Pages

13 October 2012

Nobel za Barosa i Van Rompuja

Nobelov komitet je odlučio valjda da još uvek nije dotakao dno sa svojim dodelama nagrada za "mir". Posle čitave galerije terorista i diktatora, ili višegodišnje izborne kampanje protiv George Busha i republikanaca (Al Gora i IPCC koji su spasavali planetu od ugljen-dioksida i time svetski mir, ili Obame čiji se doprinos miru ogledao u tome da drži lepe govore, pod pretpostavkom da je tu telepromter) ove godine su odlučili da nagrade Evropsku Uniju! Ni manje ni više nego za "unapređenje mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava" Kada sam jutros pročitao ovu vest mislio sam da je neka podmetačina: dao Bog ima ih toliko, koliko prekjuče su javili da je umro Kemal Monteno, koji se onda sav zbunjen javio iz kola na putu Beograd-Zagreb da objasni da je živ i da se vraća kući iz Beograda gde je proveo dan dogovarajući se oko detalja skorašnjeg koncerta. Ili ona slatka igrarija prošle godine sa Kalemarom i njegovim nesuđenim Nobelom za književnost. Mislio sam da je i ovo slična izmišljotina.

Ali, ne, vest je stvarna. Ako je verovati rezonovanju Nobelovog komiteta, da nije bilo zajednice za ugalj i čeli, i protekcionističke sheme da se francusko tržište otvori za nemačke proizvode a nemački poreski obveznik zauzvrat finansira bankrotiranu francusku poljoprivredu, izbio bi treći svetski rat u Evropi. Adenauer i Erhard bi napravili Četvrti Rajh i krenuli odmah na topla mora (ne bi čekali Kola i Genšera i raspad Jugoslavije :)). Bau, bau. Dalje, reći da Evropska Unija unapređuje demokratiju je toliko orvelovski da izaziva osećaj mučnine: organizacija kojom upravlja klika neizabranih birokrata čiji sopstveni revizor godinama odbija da potpiše budžet zbog nezamislive korupcije, u kojoj se o najvažnijim zakonskim pitanjima, od procenta masti u jogurtu do regulacije ugljen dioksida, odlučuje direktivama istih neizabranih birokrata; organizacija koja prosto poništi rezultate referenduma ili izbora koji joj se ne sviđaju, poput recimo irskog, francuskog ili holandskog referenduma koji su jednostavno ignorisani, ili gomile južnoevropskih marionetskih vlada kojima upravljaju namesnici Evropske komisije i zapadnih banaka kojima njihove zemlje duguju?! To je njihov doprinos "unapređenju demokratije i ljudskih prava".

Da se ne lažemo, ovo je nagrada za Barosa, von Rompuja i ekipu koji se nalaze u završnoj fazi priprema za kreiranje evropske super-države, i koji su sada u maloj neprilici zbog ekonomskog kolapsa u Evropi, i narod polako počinje da se okreće protiv njihovog vrlog novog sveta, i njihove "demokratije i pomirenja". Zato Nobelov komitet pokušava da tu rastočenu crvotočnu šklopociju "evropskih integracija" održi nekako sa glavom iznad vode ovom smehotresnom nagradom. Ali, mislim da su efekti još gori nego sa Obamom: mogu da izazovu jedino podsmeh (ili nevericu).

Mislim da je sada ključno pitanje šta će da urade sa parama koje dobiju na ime nagrade? Ja predlažem da ih ulože u povećanje zarada loše plaćenih birokrata u Briselu.

9 comments:

Speaker said...

Ivane, mene ovo raduje, ova vrsta smešnih i očajničkih PR-poteza je pouzdan znak da je evrosocijalistička gamad u daleko većoj panici nego što čak i mi pretpostavljamo :))

Aleksandar Stevanović said...

A ja se smejao kada je nasa uber stoka predlagala Milosevica za ovu nagradu.Mozda mu je dodele posthumno.

VladimirV said...

"Nobelov komitet je odlučio valjda da još uvek nije dotakao dno sa svojim dodelama nagrada za "mir"."

Znači ipak više nije u pitanju "teorija zavere" :) Nobelova nagrada za mir je postala najobičnija sprdnja! Priznajem samo Nobelovu nagradu za prirodne nauke, za prirodne nauke Nobelova nagrada je mnogo relevantnija nego za društvene nauke, prijatno sam se iznenadio kada sam čuo da je ove godine Nobelova nagrada za medicinu dodeljena za otkriće iPS ćelija, ovde sam nedavno pominjao između ostalog i iPS ćelije (zbog čega sam inače bio ismejan od strane Nemanje).

Nemanja said...

Moj komentar o reinkarnaciji VladimiraV u vristavca je bio pre post-a o IPS-u => nisam se nasalio zbog IPS celija :P

Iako je kritika birokratije deluje opravdano, nipodastavanjem blagodeti ekonomske unije i monetarne unije autor nam orvelovski porucuje: Rat je mir..

Kanda je zaboravio reci Frederika Bastijata:

"When goods cannot cross borders, armies will"

Ivan Jankovic said...

Nemanja:

"blagodeti monetarne unije"

Vic decenije!!

andreas breme said...

Ivane, zar zaista mislis da je postojanje evra losa stvar?

Ivan Jankovic said...

breme, da. Zato sto je evro stvoren samo kao prvi korak ka fiskalnoj uniji. Oni su znali od pocetka, to su im mnogi ekonomisti govorili; da ne mozes dugorocno imati monetarnu uniju a razlicite fiskalne politike na nacionalnom nivou. Jedina stvar koja nije po planu je to sto cela operacija sad mora ovako navrat-nanos da se radi. Oni su ocekivali primenu oporobanog 'puzajuceg puca', korak pokorak federalizacije. Ovo sada je jedna opasna igra.

L2 said...


Izjava Klausa:"Ja mislim da je to tragična greška.Nobelova nagrada je uvek dodeljivana pojedincu za konkretnu delatnost.Dodeliti nagradu organizaciji,pri tom birokratskoj,znači izgubiti tu nagradu.Ja ne znam ko će se osmeliti da je primi."

Birokratija nagrađuje birokratiju.

Једна бирократија награђује другу.

Vladimir said...

Ja sam, kada sam perifernim vidom i sluhom detektovao vest, prvo mislio da je u pitanju neka šala.