Pages

29 September 2012

Krugman u Srbiji

Dolazi, kako dolikuje, u organizaciji bivših mladih socijalista. Ali pravite veliku grešku ako odbacite Paula Krugmana samo na osnovu njegovog ideološkog opredeljenja. Krugman je neko ko vrlo dobro razume ekonomiju i od njega se može mnogo naučiti. To ne kažem iz pristojnosti -- naprotiv, od mnogih drugih sličnih likova, kao što je recimo Joe Stiglitz, drugi najpoznatiji levičarski ekonomista na svetu, mislim da nikad ništa pametno nisam čuo.

Krugmanovi radovi i eseji pisani uglavnom pre 2000. godine su apsolutno fenomenalni. Pošto se u njima bavi međunarodnim i nešto manje makro pitanjima, u njima nema vidljivog upliva ideologije, a sama ekonomska pitanja Krugman razume i objašnjava kao malo ko. Svrstvao bih ga rame uz rame sa Friedmanom, posebno po sposobnosti da složena pitanja rasklopi na kockice, prepozna suštinu i onda to izloži razumljivim jezikom. 

Moji omiljeni Krugmanovi tekstovi, koje na raznim kursevima zadajem kao obeveznu literaturu su: Konkurentnost: opasna opsesija; Šta studenti moraju da znaju o trgovini; i Pohvala jeftinoj radnoj snazi. Prva dva su prilozi slobodnoj trgovini, uz razotkrivanje nekih raširenih ekonomskih zabluda. Treći je o klasičnom levičarskom pitanju na koje Krugman zauzima potpuno tržišni stav -- ekonomski argument, jednostavno, govori u prilog takvom stavu. Ima toga još -- gotovo sve što pronađete od Krugmana pisano pre kraja 1990-ih vredno je pažnje. 

Međutim, negde od 2000-ih, sa dobijanjem kolumne u NY Timesu, Krugman je od ekonomiste izrastao u političkog aktivistu. Ne čak ni ideologa, već u najobičnijeg partijskog ratnika. To je uzelo veliki danak ne samo njegovom ekonomskom rezonu, nego valjda i njegovom karakteru. Kada vam cilj umesto istine postane agitacija, onda počnete da pravite kompromise sa činjenicama. Tako Krugman misli da mu je dozvoljeno da bira, izvrće ili prećutkuje činjenice, sve dok je to u cilju promovisanja viših ideoloških vrednosti.

U poslednjih par godina Krugman igra ulogu tradicionalnog kejnzijanca, ekstremnijeg od novih, mekših kejnzijanaca bliskih Obaminoj administraciji. On kritikuje Obamu s leva. Fiskalni stimulus, najvažniji ekonomski potez Obame, nije se proslavio -- ali Krugmanova kritika je da je to zato jer stimulus nije bio dovoljno veliki. Šta bi bilo kad bi bilo je, naravno, nemoguće utvrditi, i Krugman tako i dalje može da tvrdi da je bio u pravu i teško ga je bilo kakvim podatkom ućutkati. 

U nekim slučajevima je poslednjih godina bio i u pravu. Ispravno je još 2008. uvideo da je okruženje izuzetno deflatorno. Za razliku od nekih poput Petera Schiffa koji su videli hiperinflaciju tu odmah iza ugla, Krugman je -- mada daleko od toga da je bio jedini, jer su i finansijska tržišta sve vreme pokazivala isto -- uvideo da je ta opasnost dosta daleko.

Sve u svemu, čini mi se da i dalje vredi pratiti Krugmana -- bar ja i dalje čitam njegov blog, mada nisam i ne nameravam da čitam novu knjigu (radi čije promocije on dolazi u Srbiju). Samo, kada sadašnjeg Krugmana pratite, korisno je imati u vidu sa koje strane dolazi -- a dolazi sa strane ekstremnog makroekonomiste, kejnzijanca i levičara. Ekstremni makroekonomista znači da on potpuno zanemaruje mikro aspekt -- recimo, sve strukturne, institucionalne, regulatorne, troškovne i mikro probleme u realnoj ekonomiji Krugman zanemaruje i misli da se sve može rešiti manipulacijom na nivou makroekonomske politike. Uz to je i ekstremni kejnzijanac, što znači da će uvek iskoristiti svaki povod da predloži povećanje državne potrošnje. I dodajte na to da je i krajnji levičar, pa njegove argumente o političko-ekonomskim pitanjima, kao što su preraspodela dohotka ili zdravstvena reforma, slobodno preskočite jer po tim pitanjima nije ništa pametniji od Fransoe Olanda ili Nensi Pelosi. Ako sa tom rezervom na umu uspete da razaberete žito od kukolja, od Krugmana se i dalje ponešto dobro može čuti.

11 comments:

Pavle Mihajlović said...

Ipak je jako teško svariti Krugmana

Srđan Mladenović said...

Slaviša, dobro je što ste objasnili Krugmanov bekgraund. Ipak, meni je vrlo interesantno objasniti i pozadinu njegovog pojavljivanja u Dačićevoj Srbiji. Naime, potrebno je objasniti zemlji seljaka na brdovitnom Balkanu da je "neoliberalni" kapitalizam mrtav, kako je opetovano izjavljivao naš vrli, novi premijer od početka predizborne kampanje. I onda lepo dovedi nobelovca, da bi se, nadaju se valjda, prekinula svaka diskusija o istinitosti te tvrdnje. Klasična provincijalna predstava. Doduše, mladim socijalistima se mora priznati da su se popravili, nekad Danijel Šifer, danas - Krugman! Malo li je?!

andreas breme said...

Da li mogu da ostavim - reklamiram jedan sajt koji nema veze sa ovom temom ali je jako dobar i moze da bude koristan?

andreas breme said...

Da ostavim link

Marko Paunović said...

Naravno....

andreas breme said...

Ma sta znam, ipak je ovo Slavisin post...:-)

Sajt moze da bude koristan svima koji kupuju auto ili ih generalno zanimaju automobili...

www.superauto.rs

vlasnik sajta je vrlo jasnog rezonovanja ne samo kada se radi o automobilima, vec mu se ponekad provuce komentar o opstoj situaciji, pa mislim da je i nas manje vise istomisljenik o politici i ekonomiji...

Inace posebno za one koji planiraju kupovinu novog auta preporucujem rubriku pitanja i odgovori a i tehnika i saveti...

Nemanja said...

Koja je razlika izmedju superauto.rs i astateoftrance.com

Zasto cika Armin nije dao naziv stateoftrance.com?

E pa zato sto on zna malo vise o preduzetnistvu, te naziv sajta pocinje prvim slovom abecede i otud ga je lakse zapamtiti :P

PS. Ukoliko je Slavisina knjiga u stampi, a niko od komentatora nije dobio primerak, naslucujem 2 ishoda od kojih mi se jedan ne dopada :D

Pavle Mihajlović said...

E pa vala valjda nešto treba platiti u životu a to je rad koji ceniš. Pa kolko košta knjiga da košta - šaljem tržišni signal da Slaviša nastavi sa radom...

Slaviša Tasić said...

Pa u štampi je, znači još nema primeraka :)

A biće nagradnog primerka u svakom slučaju, mada nije prihvaćen nijedan naslov iz komentara.

Nemanja said...

Dobro je, ja rekoh Slavisa je uzeo naslov i sutnuo sirote komentatore, koji nisu mazohisti poput Pavla da izmedju savrsenih supstituta biraju onaj sa visom cenom :P

liberalizam said...

Da li se Krugman odrekao tih tekstova?