Pages

11 August 2012

Iznenađenje, iznenađenje

Moody je upravo "doungrejdovao" slovenačke državne obveznice sa A2 na Baa2, što je samo dva stepena iznad "junk" rejtinga. Sve izvesnije je da će i njima trebati bailout vrlo uskoro. Izveštaj ovde.


8 comments:

VladimirV said...

Šta je to naspram Libije, GDP im je tokom prošle godine pao za neverovatnih 41.8% a budžetski deficit je porastao na 17,1% GDP-ja.
http://www.afdb.org/fileadmin/uploads/afdb/Documents/Publications/Libya%20Full%20PDF%20Country%20Note.pdf

Thomas said...

U stvari, "I saw it comming". Nikada nisam bio zadovoljan pravcem u kome smo se kretali u našoj državi.

Ali moram da kažem, samo otceplenje od YU je bilo nužno.

elCoyote said...

Just another Rude Awakening

L2 said...

I nije neko iznenađenje.

http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Slovenia/Price-History

Anonymous said...

Bolje nego da plaćaju dugove drugih trećima

kanura said...

Meni je na postdiplomskim predavao (mislim da su bile medjunarodne finansije, ko zna kako se zvao predmet) njihov navodni sturcnjak, Miomir Mrak. On je bio kao neki strucnjak i njihov bitan ekonomista prilikom pristupanja EU, sigurno je tamo neki TOP ekonomista. Lik je komunjara najveca. Ne cudi me sto im se sve ovo desava, ne razlikuju se puno od Srbije i srpskih stucnjaka po ministarstvima, odborima i agencijama.

Anonymous said...

Duke,
To i ja objašnjavam ovim silnim soc romanticima oko mene,oni su godinama ubeđeni da je Slovenija primer kako socijalizam funkcioniše,skoro sve najveće firme su im bile indirektno pod državnom kontrolom,onda ovi matorci što pate za radničkim samoupravljanjem počnuo sa uobičajnim konstruisanjem prošle realnosti tako svojstvenim za njih-jeste oni su i u SFRJ najbolje radili za sebe,sebični,negostoljubivi Slovenci sve samo sebi a ništa nama. Nije da i Slovenci nisu indirektno podržavali tu priču-imali su najgluplji mogući izgovor za otcepljenje od svih-previše su ekonomski razvijeniji od ostatka SFRJ(zar ono nije socijalizam imao ideal ravnomernog razvoja svih,kako se takvo pitanje onda uopšte smelo postavljati u to vreme u tom sistemu a i njihova veća razvijenost nije bila posledica ničeg drugog do činjenice da su samo njima bile komšije razvijene zemlje zapadne Evrope). Ipak su i Slovenci i npr Italijani manje više vrlo slični po načinu razmišljanja u ekonomiji nama,tj svi južno-Evropljanima,kod mene u Inđiju uz Italijane važe kao ubedljivo najgore gazde,oni klasični izrabljivači naroda,kad pogledam Dance u odnosu na njih možemo svi zajedno da se uhvatimo za ručice i plačemo,kasnimo ponajpre mentalnim sklopom za njima najmanje pola veka.
Epilog se uvek najbolje vidi u reprezentativnim primerima-Agrokorova ponuda od 220+ eura po deonici Merkatora je bila politički nepodobna,sad ako budu mogli da dobiju 120 eura kolika im je cena na tržištu mogu da igraju od sreće....

Thomas said...

Kao domorodac mogu da kažem, da situacija u Sloveniji baš nija pro-kapitalistička. Nostalgija za socializmom tako je velika, da sam baš danas u vestima nacionalnog radia slušao političarku, kako če unuke ubediti u superiornost socializma izašlog iz komunizma.

Na žalost ubedila je več večinu dece, ne samo unuke.