Pages

15 August 2012

Rasime spasi se


Oduvek me fascinira Rasim Ljajić. On je deo gotovo svih vlada od 2000. godine, a kontinuitet je da se u javnosti ponaša kao dobroćudni NVO aktivista ili kao član nekog saveta bez jasnog mandata. I to je bolje od onih koji svu svoju energiju usmeravaju na još dublje ukopavanje u rupu, ali današnji intervju koji nije bio ništa posebno drugačiji od drugih me je nekako rastužio.
Novinari su istrgli jednu uopštenu i besmislenu rečenicu koja je lajtmotiv sadašnje vlade - bogati će sada da osete krizu. Na stranu ko je sve bogat - kada bi oni zaista osetili krizu kroz povećanje poreza, jer se to jedino najavljuje, efekat bi bio nikakav. Firme koje iskazuju profit ne bi ga iskazale, one koje neće da se služe računovodstvenim marifetlucima bi otišle iz Srbije, bogati bi dali još manje u budžet, a socijalisti bi dokazali da oni više mrze uspešne nego što brinu o siromašnima. Na nesreću, naši socijalisti su mnogo više pokvareni, pa će oni bogate da kazne tako što će tražiti načine da "pomognu privredi" kroz još više državnih linija za finansiranje, neslobodno trgovanje, dirigovanje cena, ukratko kroz socijalizaciju pogrešnih poslovnih odluka. Uzmeš im dinar, daš im 100. Ali ne svima.
Pitanje koje mi se nameće je koji će to vrhunski menadžer otići da radi u javno preduzeće za platu od 1400 evra, osim ako i dalje nema prostora da se zarade još dve-tri plate, a možda i ponešto više. Dakle, ili se i dalje može kraduckati ili će samo najgori menadžeri rešavati najveće probleme.
Hoće ministar i predvidljiv kurs, ali neće fiksni kurs, hoće ministar izvoz, ali kaže da je teško privući investicije, između ostalog jer i najavljuje da će kazniti uspešne firme. Ne ide to tako.
I kod zaštite standarda dosledno, štitićemo standard i onom ko zarađuje 10.000 evra i onome ko zarađuje 10.000 dinara, kroz kontrolu cena. Kolosalno rasipanje.
Sve u svemu, prolaze dani, a nova vlada se vuče po inerciji. Ni gora ni bolja od prethodne.

12 comments:

Nemanja said...

Poslati Bajatovica na MBA kurs, ukoliko nije sposoban da ga zavrsi, poslati Ruzica da ga zameni, itd..

Ukoliko su vec profesionalni menadzeri nedostupni, pareto efikasno resenje je da osposobe partijski kadar da rukovodi..

Anonymous said...

Расим, Тужна Фаца, Љајић

Bojan said...

Rasim jeste medju najgorima na nasoj politickoj sceni, oduvek sam imao prilicno lose misljenje o njemu. Univerzalna moneta, konvertibilna licnost.
Medjutim, cudi me opsti defetizam kada su porezi u pitanju. Izgleda da postoji neki nevidljivi prag poreza koji je "voljan" da placa deo stanovnistva i privrede. I da je on, ocigleno vec utvrdjen u opstem iznosu i da nema dalje. I da ce svaka promena navise imati nikakav efekat jer ce svi poceti da ga izvdravaju? Tako ocigledno smatra ne mali deo strucne zajednice i pucanstva. Meni to deluje prilicno neverovatno, da ne kazem nesto teze.
Ja bih probao da utvrdim taj nivo za pocetak. Napraviti sistem takvim da je utaja nemoguca ili izuzetno teska za pocetak. Pa onda da vidimo koliko imamo i da li treba da povecamo.

Anonymous said...

Права је ствар утврдити добровољност у степену наплате пореза.

Игор Јарамаз said...

Добар је Расим, сасвим!

Бивши ресор му је био 14-15% буџета Србије. То вам је више него што потроше Војска Србије, Министарство одбране, ВОА, ВБА и БИА све заједно!

А јадничак доброћудни се понаша како сте приметили као НВО активиста. Ниједан проблем није решио већ је само ишао около и обећавао људима туђи новац. Затим би Мин. финансија и други ресори морали да буду зликовци који ће сиротињи рећи не или прекројити државни прорачун.

Да не причамо о Новом Пазару и његовој улози у дестабилизацији Србије...

Marko Paunović said...

Posebno lose se ponasao vezano za kolektivno pregovanje.

Mrzi me sada da ulazim u detalje (mozda napisem poseban post o tome), ali je stvarno skandalozno sta je radio sa "prosirivanjem dejstva" kolektivnih ugovora.

Mizalod Hamdo said...

U СДС-u ga nešto ne vole. Hristos Aleksopulos (15:15)

Игор Јарамаз said...

Све у свему је Расим тешки демагог без паралеле пошто је његова демагогија вишеслојна.

А што се тиче ових ДБ листа формираних пред и за изборе 2012. (Лекић СДС, Драгишић ПКС) то је ваљда правио ДС да би амортизовао раст СПС-ПУПС-ЈС. Љајић је ту само колатерална штета.

Веља said...

Kad se spomene R.Ljajic, odmah me asocira na slucaj Jugoremedije. Evo malo opsirnijeg rezimea visegodisnjeg propadanja Jugoremedije:

- umesto strateskog investitora, Agencija za privatizaciju i vladajuce stranke su 2002. godine omogucile da preduzece kupi kriminalac Jovica Stefanovic Nini;

- J.S.Nini je imovinu Jugoremedije zalagao da bi dobio bankarske kredite kojim je kupovao druga preduzeca, koja je opet zalagao itd.

- Usled loseg upravljanja Jugoremedija, kao i ostale firme koje je privatizovao su sve losije poslovale, nisu mogle vise da vracaju uzete kredite i klizale su u stecaj;

- posle poznatih dogadjaja Agencija za privatizaciju ponistava privatizaciju Jugoremedije, vracajuci dominantni paket akcija (42%) u vlasnistvo drzave (Vlade Mirka Cvetkovica), a vlast nad fabrikom preuzima Zdravko Deuric sa saradnicima;

- umesto da u Jugoremediju postavi profesionalnog direktora koji bi pripremio fabriku za pronalazak strateskog partnera/ponovnu privatizaciju i time joj omogucio opstanak, Ministarstvo ekonomije (i Vlada) su aminovali ovaj revolucionarni akt Deurica

- Deuric je bitan aktivista i zrenjaninski kadar stranke Rasima Ljajica i to je pravi razlog zasto ga je Vlada sve vreme tolerisala, bez obzira sto je vodio fabriku u propast; njegov poduhvat da sa "starim" masinama Jugoremedije podigne novu fabriku u krugu te iste Jugoremedije, ali koja bi bila u iskljucivom vlasnistvu njega i ortaka je stvarno bizarna; naravno, tu je i volseban prenos licenci za lekove sa “stare” na “novu” Jugoremediju;

- u medjuvremenu je Agencija za privatizaciju sprovela i fingirani pokusaj nove privatizacije: trazili su na tenderu minimalno 52 miliona EUR za Jugoremediju koja je imala godisnji promet od 10 miliona EUR i gubitak od 3 miliona EUR! Naravno, nijedna farmaceutska kompanija se nije ni prijavila na tender i pokusaj prodaje je propao, sto je i bio cilj;

- na ovaj nacin je Zdravko Deuric zasticen od eventualnog ulaska neke farmaceutske kuce u vlasnistvo Jugoremedije (ili nekog novog privatnog vlasnika) i mogao je nesmetano nastaviti da vodi Jugoremediju u propast.

Zagorka Golubovic i Nebojsa Popov se pre neki dan ponovo upustise u zdusnu zastitu Z. Deurica. Koliko god da obozavaju revolucionarne metode preuzimanja vlasti nad fabrikama, mogli bi malo vise da uvaze cinjenice, povezanost zainteresovanih lica i cifre koje svedoce o strahovitom propadanju Jugoremedije od 2002. naovamo, prvo usporeno pod J.S. Ninijem, a zatim strmoglavo pod Z.Deuricem.
Uzgred, negde se provukao i podatak da Jugoremedija otkupljuje celokupan tiraz Popovljevog lista Republika. Cista koincidencija slucajnosti.

kanura said...

@bojan

"Napraviti sistem takvim da je utaja nemoguca ili izuzetno teska za pocetak."


sta ovo znaci. Ako mi dignu porez i pritisnu me da ne mogu da radim na crno, sta ce biti rezultat toga? Necu raditi vise. To je valjda jasno svima, a ako ja zatvorim svoju firmu mnogi ostaju bez posla. A sta ce biti kada mnogi zatvore svoje firme zbog nemogucnosti utaje ogromnog poreza? Genocid.

Ne postoji jasna granica koliki je to porez kada ce svi da prestanu da rade, ali je jasna veza izmedju te dve stvari..... povecanje poreza znaci smanjenje investicija.

Bojan said...

e to je pravi defetista. ili wannabe preduzetnik/poslodavac. ajde da nema poreza uopste, ti daj platu od 200 jura i uzivaj ko misko. zatvori firmu slobodno sto se mene tice.

Anonymous said...

Можда није либертаријански став, али би држава, за новац који отима, требало да пружи какву-такву услугу. Не може само да отима.

А оно што је стварно фасцинантно, то је тај позив, "отми још!"... Па чекај, шта знаш шта се дешава са отетим парама? Ништа. Апсолутно ништа. Видиш да се вође банди богате? Сви ваљда виде, мало је село. Видиш да ови од којих се отима сиромаше? Видиш и то. Знам, није ни то либертаријански, али тако то иде када имаш морални хазард отимања, и отимања, и отимања...