Pages

25 November 2012

Siromašni i ponosni


Za razliku od političara koji uporno ponavljaju mantru da će biti bolje zahvaljujući njihovim umotvorinama, koji nemilice nalaze razloge zašto to ne funkcioniše, koji nas ubeđuju da u Srbiji i nije tako loše, patrijarh lepo i pošteno reče, ne damo Kosovo i živećemo kao i poslednjih 500 godina, teško i mukotrpno. To može da govori u svoje ime i ime SPC, ali nešto nisam siguran da mu je to pravi put za omasovljenje pastve, a u moje ime kao građanina Srbije (a verujem i velike većine) nema apsolutno potrebe da objašnjava kako je super zavet na siromaštvo.

Ova izjava je poštena, jer nam lepo govori šta nas čeka ako se okrenemo fiks idejama, barem sa stanovišta lepšeg i bogatijeg života. Lepo bi bilo i da SPC počne da taj težak i mukotrpan život pokazuje vlastitim delima, osim ako se iza vrlo očigledne suprotnosti proklamovanoj mukotrpnosti ne krije svesno iskušavanje kroz sveokružujuće materijalno. Takođe, lepo bi bilo da umesto brige o srpstvu, svetskoj politici i svetskim sudovima više brige bude posvećeno upravo onima koji su pravoslavci sa imenom i prezimenom i koji su bedni i siromašni.

Što bi rekao moj učitelj ekonomije, od države i crkve nema većih protivnika dobrog života.

12 comments:

andreas breme said...

"Ova izjava je poštena, jer nam lepo govori šta nas čeka ako se okrenemo fiks idejama, barem sa stanovišta lepšeg i bogatijeg života."


Ova izjava je daleko od postene, a te fiks ideje crkva ne primenjuje na samu sebe i svoje svestenstvo, vec 180 stepeni suprotne, tako da izjava nije postena nego licemerna. Od onih svestenika za koje ja znam, svima osim jednog je jedini i iskljucivi cilj kako da naplate sto vise para. Nikoga nije briga za duhovno stanje pastve niti za unapredjenje nekog stanja zivota najugrozenijih, tj za bilo koji oblik "popravljanja sveta", sto bi valjda trebao da bude cilj jedne crkve...

Aleksandar Stevanović said...

Ali nisu oni ni misli da se pod "nas" podrazumeva iko osim pastve.

Dusan said...

Ne bih se složio s ocenom da je patrijarh bio iskren.

Moj utisak je da se i on samo pridružio ekipi političara u perfidnom EU marketingu, a s falš tezom da nas u EU čeka bolji život, i plaši narod eventualnom alternativom - paklom siromaštva i muke poput onog od zadnjih 500 godina. Kakva žvaka!

Najslađi mi je u podučavanju moralnim vrednostima gde kaže da AKO nas EU neće - ONDA se treba setiti naše slovenske pravoslavne braće Rusa! "Pragmatičan" neki moralizam.

Da se ne bi opet Ivan Bogdanov nepotrebno ljutio, objasniću za sve one s kratkim fitiljom i filozofijom "ako nisi za Zvezdu znači da si za Partizan", da je moja jedina teza na temu spoljne politike Srbije da samo retardi mogu sami sebe osuditi na monopol tipa "EU (ili bilo šta drugo) nema alternativu".

Aleksandar Stevanović said...

Dusane, kaosto i sam znas, tvrdnja da nema alternative ili da postoje dve sto bi rekao retko tupav lik (stavljanje fantomke uz otkrivanje tetoviranih ruku je dokaz) je sama po sebi glupa, pitanje je sta nam razlicite alternative donose.
Kod SPC je sustinski problem sto ih sve zanima vise od hriscanstva.

elCoyote said...

Skoro dva milenijuma je crkva/vlastela vladala masom pomoću ideje univerzalnog greha ali sa napredkom tehnologije stare ideje blede i ne piju vodu i polako počinje da se primenjuje ideja univerzalnog duga iliti back to feudalism v2.0
Ovi naši samo pokušavaju da naprave da smo i grešni i dužni, i Kosovo i Evropa, i jare i pare.
Na primer, Kačavenda bi mogao da pomogne siromašnima i bolesnima, ako ne materijalno i duhovno onda bar sa savetima kako da se dodje do jednog i drugog.

Nemanja said...

Zasto diskriminise slovensku bracu Hrvate? :D

Kome neprijatelj treba sa ovakvima na celu. Kanda ga je Sotona licno zaposeo, ne bi li preko svoje marionete uvecao carstvo podzemno, ili ga je mozda vrbovao FSB, jer poznato je da su novinari i svestenici idealni za agente

Vladimir said...

U nekoj TV emisiji, ne sećam se više kojoj, izvesni Nikodije, stariji Srbin iz Čikaga, ustvrdio je kako se seća sadašnjeg patrijarha iz perioda posle II svetskog rata kao komunističkog aktiviste.

Milan Igrutinovic said...

Tako je i Tempo govorio USofA da ćemo "radije jesti korenje". Ispostavilo se da nije bio u pravu.

Paranoid Android said...

Ma kakva SPC, to su sve infiltrirani udbasi. Ne znam da li se izivljavaju iz licnih nagona, po naredbi ili kombinaciji oba. Kad su na sahrani patrijarha svi nosili ray ban naocare i smeskali se kao kreteni stvarno mi je doslo da pomislim da svo to izivljavanje potice iz promisljenog komunistickog plana da se urosi autoritet crkve kao moralne institucije.

andreas breme said...

Душан Бајатовић је рођен у Равном Селу код Врбаса 1967. године. Дипломирани је економиста и инжењер електронике. Налази се на челу Одбора за одбрану и безбедност. Патријарх српски Иринеј доделио му је 2011. године Орден цара Константина „за несебичну љубав и ревност према Српској православној цркви"

Vladimir said...

@andreas breme

Dušan Bajatović je dokazani filantrop i humanista. Naime, on kao direktor ne znam već čega, ima mesečnu platu od cirka 15 000 evra, pri čemu on čitavu platu poklanja u dobrotvorne svrhe. Da ne dođe do zabune, on ne poklanja baš svaku platu, to jest njemu ostaje svaka prva plata.

KREDIT said...

Pozdrav gđo/g

Želite iskoristiti kredit kako biste se izvukli iz slijepe ulice koju su uzrokovale banke odbijanjem vaših datoteka zahtjeva za kredit.
Imam znatan kapital koji može pružiti kratkoročne i dugoročne individualne zajmove u rasponu od 5.000 eura do 2.500.000 eura svima kojima je potrebna u kratkom roku.

Kontaktirajte me: damirleljak@fastservice.com