Pages

27 July 2013

Kralj sunce i njegove sluge

U Španiji je upravo vlada donela "kraljevski dekret" kojim se uvodi porez svakome ko "ilegalno" pokušava da koristi sunčevu energiju za sopstvene potrebe, recimo stavljanjem sve jeftinijih solarnih ploča na krovove. Porez je dovoljno visok da svakom ko bi hteo da instalira sopstvenu solarnu poloču čini mnnogo isplativijim da kupuje struju od postojećih dobavljača. Što je verovatno sve što treba da znate o razlozima za ovaj porez.

Interesantna je evolucija načina na koji su socijalno odgovorne vlade kroz istoriju štitile svoje proizvođače ugrožene nelojalnom konkurencijom sunca. U 19 veku francuska vlada je po rečima Frederika Bastiata bila suočena sa peticijom proizvođača sveća da se zabrani korišćenje sunca, nametanjem obaveza vlasnicima "stambenih objekata" da postavljaju zavese, roletne i druge zamračivače. Danas španska kraljevska vlada zabranjuje postavljanje solarnih ploča da bi zaštitila hidro-elektrane i proizvođače i distributere prirodnog gasa. Jedina razlika je u napretku tehnologije, logika je ista. I da, umalo da zaboravim, Bastiatova "peticija proizvođača sveća" je crnohumorna satira na račun protekcionizma, dok je španski "porez na sunce" stvarnost.

6 comments:

kanura said...

Bastiat je pisao satiru ali posle 200 godina ta peticija nije vise satira. Stomak mi se prevrnuo kada sam citao, jer se to sve sada desava.

Postoji njegova knjiga "Ono sto se vidi i ono sto se ne vidi" prevedena na "nas".

Speaker said...

Niko razuman ionako nema nikakve iluzije o kriminalnoj prirodi sadašnjeg socijalističko-ljudskopravaškog režima u Evropi, ali ova vrsta budalastih rupa u gebelsovskoj propagandnoj zavesi EU, kroz koje i budala može da nazre realno stanje stvari, ipak je, s obzirom na prosečan kvalitet populacije, uvek simpatična i dobrodošla. A o Rahojevoj i sličnim "desnim"/"konzervativnim" vladama u EU, koje su mahom hrišćanski (nacional-)socijalisti sa krivotvorenim ausvajsom, mogu da kažem da je ta vrsta gamadi možda još i nemoralnija od otvorenih socijalističkih i komunističkih grobara slobode i prosperiteta sa kojima makar odmah znate s kim imate posla, jer za manje bistre ljude svojim lažnim predstavljanjem podržava iluziju da na evropskoj političkkoj sceni, mimo par časnih izuzetaka poput UKIP ili slovačke Slobode i Solidarnosti, postoji išta osim nekoliko ne odveć različitih verzija socijalizma, uključujući, naravno, i par fašističkih podvarijanti. Komično je da se jedino u Portugaliji, kod naivnih Južnjaka, koji izgleda još nisu osvojili dubinu hipokrizije potrebne da se degolisti, CDU ili neka slična udruga gorljivih štovatelja socijalne države i sličnih crvenih boleština (samo)nazovu "desničarima", politička scena opisuje bez uobičajene doze agitpropovske fikcije , pa su najveća "leva" stranka u lokalnom socijalističkom spektru prosto socijalisti a najveća "desna", sasvim precizno, socijaldemokrati :)))

Leone said...

Nisam uspeo da nađem neki 'ozbiljniji' izvor za vest, pa ni na sajtu Sekretarijata za energetiku Španije, pa ako se neko bolje snalazi sa španskim, zamolio bih ga da me uputi na odluku o uvođenju ovakvog poreza.

elCoyote said...

@Leone
Španska verzija i
Prevod

Via Mish

Vladimir said...

Na pitanje koja je to snaga koja može da pobedi komunizam, Đilas (Milovan, ne Dragan!) je odgovorio da to može učiniti samo fašizam. Španija se tridesetih lomila između fašizma i komunizma. Očigledno je da su neke nacije osuđene na kolektivizam, svejedno bio on levog ili desnog tipa. Mada, verovatno je bolje po Špance što je umesto nekog staljiniste na vlast došao Franko. Pretpostavljam da se on, ako ništa drugo, barem sunca plašio nije.

Leone said...

Gracias Coyote!