuli.  Kako bilo, ovakve mere bi dovele samo do još  manjeg obima kreditiranja, a eventualno bi banke kroz još jedan krug pokušale da spasu svoje plasmane u firmama gde su se već zaglibile, što one ustvari i rade. Ako baš hoćete da se ovaj proces gde niko nije srećan završi, banke treba da tamo gde nema nade da se u dogledno vreme stvari poprave uđu u vlasništvu i same kusaju svoje odluke.

Za stambene kredite ne znam kako mogu biti niži nego sada.

Kada je reč o drugom paketu mera, većina banaka i koristi srednji kurs NBS. One koje ne koriste bi trebalo da budu kažnjene na tržištu, valjda. Na klijentima je da se informišu, kredit nije kupovina paradajza. Kada je reč o bankomatima ne vidim ijedan razlog zašto bi neko ko je klijent druge banke mogao za sitne pare da koristi usluge druge banke. To je kao da kupim godišnju kartu za skijanje na Zlatiboru, a da hoću da se za iste pare skijam na Kopaoniku. Ne ide. Bankarske provizije uopšte nisu tako visoke, a pogotovo ne 1000 dinara na nivou domaćinstva, ali bi klijenti mogli da krenu da koriste e-banking. Kada uđu u banke oni uzimaju vreme nekoga ko od toga treba da zaradi platu. Kod kursa je ista stvar, banke koje imaju bolje kurseve bolje prolaze u masi. One koje imaju visok spred za građanstvo ustvari ne žele da se smaraju sa sitnim transakcijama. Za to postoje menjačnice. Trošak za obradu kredita možete odmah ukinuti i on će vam se pojaviti u za neki promil višoj kamati. Troškovi se ne ukidaju sekirom. Privremena otplata kredita je za banku isto što i kada biste vi nekome rentirali kuću na pet godina, a on posle tri godine kaže, ja nešto ne bih da i dalje rentiram, odoh ja svojim putem, a vi onda morate da smislite kome da izdate kuću u te dve godine. To košta.


Kada je reč o sistemskim merama tu imate punu podršku za prve dve. Pare koje su otete kroz nezakonito povećanje fiksnog dela moraju da se retroaktivno vrate. Subvencionisanje kamatnih stopa treba u potpunosti ukinuti jer se najčešće država zaduži kod banaka da bi subvencionisala kamatne stope na kredite koje privreda vuče od banaka. Meru tri će banke lako zaobići tako da je bez veze, a i sama mera je bez veze jer smisao svakog posla je da zarađujete, ako banke ne mogu da plasiraju sredstva nije tu problem do njih. To je kao da kažnjavate prodavca zato što nije uspeo nešto da proda. Mera 4 će najbolje uspeti ako to budu radili portali koji su privatni i koji se već sada lepo razvijaju. I ti saveti treba da koštaju nešto jer valjda znanje ima neku cenu na tržištu.

12 comments:

Anonymous said...

Izborna skupština Gradskog odbora SUBNOR-a

arslan said...
This comment has been removed by the author.
arslan said...

Mislim da vise nema smisla komentarisati stavove Djilasa. Jeste da daje teme za pisanje, ali unizava svaku analizu.

Jovan said...

Dobar tekst.

Ne kapiram sta misle kod trece sistemske mere. Da drzava udari penale na pare na koje narodna banka vec placa lepu nagradu na ime kamate (referentna stopa minus 2.5%, trenutno 8,50%)?
Tih 2.5% su vec penali, nek ih samo povecaju ako misle time nesto dobiti. A mogu dobiti samo to da ce banke drzati manje viska dinara.

Za prvi paket mera, posledica bi bila i smanjenje kamate koje banke placaju na depozite. Zato treba da se upotpuni set mera tako sto ce da se propise da banke ne smeju da smanjuju kamate koje placaju za depozite. :)

Ima tu milion detalja, al sustina je da drzava usisa sav visak kapitala praveci deficite, pa privreda i gradjani placaju kapital skuplje.

Sto je jos gore, sav taj dug ce posle privreda i gradjani ionako vracati ili beskrajno servisirati.

Na kraju i malo ideologije, jedina prava mera je da se propise da budzet ne sme da ima deficit, sve drugo je jalovo. :)

Vladimir said...

@Mad Max Manus

Meni je ovaj Đilas oduvek bio sumnjiv tip. Verovatno zbog prezimena.

Speaker said...

Lepo ste im to, s oproštenjem, zavukli, :) Aleksandre, ali to ne menja činjenicu da je ne više tako mlađani izdanak crnogorske komunističke familije izgleda rešio da DS do grla uvali u već prenapučenu kaljugu socijalne demagogije i jeftinog populizma, što će i ono malo normalnog sveta što je do sada, mahom iz očaja, glasao za njih, zauvek izlečiti od te degutantne navike :)) Ako, recimo, vi, Ivan i Marko ne daj bože (ne daj bože zbog dugoročne perspektive vaših smrtnih tijela i besmrtnih duša, inače bi u odnosu na Đavolovu Prćiju i njenu pučinu, to, prirodno, bio sevap :) ) ne osnujete neku stranku, rekao bih da na sledećem prebrojavanju kuglica ona moja, crna, :) definitivno po prvi put odista ide u ćup Crnih Ugara :))

Vladimir said...

@Speaker
A zašto mi sa TR-a ne bismo zaista osnovali stranku? Probamo, pa šta bude. Jednom se živi. :)

Speaker said...

@Vladimir
Vladimire, pa baš zato :)) Ja sam se te napasti oslobodio (a muharike? :) ), to jest ne živim u Srbiji, a iz te pozicije, ako nečim niste primorani da se u njoj zadržavate, ova zemlja se javlja kao izrazito loša investicija: čak i kada biste uspeli da dođete na vlast sa apsolutnom većinom i primenite najbolje moguće recepte za organizaciju privrede i društva, ostaje problem ekstremno lošeg obrazovnog (a posle decenija iseljavanja najinteligentijih, po svojh prilici i mentalno-genetskog) kvaliteta populacije i katastrofalne kulturne matrice, koja je, doduše, promenljiva stvar, ali te promene zahtevaju ogromne investicije i popriličnu surovost i, čak i ako su uspešne, relativno dugo traju. To sve ako zanemarimo aktivnu do ubilačku opoziciju velike i dobro organizovane mafije koja poslednjih sedamdesetak godina eksploatiše tu državu i odlično živi od toga, i čiji bi značajan procenat, da biste nešto uspeli da uradite, vrlo verovatno (setite se Zorana Đinđića, koji nije baš dobro shvatio s kim ima tu čast i to ga je koštalo života) bilo neophodno fizički likvidirati, što opet povlači razne međunarodne i unutrašnje komplikacije, itd, itd... Jednom rečju, ćorav posao, za koji u Srbiji ne postoji kritična masa zdravog i pametnog sveta jer konstantno odlaze, a nikom ko se iz onog mulja uspešno iščupao ne pada na pamet da se vraća i opet petlja sa kriminalcima na vlasti i oko nje i fukarom koja je, ako ćemo pravo, potpuno zaslužila sve što je snalazi.

Vladimir said...

@Speaker
Pročitao sam svoj predlog. Glup je. :)

Aleksandar Stevanović said...

Vladimire,

paradoksalno je, ali da Srbiju promeni ima smao sanse neko ko debelo slaze najveci deo svojih biraca i to onih sa kojima niste bas u praksi kucni prijatelji, posebno ako volite ovaj blog. Na primer, gospodin Vucic je iz te price i sada moze da im radi sta hoce, ali, avaj, njegovi kadrovi su tog kvaliteta da ne mogu uspesno da vode jednu osrednju monokulturnu zemljoradnicku zadrugu sa proizvodima gde je garantovan otkup po netrzisno visokim cenama. Da nas resi Kosova to moze, da povede stoku u EU takodje, ali za ono sto je malo kompleksnije, tesko. Drugi slucaj je bio Djindjic, sustinski socijalista, ali resen covek, sa malo cudnim prijateljima. Sam po sebi nikada ne bi dosao na vlast, ali sakrivsi se iza jednog notornog stetotcine po meri naroda i u drustvu necega sto podseca na ljudsku menazeriju je nekako poceo konkretno da radi i znate kako je prosao. Naravucenije, ja se uopste ne brinem da bi presli cenzus, posebno u koaliciji sa srodnim strankama, ali sta dalje? Zivot je lep da bi ga posvetili skidanju majmuna sa grane, posebno kada se majmuni tako cvrsto drze na istoj, a ako hocete da zaradite nesto od te politike (a valjda normalan covek to zeli), onda je lakse da majmune ostavite majmunima, povremeno im bacite koju bananu, povremeno ih odalamite motkom za njihovo dobro i uposlite ih da rade za vas. Za to vam ne treba nova stranka, skoro svaka postojeca vam to nudi bez da se mnogo naprezete.

Aleksandar Stevanović said...

I trenutno u medjunarodnoj zajednici nema nekog posebnog sentimenta za skidanje Srbije kao drustva sa grane, pa tako ni za stvaranje stranka koje bi to radile. Svet je zadovoljan sto neko konacno uklanja smece koje gusi periferiju EU, a sta ce biti na smetlistu je mnogo manje bitno. Jednostavno im je pun kofer slatkorocivih EU likova iz Srbije koji su samo znali da lazu kako zinu, uglavnom sitno lopovski za koji milion, ili malo krupnije ali preko ledja samih gradjana Srbije. Doduse uverice se da su slicni ljubitelji istine i sada na vlasti, ali u poredjenju sa proslom vladom ovi treba jos knjiga barona Minhauzena da napisu.

Vladimir said...

Aleksandre, hvala na iscrpnom odgovoru. Ponekad se unervozim, pa mi svakakve gluposti padaju na pamet. :)