Pages

09 October 2012

Visoke kamate?

U medijima se govori o navodno visokim kamatama na depozite i dinarsku štednju. NBS je upozorila banke da ne dižu kamate, drugi pišu da su kamate na dinarske depozite "najveće u regionu".

Ali kad se pogleda kolike su te kamate, vidi se da su one ustvari vrlo niske. Nominalna kamatna stopa ne znači ništa -- treba videti kakva je realna kamata, koja se dobija kada se nominalna umanji za stopu inflacije.

Ako se gledaju realne kamate, one su na depozite po viđenju duboko negativne. Držanjem dinara u banci vi godišnje gubite, u zavisnosti od tačnih iznosa nominalne kamate i inflacije, nekih 6-10% vašeg depozita. Kamate na oročenu štednju su nešto više ali ne i posebno visoke. Opet u zavisnosti od kretanja kursa i inflacije, moguće je da i neke od njih budu realno negativne. 

7 comments:

Pavle Mihajlović said...

Meni samo nije jasno odakle ikome u NBS ideja da finansijski sektor može da se uruši zbog preteranog prikupljanja štednje? Kao banke će bankrotirati ako im daš previše para. Lud zbunjenog :)

Marko Paunović said...

Slavisa,

Pravo da ti kazem, ja ne vidim da u tekstu uopste pominju dinarske depozite, sve vreme govore samo o depozitima. Ja sam pretpostavio da se radi o deviznim depozitima.

Slaviša Tasić said...

Ja sam pretpostavljao da govore o dinarskim, ne znam zašto.

ridjobradi said...

Mislim da je Marko u pravu, verovatno misle na deviznu, dinarska stednja je zanemarljiva.

Slaviša Tasić said...

Ali nije reč o štednji, već o depozitima po viđenju, tekućim računima. Oni su većinom dinarski.

Marko Paunović said...

Slavisa,

Dolazi prva nedelja novembra - nedelja stednje. Godinama je Narodna banka davala posebne povlastice za stedne depozite prikupljene u toj nedelji. Tako smo dosli dotle da verovatno pola ukupnih stednih depozita dospeva u periodu od 1. do 10. novembra.

Prosle godine je Soskic napravio dzentlmensko-kartelski sporazum da banke ne preteruju sa kamatama koje nude u nedelji stednje. Sada NBS radi isto to, ali bez sastanka.

Poseban problem je sto najvise kamate (sasvim logicno) nude najmanje solidne banke, sto onda drzavu izlaze riziku osiguranja depozita, ali to je vec neka druga prica....

andreas breme said...

Marko, koje su banke po tebi najsigurnije a koje najnesigurnije, osim ovih tipa agrobanka, privredna banka isl koje mi ne ulivaju poverenja sta god ko rekao...