Pages

26 November 2012

Stranac za guvernera

Naravno, ne u Srbiji, već u Britaniji:

THE Premier League’s transfer window does not open until January but George Osborne, Britain’s chancellor of the exchequer, has done some early dealing. Mark Carney, currently the head of Canada’s central bank, will be the Bank of England’s new governor, when Sir Mervyn King steps down next June.

17 comments:

Ivan Jankovic said...

...i bivsi zaposleni u Goldman Sacsu. :)

Dusan said...

Ma daj Ivane prekini više s tim teorijama zavere!

Još će ispasti da se ljudi iz Goldman Sachsa postavljaju na tako važna mesta širom demokratske i civilizovane Evrope i USA. Načuo sam i ja nešto oko Goldmana i USA, Grčke, Italije, Britanije... ali to su neozbiljne priče. Stičem utisak da ti u stvari želiš propast zapadne civilizacije i pobedu Rusa, možda čak i Srba, ali neće ti uspeti, zli cinični čoveče!

Dusan said...

Sem toga, u ovom članku u Economistu uopšte se ne spominje Goldman Sachs, a pošto je Economist ugledni časopis - to je još jedan dokaz da samo spletkariš. Ozbiljan časopis ne bi propustio da spomene tako važan detalj. Jer nije to samo evropska centralna banka, pa da je tako nešto nebitno - to je centralna banka engleske.

Dragiša said...

Ja se izvinjavam na skretanju sa teme, al' jel' može neko za nas laike da prokomentariše "Čikaški plan" (www.b92.net/biz/fokus/analiza.php?yyyy=2012&mm=11&nav_id=663498) koji je odjednom izvučen iz naftalina.

andreas breme said...

Posebna banka za sporne kredite

charlie said...

To je tako zvana slaba banka. Uradili so to u Švedskoj, Finskoj, Irskoj in sad u španjolskoj . A sada žele i u Sloveniji. Nešto o tom ima ovde: http://www.finance.si/8325030/Slaba-banka-in-upanje-na-dobre-%C4%8Dase

Slaviša Tasić said...

Dragiša,

To je rad par ekonomista koji rade u MMF-u, dakle ne stav ili preporuka MMF-a.

Ovo na B92 je prevod sa ruskog sajta koji je prepričao rad, što je dovelo do par gluvih telefona. Na primer rečenica "Da se kriza više nikada ne bi ponovila, neophodno je staviti banke pod vladinu kontrolu" je sasvim sigurno loše prevedena ili protumačena.

Što se samog predloga tiče, to je stari predlog za ukidanje sadašnjeg frakcionalnog bankarstva (to znači bankarstva gde je obavezna rezerva neki procenat, kao 5 ili 10%) i uvođenje bankarstva obavezom rezervom od 100%.

Ovdeje moj post sa više detalja o tome šta je frakcionalno bankarstvo.

andreas breme said...

Ne shvatam poentu takve banke? Da li ce otkupiti lose plasmane drugih banaka?

charlie said...

@andreas breme

Da to je poenta;) Poreznici če naplatiti slabe kredite...

Ivan Jankovic said...

Dragisa, cikaski plan je u osnovi ideja popularizovana ranije od strane nekih ekonomista cikaske skole (Fisher, Simons, Friedman) da se ukine sistem frakcionog bankarstva, i uvedu 100% rezerve na depozite po vidjenju da bis e time izbeglo stvaranje spekulativnih balona i obezbedila finansijska stabilnost. To je isto ono sto zagovaraju mnogi sledbenici Austrijske skole (Mises, Rothbard, Hulsman, de Soto) samo sto cikaski plan predvidja opstajanje centralne banke i ne predvidja povratak zlatnom standardu, te je stoga 'respektabilnija' verzija cele stvari.

Ivan Jankovic said...

A evo i mog ranijeg posta o frakcionom bankarstvu, koji daje drukcije vidjenje od Slavisinog.

http://trzisnoresenje.blogspot.ca/search?q=+frakciono+bankarstvo&submit.x=15&submit.y=9

hasd said...

Nije mi jasno kod ovog dela da se na depozite po vidjenju uvedu 100 posto rezerve, dok se sa druge strane oroceni depoziti mogu pustati u kredite. Logicno je da ce onda velika vecina stedisa stavljati stednju kao orocenu, jer ce pretpostavljam biti visa kamata, pa se samim tim nista ne bi promenilo. Zar ne?

Pavle Mihajlović said...

Hasad, kamata na depozite po viđenju bi bila negatovna t.j. Plaćali bi održavanje računa i usluge platnog prometa mnogo više

hasd said...

Pa o tome pricam. Ko je lud da stavi stednju na depozit po vidjenju, ako ce kasnije da ima manje nego sto je imao. Normalno je da ce staviti pare na orocenu stednju i ubirati kamatu.

andreas breme said...

Da ali ne mozes redovne prilive i odlive orocavati, npr. racun na koji primas platu i sa koga placas troskove...

hasd said...

Dont understand, ali nema veze

Anonymous said...

ne mora uopšte da znači da bi se plaćali niti transakcije niti održavanje tekućih računa,u sistemu 100 posto rezervi. Možda bi bankama bilo u interesu da npr svoje štediše drže besplatno i kao deponente.