Pages

14 January 2013

Marks je bio u pravu

Uobičajeno socijal-demokratsko viđenje države je kao agenta u službi materijalno lošije stojećih slojeva. Država je navodno tu da bi peglala velike razlike u materijalnom stanju, odmagala bogatima i pomagala siromašnima. To nije samo socijal-demokratsko već apsolutno dominantno viđenje države danas. I konzervativne partije misle da država to radi, samo što imaju preferenciju za malo manje preraspodele.

Milton Friedman je upozorio da u praksi to ne bude uvek tako. U realnosti, politički proces dovodi do toga da politički značajna srednja klasa bude ta koja od države dobija najviše, dok su malobrojni bogati i mnogobrojni ali neuticajni siromašni slojevi oni koji sve to plaćaju. Međutim, čini mi se da je u zapadnom svetu danas to sve manje slučaj i da se situacija preokrenula. Srednja klasa je neto finansijer, dok su najbogatiji i najsiromašniji neto dobitnici.

Treća teorija države je marksistička. Marks je video državu kao puko oruđe kapitalističke klase za očuvanje sopstvenih interesa. Malopre sam video dve vesti, jednu o nastavku građevinskih subvencija, drugu o pomaganju IT sektora i mislim da je u konteksu ovakvih stvari koje se stalno ponavljaju, marksistička teorija ona ta koja najbolje objašnjava državu u Srbiji i drugim zemljama. Danas ne može govoriti o kapitalističkoj klasi u onom ranijem, pozitivnom, stvaralačkom i buržoaskom smislu, već se radi o burazerskom i "crony" kapitalizmu, ali država je velikim delom ništa drugo nego oruđe za unapređenje tih interesa. Još bolje je to objasnio Franc Openhajmer, ali suština je slična.

9 comments:

Navuhodonosor said...

IT sektor kod nas je imao svoj najveći rast u vreme nazadne Koštunistanske Džamahirije (2004-2008), IT tržište je naraslo sa 250 miliona evra (2004.) na 545 miliona evra (2008.)

Vladimir said...

Ja nikako ne mogu da napravim razliku između marksizma i fašizma. Ako neko može da mi pomogne - hvala unapred.

Marko Paunović said...

Ja mislim da je tesko tvrditi da je subvencionisanje stambenih kredita dokaz burazerskog kapitalizma, ja bih rekao da je bas obrnuto. Jednostavno, radi se o programu od kojeg mnoge porodice i mnoge gradjevinske firme imaju neke koristi.

Da bi se nesto smatralo "burazerskim", ja mislim da bi koristi morale da budu mnogo koncentrisanije od ovoga. Recimo, Zakon o pomoci gradjevinskoj industriji u uslovima krize je verovatno bolji primer.

Ja u stvari mislim da je ovo bas dobar primer za Fridmanovu tvrdnju - radi se o ociglednoj srednjoj klasi. Vecina iole bogatih stanove nasledjuje, ne kupuje ih na kredit (a svakako ne samo oni, u zemlji u kojoj je oko 95% porodica vlasnik stana u kome zivi). :)

Dakle, ako gledas po dohotku, to su relativno bogati, ali ako gledas po imovini, radi se o relativno siromasnima.

Sto se IT sektora tice, tu nemam ni blagu predstavu o tome kako ce tacno da im pomazu, ali tesko da tu ima nekih tajkuna koji su preoteli drzavu. :)

Navuhodonosore, SVE je imalo najveci rast dok je Kostunica bio premijer (BDP je porastao sa oko 18 mlrd EUR u 2004. na oko 32 mlrd u 2008). Ja naravno ne verujem da je to njegova zasluga.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Slaviša Tasić said...

Pre par godina sam video broj tih odobrenih subvencionisanih kredita, to je bilo reda veličina par procenata populacije. Zato računam da to ne može da bude srednja klasa, mora biti gornji sloj. Nisu svi nasledili, možda imaju visok dohodak ali ne i imovinu. A i ako jesu nasledili to ne znači da neće kupiti i drugi.

Drugo, ne mora da znači da su tajkuni preoteli državu, samo kažem da je preraspodela u korist bogatih. Mada i u IT sektoru ima bar jedan poznati tajkun kojeg je država pomagala.

Marko Paunović said...

Ako vec imas neki stan (koji si nasledio), nemas pravo na subvenciju, o tome se radi. Prosto moras da doneses potvrdu iz Poreske uprave da nisi vlasnik bilo koje nekretnine, bilo gde u Srbiji. Ako jesi, nista od subvencije.

Naravno da se radi o relativno malom procentu. Ali, mislim da je tesko tvrditi da se radi o bogatima, jer ne verujem da ima mnogo bogatih koji nemaju nijednu jedinu nekretninu. :)

Sto se IT-ja tice, videcemo sta ce na kraju biti. Ako moram da nagadjam, rekao bih da ce se svesti na neku olaksicu vezano za porez na dobit, mozda i nesto vezano za doprinose na teret poslodavca.

Navuhodonosor said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

Ja se nadam da će nova vlast u Srbiji ostvariti bar približno jednako dobre rezultate u ekonomiji u periodu 2012-2017. kao Koštuničina vlast u periodu 2004-2008. i nadam se da će IT sektor ponovo imati rast kao 2004-2008.