Pages

29 August 2012

Malović©

Snežana Malović tvrdi da je zakon koji je SNS podneo u skupštini plagijat njenog zakona.

Sve građane Srbije želim da obavestim da je to zakon koje je Ministarstvo pravde 31.januaru preko vlade podnelo parlamentu na usvajanje. S obzirom na promene u vladi ovaj zakon je povučen i sada je predložen od strane jedne poslaničke grupe, a ne vlade ili ministarstva, što je pravni nonsens.

Ne razumem Snežanu. Prvo, treba da joj bude drago što nova većina ima nameru da izglasa zakon koji je prethodna vlada uradila. Nema većeg priznanja od toga da vam politički protivnici internalizuju ideje. Drugo, ja zaista ne razumem šta je ovde pravni nonsens. Najveći nonsens je činjenica da u Srbiji parlament, de facto, nije zakonodavno telo jer se usvajaju isključivo zakoni koje predlaže vlada. Činjenica da je ovaj zakon predložio SNS a ne vlada je, makar formalno, korak u dobrom pravcu. Konačno, ne sumnjam da je 99% zakona plagijat nekog ranijeg ili uvoznog rešenja. Čemu ustvari vodi ova diskusija - uvođenju autorskih prava na zakonska rešenja?

Predlažem bivšoj ministarki da ubedi DS da glasa za zakon i da se pritom zahvale SNSu na pokrenutoj inicijativi. 

5 comments:

Vanja said...

Dobro da se nije pozvala na Samsung - Apple slucaj.

Slaviša Tasić said...

Možda sud zabrani zakon zbog povrede vlasničkih prava.

Aleksandar Stevanović said...

Moze da uzima autorsku rentu, mada to uostalom svi zakonodavci i rade na drugi nacin.

Milos Vulevic said...

Рекли су они (ДС) одмах да ће да гласају за и то баш због тога што је плагијат ;)

Nevena said...

Tragikomično je to što upravo oni koji su većinu prethodno usvojenih zakona prosto samo prepisali iz uporednog zakonodavstva (i to su neke od njih loše prepisali jer su ih loše preveli (!)) su sada zavapili - "plagijat!"
Izgubili su svako moralno pravo na upotrebu te reči uopšte jer su upravo nekontrolisanim i nepravilno upotrebljenim "plagijatima" maltene upropastili srpski zakonodavni sistem.

A da ne ulazim u analizu same činjenice da zakon ne može biti predmet autorskih prava.