Pages

23 May 2013

Marš poreskih obveznika

Libek organizuje festival poreskih obveznika. Svaka čast na praktičnoj demonstraciji liberalizma, nadam se da će sva četiri dana biti jednako dobri i da će uspeti da privuku medije da pokriju događaj.

12 comments:

pest said...

Da li Libek, kao i vecinu "srpskih" NGO, finansiraju poreski obveznici Sjedinjenih Drzava?

andrijapfc said...

Odlicna inicijativa. Videcemo sta ce biti od toga

Aleksandar Stevanović said...

Ajde da ja budem indiskretan prema mojim saborcima, uglavnom ih finansiraju poreski obveznici Nemacke i to nije neka tajna. Ali duga je to prica, koja pocinje principima finansiranja politickih partija u Nemackoj koji su postavljeni pre vise od 60 godina...

Pavle Mihajlović said...

Ali da dosta novca se dobija i od poreskih obveznika SAD

pest said...

Koji je stav liberalizma, teorijski, po pitanju finansiranja politickih partija iz inostranstva? Koliko ja znam, to je zakonom zabranjeno na Zapadu. Znaci, finansiranje politickih partija, ne NGO-a.

Vladimir said...

U Srbiji nikako ne dolazi do predugo željenih reformi, između ostalog, i iz tog razloga - sve vrvi od domaćih izdajnika i stranih plaćenika. Ili ako hoćete može i ovako - sve vrvi od stranih izdajnika i domaćih plaćenika.
Finansiraju se feministi i feministkinje, borci za prava životinja i borci za prava ljudi, borci protiv fašizma i borci za fašizam, borci za LGBT prava i borci protiv LGBT prava... Što bi rekao Mao - neka cveta hiljadu cvetova. I cveta ih hiljadu, ali nijedan ne miriše svojim mirisom.
Inače, ja sam budžetski korisnik Srbije. Dakle spadam u domaće plaćenike. Želja mi je da postanem strani plaćenik, te bih iskoristio priliku da se ponudim nemačkim poreskim obveznicima.
Šifra: Zibel Kekili

Dusan said...

Nema dileme da je izvor finansiranja jako važan podatak da bi se znalo o kome i čemu se radi.

Ipak, stvari nisu crno-bele i zaključke ne treba izvlačiti po automatizmu.

I moja firma je devedesetih u nekoliko navrata uzela pare od Soroševog fonda (koji je finansirao i razni ološ) jer su nam se u tim konkretnim slučajevima interesi poklapali. Ipak, kad su nam ponudili da budemo izdavač neke Soroševe knjige - zahvalili smo se na ponudi i rekli da nam se baš uopšte ne uklapa u izdavačku politiku.

Koliko poznajem momke i devojke iz Libeka - za sad se odlično drže i nije mi poznat ni jedan njihov neprincipijelni potez. Ko god da im finansira projekte - veliko mu hvala.

Ipak, kao i svako drugi, moraju biti ekstra pažljivi da ne zavole svoje finansijere toliko da im to počne uticati na filozofiju i akciju. Vrlo je ljudski početi gajiti topla osećanja prema svom finansijeru i toga svi moramo biti stalno svesni.

Anonymous said...

U Srbiji neprijatelj je unutra, a ti što se bune za neprijatelje spolja, to su ljudi poput Putina, relikvije mračne prošlosti komunizma, koji bi da večno vladaju koristeći tajne službe kao političku policiju.
Anonimni pest, pitaš se ko finansira Libek a ne pitaš se zašto nema lustracije? Možda češ baš ti da izađeš na naslovnoj strani novina kao saradnik službe.
Inicijativa Libek-a u interesu je zdravog tkiva populacije, a nečiji interes je drugome pretnja, i kako ne može istovremeno postojati i dan i noć, tako i mračne sile prošlosti ne mogu sakriti svoje ružne njuške kada se protive blagostanju i dobrobiti građana Srbije.

Marko Paunović said...

pest,

Sto se mene tice, nemam apsolutno nista protiv da politicke stranke primaju novac iz inostranstva, ako imaju obavezu da to istaknu u svom izvestaju o finansiranju.

Alternativa, da im to bude zabranjeno je, po mom misljenju, em pogresna, em nesprovodiva.

Recimo, zakonom se zabrani KGB-u da finansira domace stranke. Ali, sta sprecava KGB da prebaci milion dolara nekoj domacoj firmi, koja ce onda dati pare stranci? Nista. Pa, zasto bi se onda to radilo?

Yadranko said...

Dusane cista 10tka! Izmedju ostalog, financiranja iz budzeta ove ili one drzave je mac sa dvije ostrice. Oni koji se tako financiraju gube moc lajanja protiv svih ostalih koji doje budzetsku sisu, jer u protivnom bi ispali hipokriti. A posto je nametnicko sisanje budzeta jako veliki problem u svakom drustvu, libertarijancu nije bas pametno da na ovakav nacin sam sebi zatvara usta.

jouissance said...

Bezveze sto ovo nisam videla ranije :/

Pest, Vladimir:
Da imate neku "principijelnu" zamerku u vezi sa finansiranjem iz inostranstva, tipa, "nelogicno je da se neko zalaze za smanjenje troskova drzave, a da istovremeno uzima pare od neke druge drzave, koje bi u svojoj drzavi tvrdio da se trose nenamenski" pa ajde da razumem.

Ne, nastup je na nivou komentara iz Blica koji udara na sve srpske frustracije o nekom dirigovanju iz inostranstva. Ja mogu da se kladim odmah sad da domace pare (bilo cije), donose neizmerno vece dupeuvlacke i ideolosko-poklonicke obaveze nego bilo koje inostrane pare.

A da ne pominjem srpsku crkvu koja finansira Dveri i ostalu bagru, ali ne, to je oooKKK posto su to sveti srpski dinari?

Vladimir said...

Zaista je bezveze što ovo niste videli ranije.